to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:08 | 24.10.2019

Πολιτική

«Φωτογραφικές διατάξεις στο πρόγραμμα ενίσχυσης εφημερίδων» από τον Στ. Πέτσα

Ακόμα και «φίλια πυρά» δέχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς σε σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» - για το οποίο μάλιστα υπάρχει και «χτύπημα» (αναφορά) στο πρωτοσέλιδο - καταγγέλλονται φωτογραφικές διατάξεις για την ενίσχυση εκδοτικών επιχειρήσεων που όχι μόνο δεν είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες, αλλά και δεν έχουν καν φροντίσει να προβούν σε ρύθμιση οφειλών!


Το δημοσίευμα της Καθημερινής, με τον ξεκάθαρο τίτλο «Φωτογραφικές» διατάξεις στο πρόγραμμα ενίσχυσης εφημερίδων» αναφέρει συγκεκριμένα πως «επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, που όχι μόνο δεν είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες, αλλά που οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν καν να προβούν σε ρύθμιση οφειλών, επέλεξε να επιδοτήσει η κυβέρνηση» με απόφαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Στ. Πέτσα.

Και προσθέτει το σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής: «Και αυτή δυστυχώς δεν είναι η μοναδική φωτογραφική διάταξη που υπάρχει στην εν λόγω απόφαση, η οποία έχει ως συνέπεια τη στρέβλωση του ανταγωνισμού εις βάρος των συνεπών και υγιών επιχειρήσεων του κλάδου. Ειδικότερα, ενώ η αρχική απόφαση για το πρόγραμμα ενίσχυσης (πρόκειται για την απόφαση 107-10/6/2019 ΦΕΚ Β’ 2355 που φέρει τις υπογραφές των κυρίων Χουλιαράκη και Κρέτσου) προέβλεπε ότι μεταξύ των προϋποθέσεων υπαγωγής σε αυτό ήταν οι επιχειρήσεις να διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ή τουλάχιστον να έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και η ρύθμιση να είναι ενεργή, ήρθε η απόφαση 229 της 15ης Οκτωβρίου 2019 (ΦΕΚ Β’ 3821) για να καταργήσει τις παραπάνω προϋποθέσεις. Αλλη αναγκαία προϋπόθεση υπαγωγής μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα ενίσχυσης ήταν να μην έχει οφειλές προς τους εργαζομένους της από εργατικές απαιτήσεις (δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών και αδείας) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Και αυτή η προϋπόθεση απαλείφθηκε στη νεότερη ΚΥΑ. Η τελευταία προβλέπει ότι στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές στους εργαζόμενους το ποσό της ενίσχυσης εκχωρείται σε αυτούς».

Ακόμα και η ημερομηνία δείχνει «διευθετήσεις»

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «Κ»: «Ακόμα και η ημερομηνία έκδοσης της επίμαχης ΚΥΑ είναι ενδεικτική των διευθετήσεων που επιχειρεί. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 15 Οκτωβρίου 2019, την ημέρα που εξέπνεε η προηγούμενη προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης, προκειμένου να δοθεί παράταση για …τρεις ημέρες, μέχρι δηλαδή τις 18 Οκτωβρίου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτή η τριήμερη παράταση είναι η δεύτερη που χορηγεί η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Η αρχική ΚΥΑ όριζε ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων την 22α Ιουλίου 2019 με τη σχετική περίοδο να διαρκεί για 60 ημέρες. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, παραμονή της εκπνοής της παραπάνω προθεσμίας, εκδόθηκε τροποποιητική της παραπάνω που όριζε ως νέα καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων την 15η Οκτωβρίου 2019».

Αρκεί ένα απλό δικαιολογητικό - Συντομεύουν και την προθεσμία απόδοσης του ποσού!

Και το δημοσίευμα καταλήγει: «Στην αρχική ΚΥΑ προβλεπόταν η προσκόμιση βεβαίωσης ασφάλισης του ΕΦΚΑ για τους εργαζόμενους που απασχολεί η επιχείρηση, ενώ στην τελευταία δίνεται η εναλλακτική για "άλλο νόμιμο δικαιολογητικό του ΕΦΚΑ".  Ερωτήματα επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ενώ αρχικά προβλεπόταν η υπαγωγή επιχειρήσεων που έχουν κάνει έναρξη τουλάχιστον 24 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, στην τελευταία ΚΥΑ το όριο πέφτει στους 18 μήνες. Το ποσό,  τέλος, της ενίσχυσης προβλέπεται να καταβληθεί εντός 30 ημερών αντί 60 που είχε καθοριστεί αρχικά».

«Το νομοσχέδιο είναι ένα πλυντήριο με τροπολογίες τελευταίας στιγμής που κάνουν ρουσφέτια και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν διάφορα μικροσυμφέροντα»

Λ. Κρέτσος: «Ρουσφέτια με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής - Η κυβέρνηση εξαγοράζει τηλεοπτικό χρόνο και στήριξη»

Αυτό όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι αφορούν πόρους που θα μπορούσαν να έχουν μεταφερθεί στην πραγματική οικονομία και να έχουν πολύ υψηλή , πολλαπλασιαστική και προστιθέμενη αξία συνολικά για την οικονομία», τόνισε στο ραδιόφωνο του Alpha ο Λ. Κρέτσος, πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Για την κρατική ενίσχυση των εφημερίδων ακόμα κι αν δεν έχουν προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους, ο Λ. Κρέτσος ανέφερε: «Αυτό είναι ένα ρουσφέτι και μια ενθάρρυνση όσων επιχειρηματιών δεν θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στην εφορία και δεν θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν πληρώνουν τους εργαζομένους και αυτούς τους επιχειρηματίες στον χώρο του έντυπου Τύπου, έρχεται να τους επιβραβεύσει αυτό το υποτιθέμενο, αναπτυξιακό σχέδιο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)