to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:02 | 23.01.2014

Κοινωνία

Έγκλημα στο Φαρμακονήσι: Φωτογραφίες και βίντεο από την υποδοχή των επιζώντων στο λιμάνι του Πειραιά

Φωτογραφίες - βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας


Συγκλονιστικών μαρτυριών συνέχεια:

«Ο λιμενικός την κλωτσούσε, την πέταξε μέσα στη θάλασσα και πέταξε και το μωρό από την άλλη πλευρά της βάρκας»

*****

Σήμερα, Πέμπτη, στις 10:20 το πρωί έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά (με το πλοίο "Διαγόρας", Πύλη Ε1) οι ναυαγοί πρόσφυγες του Φαρμακονησιού. Συγκεντρωμένοι τους υποδέχτηκαν με αντιρατσιστικά συνθήματα, όπως «λαέ θυμήσου ο λόγος που πεινάς δεν είναι οι μετανάστες αλλά ο Σαμαράς». Οι βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου και Θοδωρής Δρίτσας (δείτε παρακάτω δηλώσεις τους στο left.gr) και μέλη του Τμήματος Διακιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του  ΣΥΡΙΖΑ Β' Πειραιά, συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά σε μια συμβολική υποδοχή των ναυαγών. 

«Έβλεπαν να πνίγονται γυναίκες και παιδιά και δεν έκαναν τίποτα»

Διαστάσεις αποτρόπαιου εγκλήματος δίνουν με τις μαρτυρίες τους οι πρόσφυγες που επέζησαν από την τραγωδία του Φαρμακονησίου. Στη συγκλονιστική μαρτυρία του ανθρώπου που έχασε τα τρία παιδιά και τη γυναίκα του, τονίζεται ότι «επίτηδες τους έριξε το λιμενικό στη θάλασσα». Όπως καταγγέλλει, προσπάθησαν να τους πνίξουν. Οι επιζώντες αναφέρονται στα θύματα και ζητούν να βρεθούν τα πτώματα των δικών τους ανθρώπων. «Ενώ είχαν 100 μέτρα απόσταση από τις ελληνικές αρχές, το λιμενικό τους ρυμούλκησε με υψηλή ταχύτητα και κάποια στιγμή έπεσαν στη θάλασσα. Ακόμη, οι άνδρες του λιμενικού τους έβριζαν, τους απειλούσαν με τα όπλα τους και τους χτυπούσαν» αναφέρουν οι επιζώντες περιγράφοντας την κτηνωδία.

 «Οι λιμενικοί χτυπούσαν τη βάρκα των προσφύγων με τα πόδια τους προσπαθώντας να την αναποδογυρίσουν», μαρτυρούν με τρόμο οι επιζώντες και κάνουν λόγο για απειλές από τον επικεφαλής των λιμενικών. Μάλιστα, άνδρας του λιμενικού εμπόδισε ένα παιδί να πιάσει ένα ξύλο και να διασωθεί, αναφέρει ένας εκ των προσφύγων. Οι άνδρες του λιμενικού κατέγραφαν σε βίντεο το περιστατικό και αρνούνταν να πετάξουν σωσίβια για τους ανθρώπους που πνίγονταν. «Μπορούσαν να σώσουν τους ανθρώπους μας και δεν το έκαναν» δηλώνει συντετριμμένος ένας από τους ναυαγούς που διασώθηκαν.

Δείτε το βίντεο:

 

Πολιτικές ευθύνες για το προμελετημένο έγκλημα

«Απαιτούμε από το υπουργείο Ναυτιλίας την άμεση ανάκληση των εντολών αποτροπής και ρυμούλκησης των πλοιαρίων προσφύγων στις τουρκικές ακτές» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Θοδωρής Δρίτσας και Βασιλική Κατριβάνου μίλησαν για το τραγικό περιστατικό, «προμελετημένο έγκλημα» όπως το χαρακτήρισαν, τονίζοντας ότι δε μπορεί το Αιγαίο να αποτελεί νεκροταφείο.

«Οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί πρέπει να καταγγέλλουν αυτούς που τους δίνουν εντολές να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Δείτε τις δηλώσεις τους από το λιμάνι του Πειραιά:

Ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα απαίτησε έρευνα σε βάθος καθώς οι μάρτυρες αναφέρουν ότι το σκάφος του λιμενικού έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές αρχές και δεν τους βοήθησε όταν ανατράπηκε το πλοιάριο με τους πρόσφυγες: 

Την Τετάρτη, ο Νιλς Μουίζνιεκς, Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μιλώντας στο "Associated Press", δηλώνει σοκαρισμένος και αναστατωμένος από τη νέα τραγωδία κοντά στο Φαρμακονήσι, κάνει λόγο για αποτυχημένη μαζική επαναπροώθηση και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεσή της και να δώσει τέλος στην παράνομη αυτή πρακτική.

«Οι μαρτυρίες διασωθέντων που δόθηκαν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε η οργάνωση, μοιάζουν με ανάλογες μαρτυρίες που είχε συλλέξει στο παρελθόν η Διεθνής Αμνηστία αναφορικά με τις επιχειρήσεις απώθησης που διεξάγει η συνοροφυλακή –δηλαδή, την πρακτική συλλογικής επιστροφής μεταναστών κατά μήκος των συνόρων προς την Τουρκία» αναφέρει χαρακτηριστικά η Διεθνής Αμνηστία και καλεί την κυβέρνηση να διεξαγάγει διαφανή και διεξοδική έρευνα των συνθηκών του ναυαγίου.

Οι διασωθέντες θα οδηγηθούν στο Συμβούλιο για τους πρόσφυγες GCR, όπου θα καταγραφούν. Στη συνέχεια θα φιλοξενηθούν σε ξενώνα του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), όπου -μετά από παρέμβαση της Ελένης Πορτάλιου- θα εξασφαλιστεί η στέγαση και η σίτισή τους. Μαζί τους θα βρίσκονται διερμηνείς και ψυχολόγοι, δεδομένου ότι υπάρχουν ανάμεσά τους άνθρωποι που έχασαν δικά τους πρόσωπα και βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός ναυαγού που συντετριμμένος δήλωσε στις κάμερες ότι έχασε τα τέσσερα του παιδιά και τη σύζυγό του.

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την υποδοχή (περισσότερες εδώ):

Δείτε ακόμα: Όταν ο Πλεύρης ζητούσε νεκρούς μετανάστες στα σύνορα... (βίντεο) 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)