to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:57 | 01.07.2012

left.gr

Κοινωνία

Φωτογραφίες από την κοινή εκδήλωση-γιορτή Ελλήνων και μεταναστών στην Καλλιθέα

Την Παρασκευή 29/6 πραγματοποιήθηκε κοινή εκδήλωση-γιορτή Ελλήνων και μεταναστών στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα.


Η Καλλιθέα εδώ και καιρό έχει μπει στο στόχαστρο των ναζιστών της Χρυσής Αυγής που προσπαθούν να τη μετατρέψουν σε νέο Άγιο Παντελεήμονα. Οι ρατσιστικές επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες είναι συχνό φαινόμενο και γίνονται (με την ελάχιστα συγκαλυμμένη) αδιαφορία της τοπικής αστυνομίας. Γι’ αυτό τέτοιες εκδηλώσεις όπως η χτεσινή είναι μεγάλης σημασίας.

[του Άγγελου Καλοδούκα]


Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στις φωτογραφίες είναι τα παιδιά. Παιδιά περήφανων ανθρώπων, που οι γονείς τους (Άραβες κατά πλειοψηφία στην Καλλιθέα) έχουν τους στενούς τους συγγενείς σε χώρες της Αραβικής εξέγερσης. Θα τα δείτε λοιπόν στις φωτογραφίες να κάνουν το σήμα της νίκης, μεταφέροντας ένα αισιόδοξο μήνυμα αντίστασης σε μας, τους εγχώριους ιθαγενείς.

Αλλά βεβαίως το μέλλον αυτών των παιδιών θα κριθεί όχι μόνο από τους δικούς τους αγώνες αλλά και από τους δικούς μας. Και, δυστυχώς, η επιρροή των ναζιστών στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα στους αστυνομικούς μηχανισμούς καταστολής, κάθε άλλο παρά μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας αφήνουν.

Γι’ αυτό το λόγο επέλεξα σαν μουσική επένδυση το κομμάτι της Laurie Anderson, Born, never asked. Το κομμάτι ξεκινά με το μάλλον αμφίσημο και δυσοίωνο:

«You were born.
And so you’re free.
So happy birthday».

Σε απλά ελληνικά, γεννηθήκαμε για να είμαστε ελεύθεροι, αλλά παντού οι άνθρωποι είναι αλυσοδεμένοι (για να θυμηθούμε την περίφημη φράση  του Ζαν-Ζακ Ρουσό. Η ακριβής διατύπωση είναι: «Ο άνθρωπος γεννήθηκε λεύτερος. Κι όμως, σ’ ολόκληρη τη γη είναι αλυσοδεμένος.»).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)