to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:37 | 13.02.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Φώτης Κουβέλης: Δεν βάζουμε πλάτη στη ΝΔ για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε χθες για πρώτη φορά ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν μπορεί να υπολογίζει στις ψήφους της ΔΗΜ.ΑΡ. για τη διαδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή την κυβέρνηση. Μάλιστα για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια έθεσε ως προτεραιότητα όχι την "πολιτική σταθερότητα", αλλά την "αλλαγή πολιτικής".


"Στο βαθμό που δεν θα συνδυάζεται με αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής, τότε δεν θα επιτευχθεί ο αναγκαίος αριθμός ψήφων"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ 

Δεδομένης της διακηρυγμένης θέσης του ΣΥΡΙΖΑ να μη στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθίσταται σαφές από τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρώσει ο πρωθυπουργούς τις απαιτούμενες 180 ψήφους, για τις οποίες μάλιστα υπουργοί πρόσφατα δήλωναν βέβαιοι ότι μπορούν να προέλθουν από βουλευτές - "ρεζέρβες".

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ρ/σ "Βήμα"), o Φ. Κουβέλης συνέδεσε το ζήτημα με το ζητούμενο της "αλλαγής πολιτικών", για να υπονοήσει ουσιαστικά ότι αν αυτή η κυβέρνηση δεν αλλάξει πολιτική, η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν θα συμβάλει στην παραμονή της ψηφίζοντας το πρόσωπο που θα υποδείξει ο Αντ. Σαμαράς. "Εξαρτάται. Αλλά στη βάση των υπαρχόντων στοιχείων εκτιμώ ότι δεν θα μπορέσει. Εκτός αν συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των 180 ψήφων, αλλά δεν το βλέπω" είπε.

Μάλιστα, αφενός στην ερώτηση για το εάν διευκολύνεται η επιλογή του "αν κανείς προτάξει την ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα και να μην υπάρξουν εκλογές" και, αφετέρου, στην επισήμανση ότι "γίνεται και πιο σύνθετο το θέμα αν εκτιμά κάποιος ότι η προεδρική εκλογή μπορεί να είναι η αφορμή για να πάμε σε εκλογές και να λυθούν με άλλο τρόπο τα ζητήματα" ο Φ. Κουβέλης διευκρίνισε: "Αν η εκλογή προέδρου αποτελεί σταθμό -και αποτελεί- για το ενδεχόμενο να πάει ή να μην πάει σε εκλογές, αυτό δεν μπορεί να αυτονομηθεί ως ζήτημα. Θα πρέπει να συνδυαστεί με αλλαγή της πολιτικής".

Και κατέληξε: "Στον βαθμό που δεν θα συνδυάζεται με αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής και θα διατηρείται ως αυτόνομο διαδικαστικό μέγεθος η εκλογή του Προέδρου, τότε δεν θα επιτευχθεί ο αναγκαίος αριθμός ψήφων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Ερωτηθείς δε εάν πρέπει να εξαντληθεί η τετραετία, τόνισε ότι "η αλλαγή πολιτικής μας χρειάζεται, αλλά αν δεν αλλάξει η πολιτική και υπάρξουν νέα μέτρα, {...} τότε πια η χώρα αναγκαστικά θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές". Διευκρίνισε επιπλέον ότι "το ερώτημα εάν επιστρέφει η ΔΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, έχει μία και μόνη απάντηση: Όχι".

Ο Φ. Κουβέλης εμφανίστηκε δικαιωμένος για την επιλογή του να μην συνεργαστεί με τους "58" και το ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι "κοίταζαν (κάποια στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ.) προς τους '58', αλλά έχει τρέξει νερό κάτω από τα γεφύρια τους και το ενδεχόμενο συνεργασίας τους με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου". Στον αντίποδα προανήγγειλε ότι επίκειται η δημοσίευση της διακήρυξης του "προοδευτικού πόλου" της ΔΗΜ.ΑΡ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)