to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:12 | 20.10.2012

Κοινωνία

«Φωτιές» βάζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Με φόντο τις έντονες αντιρρήσεις εμπόρων και καταναλωτών στην εξίσωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα αρχίζει σήμερα Σάββατο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς οι ομοσπονδίες Βενζινοπωλών, Πρατηριούχων και μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του κοινού και ειδικά των ευπαθών ομάδων.


Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι από την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται και η διαδικτυακή υπηρεσία για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Προϋπόθεση είναι η καταγραφή διαμερισμάτων και ενοίκων στο μητρώο πολυκατοικιών στη σχετική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.


Ομως, όπως σημειώνουν, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων τα εισοδηματικά που έχουν οριστεί είναι ιδιαίτερα αυστηρά, την ώρα που το πετρέλαιο θα διατεθεί σε τιμές ιδιαιτέρως τσουχτερές που ξεκινούν από 1,31 ευρώ και κλιμακώνονται μέχρι 1,5 ευρώ το λίτρο.
Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που έχουν ήδη στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης ή που αναζητούν τρόπους για να το κάνουν, καθώς το κόστος είναι δυσβάσταχτο έως και απαγορευτικό για ένα μέσο νοικοκυριό.


Οι οργανώσεις της λιανικής αγοράς καυσίμων, από την πλευρά τους, επισημαίνουν ότι η «η εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και τα κριτήρια επιδότησης δεν έχουν καμία σχέση με το λαθρεμπόριο καυσίμων παρά μόνο για την υλοποίηση των απαιτήσεων του μνημονίου» και ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων πατάσσεται μόνο με την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων.


Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις

Στη Φλώρινα, όπου ο υδράργυρος φτάνει τους -30 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα, κάτοικοι και φορείς ξεκίνησαν επ΄ αόριστον απροειδοποίητες κινητοποιήσεις, από αποκλεισμούς τελωνείων και εφοριών, μέχρι μαζική μετάβαση εκπροσώπων φορέων στην Αθήνα για επισκέψεις στα αρμόδια υπουργεία. Η Καστοριά, που θα λάβει τις αποφάσεις της εντός των επόμενων ημερών, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, όπως και τα Γρεβενά που εξέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.


Πηγή: ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)