to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:20 | 04.01.2020

Διεθνή

Οργή μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί - Συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις ο Τραμπ

Οριακές είναι οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή μετά το αμερικανικό χτύπημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. • O στρατηγός Γολαμάλι Αμπουχαμζέχ, διοικητής του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης στην επαρχία Κερμάν, προειδοποιεί πως το Ιράν θα τιμωρήσει τους Αμερικανούς • Η σορός του Σουλεϊμανί αναμένεται να φτάσει αύριο στην Τεχεράνη.


Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν τον ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς, τον εγκέφαλο πίσω από τα σχέδια και τις προσπάθειες για την επέκταση της επιρροής του Ιράν στη Μέση Ανατολή, σε αεροπορική επιδρομή στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, γνωστοποίησαν το αμερικανικό Πεντάγωνο και οι ιρανικές αρχές. Διαβάστε το χθεσινό μας θέμα, εδώ.

Η κηδεία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και του αναπληρωτή ηγέτη των ιρακινών Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης, Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις συγκέντρωσε πλήθος κόσμου στο Ιράκ αλλά και στην πατρίδα των φονευθέντων.

Οι τελετές αποχαιρετισμού του διοικητή του επίλεκτου εκστρατευτικού σώματος «Δύναμη Κουτς» των Φρουρών της Επανάστασης -επί της ουσίας ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στην Τεχεράνη μετά τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ- είχαν ως επίκεντρο σήμερα το Ιράκ (Βαγδάτη). Μια πένθιμη πομπή μετέφερε τις σορούς στις πόλεις Καρμπάλα και Νατζάφ ενώ το πρωί της Κυριακής, το σώμα του Σουλεϊμάνι θα επιστρέψει στο Ιράν για να θα θαφτεί στην πατρίδα του Κερμάν την Τρίτη. Θα προηγηθεί τελετή, τη Δευτέρα, στην Τεχεράνη.

Μεταξύ των συνθημάτων που φωνάζει το συγκεντρωμένο πλήθος είναι και το «θάνατος στην Αμερική». 

Η πλειοψηφία αυτών που συμμετέχουν στη νεκρική πομπή είναι άνδρες που φορούν μαύρη στρατιωτική στολή ενώ κρατούν και ιρακινές σημαίες αλλά και σημαίες οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν και ήταν απόλυτα πιστές στον Σουλεϊμανί.  

Η πομπή ξεκίνησε από τον ιερό ναό Ιμάμ Καντίμ στη Βαγδάτη. Πλήθος κόσμου με δάκρυα στα μάτια φωνάζει «Όχι, όχι, Αμερική» και «Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ».

Ενας από τους συμμετέχοντες στη νεκρική πομπή ονόματι Μοχάμεντ Φαντλ, δήλωσε ότι η κηδεία είναι μια έκφραση αφοσίωσης στους δολοφονημένους ηγέτες. «Είναι ένα οδυνηρό χτύπημα, αλλά δεν θα μας ταρακουνήσει», είπε.

Δύο ελικόπτερα πετούν πάνω από την πομπή, στην οποία παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι και οι ηγέτες των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Οι πύλες στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου βρίσκονται κυβερνητικά γραφεία και ξένες πρεσβείες, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας των ΗΠΑ, παραμένουν κλειστές.

Βίντεο της πομπής:

Τραμπ: «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε οποιαδήποτε δράση κριθεί απαραίτητη»

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως διέταξε να εξοντωθεί ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί για «να σταματήσει έναν πόλεμο, όχι να αρχίσει έναν». 

Υποστήριξε πως έδωσε τη διαταγή στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να σκοτώσουν τον υποστράτηγο Σουλεϊμανί για να «σταματήσει» το ξέσπασμα ενός πολέμου και «όχι να αρχίσει ένας», ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασής του λέγοντας πως ο διοικητής της Δύναμης Κουντς προετοίμαζε «άμεσες» επιθέσεις εναντίον αμερικανών στρατιωτικών και διπλωματών.

Ο Σουλεϊμανί είχε «πάθος» να «σκοτώνει αθώους», πέταξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, πριν προειδοποιήσει τους «τρομοκράτες» που βάζουν στο στόχαστρο Αμερικανούς.

«Θα σας βρούμε. Θα σας εξοντώσουμε. Θα προστατεύουμε πάντα τους διπλωμάτες μας, τους στρατιώτες μας, όλους τους Αμερικανούς και τους συμμάχους μας», τόνισε ο Τραμπ σε δηλώσεις του στο ιδιωτικό κλαμπ του στο Μαρ-α-Λάγκο (Φλόριντα), όπου κάνει διακοπές.

«Έχω βαθύ σεβασμό για τον ιρανικό λαό», συνέχισε και επέμεινε «δεν επιδιώκουμε αλλαγή καθεστώτος». Ωστόσο, διεμήνυσε ότι «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε οποιαδήποτε δράση κριθεί απαραίτητη».

Η αμερικανική επιδρομή που έγινε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί, ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, ο υπαρχηγός της συμμαχίας σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ), καθώς και άλλοι τουλάχιστον έξι άνθρωποι. Η εξόντωση των Σουλεϊμανί και Μουχάντις οδηγούν σε νέα σοβαρή κλιμάκωση την ένταση στην περιοχή.

Περίπου 24 ώρες αργότερα, άλλη επιδρομή έπληξε οχηματοπομπή ασθενοφόρων που συνδεόταν με τις ΔΛΚ, ανακοίνωσε η ίδια η συμμαχία νωρίς σήμερα Σάββατο. Διέψευσε ότι στόχος ήταν κορυφαία στελέχη της. Δεν έγινε σαφές ποια δύναμη έκανε τη σημερινή επιδρομή.

Στις δηλώσεις που έκανε ο Τραμπ στη Φλόριντα τόνισε πως ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί, χαρισματικός ιρανός στρατιωτικός που θεωρείται πως άλλαξε την πορεία του πολέμου στη Συρία και διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο Ιράκ, είχε «σκοτώσει χιλιάδες επί χιλιάδων» αθώων και πλέον το «αιματοκύλισμα» που οφειλόταν σε αυτόν πήρε τέλος.

Ο Τραμπ αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2017 άλλαξε τελείως την προσέγγιση της Ουάσινγκτον έναντι της Τεχεράνης, ακυρώνοντας τις προσπάθειες προσέγγισης του Δημοκρατικού προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα και εντέλει αποσύροντας πέρυσι τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ, η επίσημη ονομασία της συμφωνίας για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας), επαναφέροντας σε ισχύ αμερικανικές κυρώσεις κι επιβάλλοντας ακόμη περισσότερες, με στόχο τον στραγγαλισμό της ιρανικής οικονομίας. Η ένταση δεν πάει να κλιμακώνεται έκτοτε.

Η ιρανική ηγεσία ορκίστηκε «εκδίκηση» μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, παρασημοφορημένου βετεράνου του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988), ενός από τους πιο διακεκριμένους στρατιωτικούς της γενιάς του, που θεωρείτο από πολλούς ότι στην πραγματικότητα ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος αξιωματούχος στην Ισλαμική Δημοκρατία, μετά τον ανώτατο ηγέτη αγιατολά Αλί Χαμενεΐ.

Η Τεχεράνη διεμήνυσε ότι θα πάρει την «εκδίκηση» αυτή «σε κατάλληλο χρόνο και τόπο».

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο τηλεφώνησε σε ομολόγους του σε πολλές πρωτεύουσες χθες για να τους διαβεβαιώσει πως η Ουάσινγκτον «δεσμεύεται στην αποκλιμάκωση», ανάμεσά τους αυτούς της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας.

Η εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου βύθισε τον κόσμο ολόκληρο στην αβεβαιότητα, εγείροντας φόβους για έναν «νέο πόλεμο στον Κόλπο» τον οποίο «ο κόσμος δεν μπορεί να ανεχθεί», όπως το έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στις περισσότερες πρωτεύουσες κυριαρχεί η ανησυχία. Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν ανέφεραν έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή τους πως ανησυχούν για τον κίνδυνο ακόμη πιο «σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης» στη Μέση Ανατολή. Πεκίνο και Λονδίνο απηύθυναν εκκλήσεις για «αποκλιμάκωση».

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αλματωδώς χθες· οι αγορές να φοβούνται τις δυνητικές επιπλοκές, πιθανόν ακόμα και τον αποκλεισμό του στενού του Χουρμούζ.

Η εξόντωση του δεύτερου ισχυρότερου ανθρώπου των μηχανισμών εξουσίας στο Ιράν εγείρει κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής 

Η εξολόθρευση από τις ΗΠΑ του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί — για πολλούς του δεύτερου ισχυρότερου ανθρώπου των μηχανισμών εξουσίας στο Ιράν, που πρακτικά αναφερόταν μόνο στον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας αγιατολά Αλί Χαμενεΐ — αντιμετωπίζεται από την Τεχεράνη ως πράξη πολέμου, που εγείρει κίνδυνο ανάφλεξης όλης της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Διατάσσοντας την επιδρομή που έγινε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο Ιράκ, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με στόχο τον διοικητή της Δύναμης Κουντς (η Ιερουσαλήμ στα περσικά), η οποία είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οδήγησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε αχαρτογράφητα νερά στη σύγκρουσή τους με το Ιράν, τις πολιτικές δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που πρόσκεινται στην Ισλαμική Δημοκρατία στην περιφέρεια.

Η ιρανική ηγεσία μπορεί να καιροφυλακτεί. Αλλά οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό το βαρύ πλήγμα για το πρεστίζ της, όπως και η προσωπική δέσμευση του αγιατολά Χαμενεΐ στον Σουλεϊμανί, τον εγκέφαλο πίσω από την εκστρατεία για τη δημιουργία ενός άξονα σιιτικής ισχύος, ιδίως παραστρατιωτικής, που διασχίζει τον Λεβάντε και φθάνει ως τον Κόλπο, συνεπάγονται ότι τα ιρανικά αντίποινα θα είναι φονικά.

Η αλληλουχία αυτή κλιμακώνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης Ιράν-ΗΠΑ, που ίσως βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή.

Για τον Μοχάναντ Χατζ Αλί, επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Κάρνεγκι για τη Μέση Ανατολή στη Βηρυτό, η δολοφονία του Σουλεϊμανί αποτελεί «γυμνή πρόκληση» και η ιρανική ηγεσία πρέπει να «απαντήσει» για να αποκαταστήσει το κύρος της. «Δεν έχουμε δει ακόμα το τέλος» αυτής της ιστορίας, προειδοποιεί.

Ο Σουλεϊμανί, που απέκτησε μεγάλη φήμη στο Ιράν ήδη από την εποχή του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988), ανέβηκε σταδιακά στην ιεραρχία και το 1998 του ανατέθηκε η διοίκηση της Δύναμης Κουντς.

Μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 που ανέτρεψε τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν — σουνίτη — και άνοιξε τον δρόμο για την άνοδο της σιιτικής πλειοψηφίας του ιρακινού πληθυσμού στην εξουσία, η Δύναμη Κουντς άρχισε να οργανώνει ένα δίκτυο παραστρατιωτικών οργανώσεων που έθεταν υπό αμφισβήτηση την αμερικανική στρατιωτική κατοχή.

Υπόδειγμα ήταν η Χεζμπολάχ, η σιιτική παραστρατιωτική δύναμη που σχηματίστηκε με καίρια συμβολή του Ιράν στον Λίβανο. Όμως στο Ιράκ, οι παραστρατιωτικές δυνάμεις απέκτησαν τετραπλάσιο μέγεθος.

Όταν η Συρία βυθίστηκε στον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο με τη σουνιτική εξέγερση του 2011, ο Σουλεϊμανί κινητοποίησε τη Χεζμπολάχ και ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές για να συμβάλλουν να σωθεί το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και, στην πορεία, να δημιουργηθεί ένα νέο οχυρό της Δύναμης Κουντς.

Με αυτή την κίνηση, η Τεχεράνη συνέδεσε δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτήν από το Ιράκ στη Συρία ως τη Μεσόγειο, θορυβώντας συμμάχους των ΗΠΑ, από το Ισραήλ ως τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Ο Σουλεϊμανί, ο αρχιτέκτονας του σχεδίου, μετατράπηκε σε «ζωντανό μάρτυρα» κατά τον Χαμενεΐ, σε λαϊκό ήρωα, ειδικά στο Ιράκ, όπου οι άνδρες του και ο ίδιος προσωπικά έγιναν επανειλημμένα αιχμή του δόρατος στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Αλλά η επιτυχία της στρατηγικής του Σουλεϊμανί με τις μονίμως κινητοποιημένες παραστρατιωτικές οργανώσεις εφοδιασμένες με πυραύλους υψηλής ακρίβειας και με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα είχε κόστος.

Στο Ιράκ οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ), η συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων που διαθέτει 100.000 μαχητές και βρίσκεται στο επίκεντρο του μπραντεφέρ του Ιράν και των ΗΠΑ ίσως υπερτίμησε τη δύναμή της.

Οι ΔΛΚ, κατ’ εντολή όπως υποστηρίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του Σουλεϊμανί, ενέτειναν την τακτική παρενόχλησης των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ο θάνατος ενός Αμερικανού, ιδιώτη συμβασιούχου, σε βομβαρδισμό εναντίον βάσης στο βόρειο Ιράκ που φέρεται να έκανε η σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα σε αντίποινα στα οποία σκοτώθηκαν 25 φιλοϊρανοί παραστρατιωτικοί.

Σε αντίδραση, οι σιίτες παραστρατιωτικοί πολιόρκησαν την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, παραβιάζοντας την περίμετρό της πριν αποσυρθούν.

Το γεγονός αυτό, που θύμισε την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979 — ταπείνωση που οι Αμερικανοί ουδέποτε ξέχασαν — πιθανόν εξώθησε τον Τραμπ, που έχει μπροστά του εκλογές την 3η Νοεμβρίου ενώ πολύ σύντομα αναμένει να δικαστεί στο Κογκρέσο, να υπογράψει την εντολή εξόντωσης του υποστρατήγου Σουλεϊμανί.

Οι ΗΠΑ «ουδέποτε ξέχασαν την εισβολή στην πρεσβεία τους στην Τεχεράνη και την κρίση των ομήρων. Το θέμα γι’ αυτούς ήταν σημαντικότερο από τον θάνατο του Σουλεϊμανί. Η πρεσβεία τους είναι σύμβολο του έθνους και της επιρροής τους», παρατηρεί ο Σαρκίς Ναούμ, αναλυτής.

Από την οπτική γωνία των Ιρανών, οι μαζικές κινητοποιήσεις στο Ιράκ και στον Λίβανο, οι διαδηλώσεις για τη διαφθορά και την κακή διακυβέρνηση, θυμίζουν τις αρχές του πολέμου στη Συρία.

Ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί ταξίδεψε τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ για να εξασφαλίσει ότι η Χεζμπολάχ και οι ΔΛΚ θα προστάτευαν την ιρανική πολιτική και στρατιωτική επιρροή στις δύο χώρες.

Μετά τον φόνο του, το Ιράν αναμένεται να επιμείνει στη στρατηγική που χάραξε στο Ιράκ, στον Λίβανο, στη Συρία και την Υεμένη, όπου έχει στήσει προκεχωρημένες γραμμές άμυνας για την αποτροπή της περικύκλωσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τις ΗΠΑ, με τη βοήθεια του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας και να επιβάλλει ξανά σταδιακά τις αμερικανικές κυρώσεις με στόχο να στραγγαλιστεί η ιρανική οικονομία, οι Φρουροί της Επανάστασης και δυνάμεις που συνδέονται με αυτούς κατηγορήθηκαν για επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων ως τη θεαματική επίθεση εναντίον των εγκαταστάσεων της γιγαντιαίας σαουδαραβικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO. Οι ενέργειες αυτές θεωρούνται παραδείγματα του πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Τεχεράνη.

Αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολυδιάστατα αντίποινα από το Ιράν εναντίον των ΗΠΑ και συμμάχων τους.

Ήδη, η εξόντωση του Σουλεϊμανί ένωσε τις κατά τα άλλα διχασμένες σιιτικές παρατάξεις στο Ιράκ που απαιτούν τώρα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να φύγουν από τη χώρα.

Η ιρανική «εκδίκηση» δεν θα έρθει «γρήγορα», προβλέπει ο Χατζ Αλί, ο συνεργάτη του Κάρνεγκι. «Ακόμα και σε μια κατάσταση όπως αυτή, [οι ιρανοί ηγέτες] αντιμετωπίζουν τα πράγματα ψυχρά, λογαριάζουν τις επιλογές τους και το πότε θα αντιδράσουν. Θα πάρει καιρό, αλλά όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι».

Η εξόντωση του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν «χτύπημα στην καρδιά του Ιράν», σύμφωνα με τον Ναούμ, καθώς οι ΗΠΑ «δεν σκότωσαν απλώς τον ιθύνοντα νου των στρατιωτικών ενεργειών του Ιράν στην περιοχή» αλλά και κάποιον που δυνητικά θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει «ο ηγέτης» της χώρας.

Ο Μάικ Πομπέο επικρίνει τους Ευρωπαίους ότι δεν φάνηκαν «χρήσιμοι»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επέκρινε τους Ευρωπαίους ότι δεν ήταν "τόσο χρήσιμοι" όσο θα έπρεπε να είναι σε σχέση με την υπόθεση του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο Ιράκ.

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες, Παρασκευή, από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Πομπέο εξήγησε ότι ήταν σε τηλεφωνική επαφή με ηγέτες από όλο τον κόσμο για να μιλήσει μαζί τους γι αυτή την επίθεση που έχει προκαλέσει την οργή των Ιρανών.

"Μίλησα με τους εταίρους μας στην περιοχή για να τους εξηγήσω αυτό που πράτταμε, γιατί το πράτταμε και να ζητήσω τη βοήθειά τους. 'Ολοι τους ήταν φανταστικοί", είπε.

"Αλλά οι συνομιλίες μας με τους εταίρους μας σε άλλα μέρη δεν ήταν το ίδιο καλές. Ειλικρινά, οι Ευρωπαίοι δεν ήταν τόσο χρήσιμοι όσο ήλπιζα πως θα ήταν", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πομπέο, "οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, όλοι οφείλουν να καταλάβουν ότι αυτό που κάναμε, αυτό που οι Αμερικανοί έκαναν, επέτρεψε επίσης να σωθούν ζωές στην Ευρώπη".

"Είναι κάτι θετικό για όλο τον κόσμο και καλούμε τον καθένα ανά τον κόσμο να στηρίξει την ενέργεια των ΗΠΑ προκειμένου η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να συμπεριφερθεί απλά ως μια κανονική χώρα", πρόσθεσε ο Πομπέο.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι ο στρατηγός Σουλεϊμανί προετοίμαζε "βίαιες ενέργειες" που είχαν στόχο κυρίως Αμερικανούς.

Σημαίνουσα προσωπικότητα για την άσκηση επιρροής του Ιράν στη Μέση Ανατολή, ο Σουλεϊμανί σκοτώθηκε, όπως και ένας ανώτατος φιλοϊρανός Ιρακινός αξιωματούχος, σε επίθεση με αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Με σημαντική εξαίρεση το Ισραήλ, το οποίο υποστήριξε τους Αμερικανούς, η πλειονότητα των ηγετών παγκοσμίως, κυρίως των Ευρωπαίων, εξέφρασε ανησυχία μετά την επίθεση καλώντας σε "αυτοσυγκράτηση" και "αποκλιμάκωση".

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa-Reuters-Καθημερινή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)