to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:39 | 17.09.2019

Διεθνή

«Φωτιά» στον Περσικό: Επιφυλακή στις αγορές για την τιμή του πετρελαίου - Νέες απειλές από τους Χούτι

Οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσαν χθες το μεγαλύτερο ενδοσυνεδριακό άλμα των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια, εγείροντας φόβους για μια στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ιράν - Απειλούν ξανά οι Χούτι ενώ ζητούν να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του αραβικού στρατιωτικού συνασπισμού στην Υεμένη


Πτώση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, αν και η αγορά παραμένει σε επιφυλακή αναφορικά με την απειλή στρατιωτικής απάντησης στις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας που μείωσαν στο ήμισυ την παραγωγή του βασιλείου και οδήγησαν τις τιμές σε άνοδο που έχει να καταγραφεί εδώ και δεκαετίες.

Η σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco επέτρεψε στους εργαζομένους της να μπουν στις εγκαταστάσεις του Αμπκάικ, για πρώτη φορά μετά την επίθεση του περασμένου Σαββάτου, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya, επικαλούμενο δικές του πηγές.

Απειλούν ξανά οι Χούτι

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης απείλησαν σήμερα τη Σαουδική Αραβία ότι οι επιθέσεις τους θα είναι «πιο επώδυνες», εάν δεν σταματήσουν οι επιχειρήσεις στην Υεμένη του αραβικού στρατιωτικού συνασπισμού.

Στην ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, διατυπώνονται επικρίσεις σε βάρος χωρών, οι οποίες παραμένουν «πλήρως σιωπηλές μπροστά στο έγκλημα... εναντίον του λαού της Υεμένης».

«Το πετρέλαιο δεν είναι πολυτιμότερο από το αίμα του λαού μας της Υεμένης» υπογραμμίζεται.

Ο εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης ζητά από τις χώρες που καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας να τερματίσουν τις επιθέσεις του αραβικού συνασπισμού εναντίον της Υεμένης τονίζοντας: «Εκείνοι που τάσσονται υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή πρέπει να προτρέψουν τον συνασπισμό της επιθετικότητας να σταματήσει τις επιθέσεις του και να βάλει τέλος στην πολιορκία σε βάρος του λαού της Υεμένης».

Ο Τραμπ δεν πιστεύει ότι θα ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως θα ήταν απαραίτητο να αποδεσμεύσει πετρέλαιο από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου, μετά τις επιθέσεις εναντιόν των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, επισημαίνοντας ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού δεν αυξήθηκαν πάρα πολύ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι προετοιμασμένος για την αποδέσμευση πετρελαίου από τα Στρατηγικά Αποθέματα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο:

"Δεν νομίζω ότι το χρειαζόμαστε".

"Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα αποκατασταθεί η παραγωγή πετρελαίου"

Ο ανεφοδιασμός της αγοράς με πετρέλαιο εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας έχει επανέλθει στο αρχικό επίπεδό του, διαβεβαίωσε απόψε ο υπουργός Ενέργειας, μετά τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου που μείωσαν στο μισό την παραγωγή.

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει αποκατασταθεί η παραγωγή, φτάνοντας τα 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και τα 12 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, τόνισε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σύμφωνα με τον υπουργό, τον Οκτώβριο η παραγωγή θα είναι 9,89 εκατομμύρια βαρέλια. Η Σαουδική Αραβία θα τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πελάτες της αυτόν τον μήνα, τόνισε.

"Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος και γιατί βρίσκεται πίσω από την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco", πρόσθεσε ο υπουργός, λέγοντας ότι το βασίλειο θα πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα για να αποτρέψει άλλες επιθέσεις.

Ο πρόεδρος της Aramco, Γιασίρ αλ Ρουμαγιάν, από την πλευρά του είπε ότι από σήμερα στις εγκαταστάσεις του Αμπκάικ που στοχοποιήθηκαν το Σάββατο παράγονται 2 εκατομμύρια βαρέλαι ημερησίως. Τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσαν ότι η εισαγωγή του κολοσσού στο Χρηματιστήριο θα προχωρήσει κανονικά και θα εξαρτηθεί "από τις συνθήκες της αγοράς".

Ο βασιλιάς Σαλμάν διαβεβαιώνει ότι το βασίλειο μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της επίθεσης στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντελαζίζ διαβεβαίωσε σήμερα πως το βασίλειο μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των «άνανδρων επιθέσεων» εναντίον μεγάλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας.

Σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο βασιλιάς είπε ότι οι επιθέσεις δεν στοχοθέτησαν μονάχα τις ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις του βασιλείου, αλλά επίσης τον διεθνή εφοδιασμό πετρελαίου και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Το «βασίλειο θα υπερασπιστεί τα εδάφη του και τις ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις του και μπορεί να απαντήσει σε τέτοιου είδους ενέργειες οποιαδήποτε κι αν είναι η πηγή τους» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στοχοθέτησαν δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του κρατικού κολοσσού πετρελαίου Aramco. Οι τιμές του μαύρου χρυσού εκτοξεύθηκαν μετά τις επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι μαχητές Χούτι στην Υεμένη, τους οποίους στηρίζει το Ιράν.

EKT: Ανησυχία, αλλά «νωρίς για συμπεράσματα»

Η ανάπτυξη μπορεί να υποστεί πλήγμα και ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί, εάν η τωρινή αύξηση των τιμών πετρελαίου αποδειχθεί κάτι περισσότερο από απλά προσωρινή, δήλωσε σήμερα ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε σε συνέδριο στο Λονδίνο ότι οι τιμές πετρελαίου εντείνουν την οικονομική αβεβαιότητα που έχει ήδη προκληθεί από την ένταση στο εμπόριο από τις ΗΠΑ και τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα. Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά τις επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου, που χαρακτηρίζεται από μια μάλλον ευέλικτη προσφορά και υποτονική ζήτηση», δήλωσε ο Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Εάν διαρκέσει, αυτό το τελευταίο σοκ στην αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό και να παρεμποδίσει την ανάπτυξη», δήλωσε ο Βιλερουά ντε Γκαλό, που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Τραπεζικών Ινστιτούτων.

Ο Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε επίσης ότι ενώ το Brexit αποτελεί κακή είδηση, οι εποπτικοί φορείς του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα είναι προετοιμασμένοι για την περίπτωση που η Βρετανία θα εγκαταλείψει το μπλοκ χωρίς να υπάρχει μια συμφωνία.

Το χρονικό των εξελίξεων από το Σάββατο 14/9 ως  σήμερα, Τρίτη 17/9:  

Σχεδόν τρία εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στο Αμπκάικ, το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου, και στο πετρελαϊκό κοίτασμα του Χουραΐς, το χρονικό των εξελίξεων καταγράφεται ως εξής:

• Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, δύο επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις προκαλούν πυρκαγιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

• Λίγες ώρες μετά την επίθεση, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που πολεμούν τον σαουδαραβικό στρατιωτικό συνασπισμό αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση.

• Το Σάββατο το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αποκλείει την εμπλοκή της Υεμένης και κατηγορεί ευθέως το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις .

• Η Τεχεράνη, δια του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, απορρίπτει τις πρωινές ώρες της Κυριακής ως «παράλογες» τις κατηγορίες του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

• Αργότερα την Κυριακή, μετά τις κατηγορίες Πομπέο, ένας διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης δηλώνει πως οι αμερικανικές βάσεις και τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περιοχή βρίσκονται εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων.

• Τα ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ξέρουν ποιός κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον είναι «με το δάκτυλο στην σκανδάλη» έτοιμη για αντίποινα για τις επιθέσεις.

• Χθες Δευτέρα πρωί οι Χούθι της Υεμένης ανακοινώνουν πως τα εργοστάσια επεξεργασίας πετρελαίου της Aramco εξακολουθούν να αποτελούν στόχο και μπορεί να δεχθούν επίθεση «ανά πάσα στιγμή».

• Η Βρετανία χαρακτηρίζει σοβαρό και εξοργιστικό γεγονός τις επιθέσεις, τονίζοντας ότι χρειάζεται πλήρης εξακρίβωση των στοιχείων ως προς το ποιος έχει την ευθύνη για αυτή πριν δοθεί η απάντηση. Η Γαλλία καταδικάζει τις επιθέσεις, ενώ η ΕΕ προειδοποιεί κατά μιας «πραγματικής απειλής για την περιφερειακή σταθερότητα» στη Μέση Ανατολή. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δηλώνει ότι, απουσία ολοκληρωμένης έρευνας, η απόδοση ευθύνης είναι πολύ ανεύθυνη πράξη.

• Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το μεσημέρι της Δευτέρας αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο να τίθενται προς συζήτηση πιθανά απαντητικά μέτρα ισχύος, τονίζοντας ότι είναι αντιπαραγωγικό να χρησιμοποιηθεί το περιστατικό για κλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν.

• Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, δηλώνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως δεν είναι «απολύτως σαφές» ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση αλλά πρόσθεσε πως αυτή αύξησε τις πιθανότητες μιας περιφερειακής σύγκρουσης.

• Νωρίς το απόγευμα, ο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στρατιωτικός συνασπισμός που μάχεται εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι στην Υεμένη ανακοινώνει πως, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα, η επίθεση πραγματοποιήθηκε με ιρανικά όπλα και δεν προήλθε από την Υεμένη.

• Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τονίζει ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για την πιθανότητα να εμπλακεί σε έναν αμερικανική-ιρανική σύγκρουση ως αποτέλεσμα των επιθέσεων στην Aramco.

Η εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες - μετά την επίθεση οι τιμές του αργού πήραν την ανηφόρα

• Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαρακτηρίζει χθες βράδυ ότι οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco ήταν ένα «ανταποδοτικό μέτρο» του «λαού της Υεμένης» στις επιθέσεις που δέχονται καθημερινά στη χώρα τους.

• Ο Τραμπ λέει ότι «φαίνεται πως το Ιράν» είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις. Προσθέτει ότι είναι αποφασισμένος να βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία, αλλά θέλει να αποφύγει μια σύγκρουση με το Ιράν.

• Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ για τον κίνδυνο κλιμάκωσης μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι «αποσταθεροποιεί όλη τη Μέση Ανατολή».

• Η Aramco επέτρεψε στους εργαζομένους της να μπουν στις εγκαταστάσεις του Αμπκάικ για πρώτη φορά μετά την επίθεση

• Oι Χούτι απειλούν εκ νέου

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)