to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:50 | 23.07.2022

Κοινωνία

Λέσβος: Σκηνές αποκάλυψης με τεράστιες φλόγες στα Βατερά - Κάηκαν σπίτια και μαγαζιά (ενημέρωση)

Νύχτα μάχης σε δύο μέτωπα θα περάσουν πυροσβέστες και εθελοντές στη δυτική Λέσβο, μετά τη φωτιά που έκαψε σπίτια και μαγαζιά στα Βατερά, όπου υπάρχει επιφυλακή για αναζωπυρώσεις - Σκηνές τρόμου και αγωνίας στην αχανή τουριστική παραλία του νησιού - Πυροσβέστες, εθελοντές, κάτοικοι και επαγγελματίες έδωσαν μάχη για να σταματήσουν τη φωτιά - Εκκενώθηκε ο οικισμός, απεγκλωβισμοί από την παραλία με σκάφη του λιμενικού - Πληθαίνουν οι καταγγελίες για έλλειψη μέσων και έμψυχου υλικού στην αντιμετώπιση της φωτιάς


(Απέραντη καταστροφή - Δεξιά η παραλία των Βατερών στη φωτ. από το stonisi.gr)

Λίγα 24ωρα μετά την καταστροφή στην Πεντέλη, ήταν η σειρά των κατοίκων και των παραθεριστών στα Βατερά της Λέσβου να ζήσουν τη φρίκη της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου έφτασε ως τα Βατερά, την πολυσύχναστη αχανή παραλία της Λέσβου, με τεράστιες φλόγες να ξεπηδούν από το πυκνό δάσος:

Καταγγέλοντας έλλειψη μέσων και έμψυχου υλικού στην αντιμετώπιση της φωτιάς, κάτοικοι, παραθεριστές και επαγγελματίες των Βατερών έδωσαν μάχη για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν:

Image

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 10 περίπου το πρωί, απλώθηκε σε μέτωπο χιλιομέτρων, προξένησε ζημιές στα Βατερά, και το βράδυ του Σαββάτου μαινόταν σε δύο μέτωπα, της Βρίσας και του Σταυρού. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, πέρα από τα δύο μέτωπα, θα συνεχίσουν να επιχειρούν σε αναζωπυρώσεις στον οικισμό των Βατερών όπου κάηκαν σπίτια, επιχειρήσεις και ένα αυτοκίνητο.

Το πρωί της Κυριακής αναμένεται να φτάσουν στο νησί πέντε δασοπυροσβεστικά οχήματα με 20 στελέχη προκειμένου να ελέγξουν τα μέτωπα της φωτιάς επικουρούμενοι από τα δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα. Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά που ξεκίνησε στις 10 το πρωί έχει οριοθετηθεί.

Το λιμενικό και ιδιωτικά σκάφη απεγκλώβισαν 9 άτομα από την παραλία των Βατερών, ανάμεσά τους και δημοσιογράφο που περπάτησε εππί 8 χιλιόμετρα στη αχανή παραλία των Βατερών αναζητώντας διέξοδο.

Δημοσιογράφος της Λέσβου που απεγκλωβίστηκε με σκάφος από την παραλία των Βατερών περιγράφει όσα συμβαίνουν το μεσημέρι του Σαββάτου στην πανέμορφη μέχρι πρότινος περιοχή του νησιού

Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής το μεσημέρι του Σαββάτου 23/7, στην πυρκαγιά της Λέσβου επιχειρούν από την πρώτη στιγμή 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 υδροφόρα οχήματα ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρούν από αέρος 9 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο μεσαίου τύπου Mi8 το οποίο εδρεύει μονίμως και προληπτικά στην Λέσβο.   Στις 11.25 με μήνυμα από το 112 ενημερώθηκαν όλοι οι κάτοικοι στην περιοχή Βατερά Λέσβου για την προληπτική απομάκρυνσή τους στην περιοχή Πολιχνίτο. Η επιχείρηση αυτή είναι σε εξέλιξη.

\Συνεχής ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς

Το τοπικό σάιτ stonisi.gr  έδινε διαρκή ενημέρωση για την εξέλιξη της πολύ σοβαρής πυρκαγιάς - οι νεότερες ειδήσεις πρώτες:

19:30 Τρία μέτωπα της φωτιάς που ξεκίνησε στις 10 σήμερα το πρωί αντιμετωπίζει η πυροσβεστική υπηρεσία πέραν των αναζωπυρώσεων στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού των Βατερών. Το ένα μέτωπο κινείται προς τη Βρίσα, ένα δεύτερο προς τη Δρώτα και ένα τρίτο προς τον οικισμό Σταυρός.

18:30 Επικίνδυνα κινείται μέτωπο της σημερινής δασικής πυρκαγιάς προς τον οικισμό της Βρίσας. Έχουν βέβαια διανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες αλλά είναι άγνωστο πόσο θα αντέξουν την πίεση της φωτιάς αν οι άνεμοι δυναμώσουν.

18:00 Όπως έγινε γνωστό, εννέα συνολικά άτομα, τέσσερις αλλοδαποί και πέντε Έλληνες απεγκλωβίστηκαν σήμερα από θαλάσσης από την παραλία των Βατερών με σκάφη. Στο σύνολο τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου ενώ μια από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.

17:20 Πως διαμορφώνεται αυτή στη στιγμή η κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη πολιτικής προστασίας Λέσβου Πανάγο Κουφέλο, την περιοχή των Βατερών από αέρος επιχειρείται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό. Έχει καεί σημαντικός αριθμός σπιτιών και επιχειρήσεων. Ένα ακόμα μέτωπο κινείται αυτή τη στιγμή από την περιοχή της Βρίσας όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μη περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, προς την περιοχή των Βασιλικών. Τέλος ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς το Σταυρό.

17:00 Σοβαρές οι ζημιές στην "ΑΡΕΝΑ". Η φωτιά πέρασε κυριολεκτικά μέσα από το μαγαζί κατακαίγοντας μεγάλα τμήματα του πριν σβήσει στη θάλασσα.

16:15 Σημαντική είναι η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στα Βατερά. Όπως έγινε γνωστό στην επιχείρηση συμμετέχει μεγάλος αριθμός στελεχών τέσσερα αεροπλάνα Καναντέρ, δύο PZL, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, μια μπουλτόζα και ένα βυτιοφόρο καυσίμου. Επίσης, η κανονιοφόρος «Κάσος» καταπλέει στην περιοχή για πιθανή συνδρομή από θαλάσσης.

15.40 Μάχη σπίτι σπίτι προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί δίνουν στελέχη της Πυροσβεστικής και εθελοντές. Πληθαίνουν οι καταγγελίες για έλλειψη μέσων και έμψυχου υλικού στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

15:40 Στα Βατερά βρίσκεται κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου μαζί με το βουλευτή του κόμματος Γιάννη Μπουρνού.«Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για να τροφοδοτούμε με νερά τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους που δίνουν άνιση μάχη με τη φωτιά. Καίγονται σπίτια και καταστήματα στον οικισμό.Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη, παρότι στην περιοχή επιχειρούν εναλλάξ πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο» σημειώνει ο κ. Μπουρνούς κάνοντας έκκληση να μείνει ανοιχτός ο δρόμος Πολιχνίτου - Βατερών για να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

15.00 Επικίνδυνα προς το δρόμο που συνδέει τη Βρίσα με τα Βατερά κινείται το μέτωπο της δασικής πυρκαγιάς που από τις 10 το πρωί κατακαίει την περιοχή.

14:05 Μάχη με τη φωτιά δίνουν όσοι αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο δάσος κυριολεκτικά στην πλάτη των σπιτιών των Βατερών. Εφιαλτικές σκηνές μεταδίδει ο Παναγιώτης Μπαλάσκας.

 13.10 Μέσα στον κύριο όγκο του οικισμού των Βατερών έσπρωξε ο άνεμος το μέτωπο της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς. Κυριολεκτικά αυτή τη στιγμή οι φλόγες «γλείφουν» το πίσω μέρος των επιχειρήσεων των Βατερών έχοντας κάψει σπίτια. Πυροσβέστες, εθελοντές, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη φωτιά.

12.40 Στη θάλασσα των Βατερών στο τμήμα λίγο πριν το παραθαλάσσιο παραλιακό χώρο διασκέδασης "ΑΡΕΝΑ" φτάνει η φωτιά έχοντας μέχρι τώρα κάψει σύμφωνα με το Δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρο, δυο τουλάχιστον σπίτια και με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη να σωθεί ένα ξενοδοχείο.  Συνεχίζεται η προσπάθεια για την πλήρη εκκένωση του οικισμού τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες.

11:57 «Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια. Η εκκένωση συνεχίζεται..». Δήλωση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου.

11.55 Ξεκίνησε με λεωφορεία των ΚΤΕΛ η μετακίνηση στον Πολιχνίτο, κατοίκων και επισκεπτών των Βατερών. Οι φλόγες του μετώπου της μεγάλης πυρκαγιάς έφτασαν στα πρώτα σπίτια του οικισμού.

11:45 Στα όρια του οικισμού των Βατέρων έφτασε το μέτωπο της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.Με μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα ζητήθηκε πριν λίγο η αναχώρηση επισκεπτών και κατοίκων του οικισμού των Βατερων. Με το μήνυμα ζητείται να κινηθούν όλοι προς τον Πολιχνίτο.

11.15 Προληπτική εκκένωση του οικισμού των Βατερών αποφασίστηκε πριν από λίγο από το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο μετά από εισηγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης. Η πυρκαγιά κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη με δύο μέτωπα, ένα προς το χωριό Βρίσα και ένα προς τον οικισμό των Βατερών πίσω από το ξενοδοχείο "ΕΙΡΗΝΗ".

Live video νωρίτερα από το stonisi.gr:

 

Φωτιά στη Μόρια

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που είχε ξεσπάσει χτες στη Μόρια. Στο μέτωπο επιχείρησαν 22 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και δύο αεροσκάφη.

Σε συνεχεία προηγούμενου μηνύματος, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η #πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Μόρια Λέσβου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)