to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:50 | 08.07.2021

Κοινωνία

Χίος: Καλύτερη κατάσταση παρουσιάζει η φωτιά - Συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης

Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Κατάβασης στη βορειοδυτική Χίο - Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 6.45 το πρωί, και το μέτωπο της μάχης είναι πλέον στη δασική περιοχή Αψηλές - Το μικρό χωριό της Κατάβασης εκκενώθηκε νωρίτερα, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά κατευθύνθηκε και προς το χωριό της Σιδηρούντας, που επίσης εκκενώθηκε προληπτικά


Η πυρκαγιά που καίει από το πρωί - οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ως αιτία πιθανότατα τα καλώδια της ΔΕΗ - έχει ήδη αποτεφρώσει εκατοντάδες στρέμματα - Η φωτ. από την περιοχή της Κατάβασης, στο βάθος η δυτική πλευρά του νησιού και η θάλασσα.

Σοβαρό πλήγμα δέχτηκε η Χίος, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί κοντά στο χωριό Κατάβαση, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, κατέστρεψε το μοναδικό τοπίο της περιοχής. Καλύτερη κατάσταση παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά, καθώς εναέρια και επίγεια μέσα προσπαθούν για την πλήρη κατάσβεσή της. Το μεσημέρι της Πέμπτης οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων, στην ευρύτερη περιοχή, με το σημαντικότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην περιοχή Αψηλές, όπου υπάρχει συμπαγές δάσος κι εκεί δόθηκε μεγάλη μάχη προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς, όπως σημειώνει το τοπικό astraparis.gr

H φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε μεγάλη έκταση, ευτυχώς ωστόσο όχι σε ανθρώπους ή σπίτια.

To ρωσικό Beriev 

Στην μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς ρίχθηκε το πρωί και το μεγάλο ρωσικό πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου Beriev Be-200, ενώ στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν την επιχείρηση κατάσβεσης.

Οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη στο τοπικό astraparis.gr περί τις 11.00 το πρωί

 

Το ξεκίνημα και η εξέλιξη

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης πάνω από τα καταστήματα στον επαρχιακό δρόμο Χίου - Βολισσού και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Εκκενώθηκε τόσο το μικρό χωριό της Κατάβασης αρχικά, όσο και η Σιδηρούντα προς την οποία φάνηκε νβα κατευθύνεται η φωτιά.

Οι δυνατοί άνεμοι σπρώχνουν προς εκείνη την πλευρά την φωτιά και παρά το γεγονός ότι είχε καεί όλη η περιοχή στην πυρκαγιά του 2016 η φωτιά βρίσκει έδαφος και καύσιμη ύλη και προχωρά.

Στη περιοχή πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι με ένταση 7 έως οκτώ μποφόρ. Εκτός από τα εναέρια μέσα που συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον έλεγχο της φωτιάς, επιχειρούν και ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ αναμένονται ενισχύσεις με πεζοπόρα πυροσβεστικά τμήματα από Σάμο και Μακεδονία.

Εικόνα από την περιοχή της Κατάβασης

Σύμφωνα με το astraparis.gr, μέσα στο χωριό της Κατάβασης η πυρκαγιά έκαψε κυρίως χαμηλή βλάστηση σε κενούς χώρους Λόγω της πυκνής βλάστησης σε όλη την περιοχή η φωτιά φάνηκε να μετακινείται αρχικά προς το διπλανό χωριό Διευχά, οι κάτοικοι του οποίου είχαν ήδη ετοιμασθεί για το ενδεχόμενο εκκένωσης του χωριού, πλην όμως αργότερα φάνηκε πως ο κίνδυνος για τα Διευχά απεφεύχθη.

Η περιοχή της Κατάβασης όπου μαίνεται η πυρκαγιά, ενώ στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι

Οι πυρκαγιές του 2012 και του 2016

Σημειώνεται ότι η Χίος είχε γνωρίσε μια τεράστια καταστροφική πυρκαγιά το 2012, στο νοτιοδυτικό μέρος της, με χιλιάδες στρέμματα δάσους να γίνονται στάχτη, αλλά και το 2016, στην περιοχή της Σιδηρούντας όπου πλησιάζει και η σημερινή πυρκαγιά.

Πληροφορίες από το τοπικό astraparis.gr που έχει συνεχείς ενημερώσεις από το μέτωπο της φωτιάς

tags: Χίος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)