to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:30 | 23.02.2014

Κοινωνία

Φώτα ολόφωτα, πόλη με χάλι

Φωτογραφία: Άγγελος Καλοδούκας


Τις φωτογραφίες σχολιάζει ο Πρόδρομος Σεϊτανίδης:

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παρατηρητικότητα για να καταλάβει κανείς ότι οι πόλεις μας παραέχουν γίνει μεγάλες, ασφυκτικά μεγάλες. Δεν μπορούμε να τις γκρεμίσουμε, φυσικά, μόνο το Βερολίνο είχε την μακάβρια τύχη να υποστεί πολεοδομική ανασυγκρότηση δια χειρός της βρετανικής RAF και του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού. Μπορούμε, όμως, κάτι να κάνουμε: θα συμφωνείτε πως οι πόλεις μας καταναλώνουν πολλή ενέργεια και παράγουν πολλά σκουπίδια. Δεν εννοώ, βέβαια, να κυκλοφορούμε νυχτιάτικα σε σκοτεινούς δρόμους, ούτε και να πακετάρουμε τα σκουπίδια μας για κούριερ στον ξάδερφο στο χωριό. Πρέπει, λοιπόν, να οργανωθούμε και να σοβαρευτούμε. Και οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία.

Δεν πιστεύω να υπάρχει πλέον κανένας εύπιστος που να αισιοδοξεί πως οι τράπεζες θα ανοίξουν τον κρουνό των δανείων προς τους φρεσκοεκλεγμένους συριζαίους δημάρχους. Μπορούμε, όμως, με την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την εξάλειψη των χατιριών προς τους «ημέτερους» να κάνουμε πολύ περισσότερα από τα διάφορα τσιμπούσια των σημερινών «βλαχοδήμαρχων».  Όταν βλέπεις τον Σαμαρά να μιλάει με περισσό στόμφο για την ενέργεια, την ώρα που το κόμμα του χρωστάει μισό εκατομμύριο στη ΔΕΗ, αντιλαμβάνεσαι πως πολλά μπορούν να γίνουν σ’ αυτό τον τόπο, αρκεί να το θέλουμε.

Αν δεν θέλουμε να στηριζόμαστε στην ενέργεια από άνθρακα (γιατί να πληρώνουν τις σπατάλες μας η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη;), ας δεχτούμε τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά στο χωριό μας. Ας αναλάβουν οι δήμοι (και όχι οι επιτήδειοι) την πρωτοβουλία να βγάλουν ένα-ένα τα χωριά από το δίκτυο της ΔΕΗ, καθιστώντας τα ενεργειακώς αυτόνομα. Γιατί να λουστούν στο χωριό 100 ανεμογεννήτριες, όταν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με πέντε και να μας πουλάνε ρεύμα από τις άλλες πέντε; Πιο τίμιο δεν είναι;

Όσο οι «ημέτεροι» των γαλαζοπράσινων περιφερειαρχών, νομαρχών ή δημάρχων καταπίνουν ατέλειωτα κονδύλια για παροχή μηδενικού έργου διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς να γίνεται ουσιαστική διαλογή στη βάση, στο δρόμο, στο σκουπιδοντενεκέ, στον κάδο της γωνίας, λογικό είναι οι κυβερνήσεις να αναζητούν Κερατέες που θα πληρώσουν τα κερατιάτικα. Δεν μιλάμε για έργο μερικών εβδομάδων αλλά για την ενστάλαξη μιας νέας παιδείας στους πολίτες, κάτι που θα χρειαστεί χρόνια.

Μάλλον δεν θέλεις να επιστρέψεις στη λάμπα πετρελαίου, το φανάρι για τα τρόφιμα και το μαγνητικό τηλέφωνο με τη μανιβέλα, ε; Τότε, πάρ’ το απόφαση πως θα χρειαστεί κι εσύ να κάνεις κάτι. Και δεν εννοώ μόνο τη θετική ψήφο.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)