to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 23.12.2017

Πολιτική

Φως στο τούνελ για τους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Λιπασμάτων

Άνοιξε ο δρόμος για την επαναπρόσληψη των 180 εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, ύστερα από την επίτευξη συμφωνίας - Για δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων κάνει λόγο ο Ανδρέας Νεφελούδης


Θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της λιπασματοβιομηχανίας Καβάλας, καθώς η τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, φαίνεται πως έφερε μία κατ’ αρχήν λύση. Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμβιβασμό της πλευράς των παρανόμως απολυμένων και της διοίκησης του εργοστασίου και πλέον, μένει να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση του Σωματείου αν θα δεχτεί ή θα απορρίψει τη λύση που προτάθηκε.

Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Σωματείου Εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (Β.Φ.Λ.) που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 20.30 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη συμφωνία που τελικά επετεύχθη.

Μια συμφωνία, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Νίκο Βογιατζίδη, δικαιώνει τον 18μηνο αγώνα των 180 απολυμένων, αφού βρίσκεται σε σχεδόν απόλυτη αντιστοίχιση με την άμεση εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που έχουν στα χέρια τούς τελευταίους μήνες.

O κ. Βογιατζίδης υπογράμμισε ακόμα ότι «σήμερα το απόγευμα θα θέσουμε την συμφωνία που επετεύχθη υπ’ όψιν της Γενικής Συνέλευσης και τα μέλη μας θα είναι αυτά που θα αποφασίσουν. Θεωρώ όμως πως αν η εταιρία τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ανάπτυξης του εργοστασίου που θα λειτουργήσει προς όφελος όχι μόνον ημών των εργαζομένων αλλά και της τοπικής και, εννοείται, της εθνικής οικονομίας».

Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Βογιατζίδης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η χαρά και η αισιοδοξία όλων των συναδέλφων του είναι διάχυτη και για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλούς μήνες ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, ενώ η σημερινή Γενική Συνέλευση αναμένεται να έχει σχεδόν πανηγυρικό χαρακτήρα.

Η πρόταση που συμφωνήθηκε και αφορά στην επανένταξη όλων των πρώην απολυμένων στην επιχειρηματική μονάδα, προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Αναγνώριση ως «ενεργών» όλων των θέσεων εργασίας.

- Αναγνώριση οφειλής μισθών υπερημερίας για όλο το διάστημα που ο κάθε εργαζόμενος ήταν εκτός εργασίας.

- Επιστροφή όλων των απολυμένων στις ίδιες θέσεις εργασίας που είχαν πριν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2017.

- Άμεση υπογραφή συμφωνητικών και καταβολή προκαταβολής μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

- Εξόφληση των οφειλόμενων ποσών σε δόσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος συγκάλεσε την τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«Αποτελεί απόλυτη πεποίθησή μου ότι η καταρχήν συμφωνία (υπό την αίρεση της συμφωνίας όλων των εργαζομένων) που επιτεύχθηκε μετά την διήμερη τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση που έγινε εχθές και σήμερα 22/12 στο Υπουργείο Εργασίας, είναι η μεγάλη δικαίωση των εργαζομένων και του αγώνα τους.

Ξανά μέσα στο εργοστάσιο, με επανενεργοποίηση των ίδιων συμβάσεων εργασίας, σε ίδιες ή συναφείς θέσεις εργασίας και πληρωμή (μέσω πλάνου αποπληρωμής) του ποσού των χρημάτων που θα έπαιρναν αν δούλευαν όλη τη περίοδο που ήταν εκτός εταιρείας. Συγχαρητήρια σε όλους και κυρίως στην αταλάντευτη και ηρωική στάση του σωματείου των εργαζομένων.

Αυτή η συμφωνία κάνει πράξη την πρώτη από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή για την αποκατάσταση των εργαζομένων και την αποκατάσταση επίσης της εργασιακής κανονικότητας. Έτσι κερδίζονται οι αγώνες. Καλά Χριστούγεννα.»

Αλ. Χαρίτσης: Δεν θα αφήσουμε τη Βιομηχανία Λιπασμάτων – και καμία βιομηχανία – στην τύχη της

«Μετά από πολύμηνο και σκληρό αγώνα οι 180 απολυμένοι της Βιομηχανίας Λιπασμάτων δικαιώνονται. Χαιρετίζουμε την επιστροφή τους στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και τη δικαίωση του αγώνα τους, τον οποίο στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για τη Βιομηχανία, Αλέξης Χαρίτσης μετά την συμφωνία που επετεύχθη για την επιστροφής όλων των εργαζομένων στις θέσεις τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

«Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάταξη της οικονομίας περνάνε μέσα από την ενίσχυση της βιομηχανίας αλλά και τον απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την τήρηση της συμφωνίας της επιχείρησης με το Σωματείο και την πορεία εξυγίανσης της επιχείρησης, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να διασφαλιστούν πλήρως οι εργαζόμενοι. Δεν θα αφήσουμε τη Βιομηχανία Λιπασμάτων – και καμία βιομηχανία – στην τύχη της».

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)