to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:38 | 24.12.2016

Διεθνή

Συνελήφθησαν στην Τυνησία τρεις άνδρες που σχετίζονται με τον Άνις Άμρι (liveblog)

Τρεις τζιχαντιστές που σχετίζονται με τον Άνις Άμρι συνελήφθησαν την Παρασκευή στην Τυνησία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν εμπλέκονται με κάποιον τρόπο στην επίθεση που σημειώθηκε στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου στις αρχές της εβδομάδας


Τρεις τζιχαντιστές που σχετίζονται με τον Άνις Άμρι συνελήφθησαν την Παρασκευή στην Τυνησία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν εμπλέκονται με κάποιον τρόπο στην επίθεση που σημειώθηκε στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου στις αρχές της εβδομάδας.

Ο ένας από τους τρεις συλληφθέντες είναι ανιψιός του Άμρι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση όλοι τους είναι μέλη "ενός τρομοκρατικού πυρήνα (...) που σχετίζεται με τον τρομοκράτη Άνις Άμρι".

Ο ανιψιός "ομολόγησε ότι ήταν σε επαφή με τον θείο του μέσω της κρυπτογραφημένης εφαρμογής Telegram προκειμένου να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από την αστυνομία" συνεχίζει το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, με ένα βίντεο που είχε στείλει στον Άμρι. Ο ανιψιός, που είναι γιος της αδελφής του Άμρι, ομολόγησε επίσης ότι ο θείος του έστελνε χρηματικά ποσά χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία, για να τον βοηθήσει να μεταβεί στη Γερμανία. Υποστήριξε επίσης ότι ο θείος του ήταν ο "εμίρης" μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης που εδρεύει στη Γερμανία και αποκαλείται "Ταξιαρχία Άμπου αλ Ουαλαά".

Οι τρεις συλληφθέντες είναι ηλικίας 18-27 ετών και ο "τρομοκρατικός πυρήνας" στον οποίο ανήκουν δρα από τη Φουσάνα, στα νότια της Τύνιδας, μέχρι την Ουεσλάτια, τη γενέτειρα του Άμρι, στην κεντρική Τυνησία. Ο 24χρονος Άνις Άμρι σκοτώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή σε ανταλλαγή πυρών με Ιταλούς αστυνομικούς στο Μιλάνο.

A christmas tree lays on the street beside the empty Christmas market in Berlin, Germany, December 21, 2016, after a truck ploughed through a crowd at the Christmas market on Monday night. © Hannibal Hanschke

Συνεχίζονται οι ερευνες στη Γερμανία

 

Οι γερμανικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνές τους για την επίθεση που σημειώθηκε στο Βερολίνο στις αρχές της εβδομάδας, αναζητώντας τυχόν συνεργούς του νεαρού Τυνήσιου Άνις Άμρι, που ίσως να τον βοήθησαν να φτάσει στην Ιταλία, παρά το ανθρωποκυνηγητό που είχαν εξαπολύσει οι αστυνομικές αρχές όλων των χωρών που τον καταδίωκαν.

"Ο τρομοκρατικός κίνδυνος παραμένει", προειδοποίησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

"Για εμάς, τώρα, είναι πολύ σημαντικό να αποσαφηνίσουμε αν κατά την προετοιμασία και την εκτέλεση" της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά "και κατά τη διαφυγή του υπόπτου, υπήρξε κάποιο υποστηρικτικό δίκτυο, κάποιο δίκτυο αρωγής, συνεργών ή προσώπων" δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας Πέτερ Φρανκ. Όπως εξήγησε, οι αρχές θα επιχειρήσουν αρχικά να εξακριβώσουν τη διαδρομή που ακολούθησε ο Άνις Άμρι από το Βερολίνο μέχρι το Μιλάνο. "Πώς μπόρεσε να φτάσει στην Ιταλία από το Βερολίνο;" διερωτάται σήμερα και η εφημερίδα Bild, εκφράζοντας την έκπληξή της γιατί διέφυγε κάτω από τη μύτη των αστυνομικών πολλών χωρών.

Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, ο 24χρονος πέρασε από τη Γαλλία για να πάει στο Μιλάνο, όπου τα ξημερώματα της Παρασκευής σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με Ιταλούς αστυνομικούς κοντά σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, όταν εκείνοι επιχείρησαν να τον ελέγξουν. Στο σακίδιό του βρέθηκε ένα εισιτήριο τρένου που αποδεικνύει ότι επιβιβάστηκε στο Σαμπερί, στην ανατολική Γαλλία, και πέρασε από το Τορίνο για να φτάσει τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή στο Μιλάνο, ανέφεραν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Γαλλία η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της δικαστικής αστυνομίας κάνει εντατικές έρευνες για να εξιχνιαστεί αν πράγματι «ο τρομοκράτης αυτός μπόρεσε να περάσει από την επικράτειά μας» και συγκεκριμένα από το Σαμπερί, υπογράμμισε ο Ζαν-Μαρκ Φαλκόν, ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης της γαλλικής αστυνομίας (DGPN) σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

Η γερμανική αστυνομία θέλει επίσης να εξακριβώσει αν το όπλο που χρησιμοποίησε ο Άμρι στο Μιλάνο ήταν το ίδιο με εκείνο με το οποίο σκότωσε έναν Πολωνό οδηγό την Δευτέρα στο Βερολίνο. Με το φορτηγό αυτού του Πολωνού ο Άμρι εξαπέλυσε κατόπιν την επίθεσή του στη χριστουγεννιάτικη αγορά, σκοτώνοντας άλλους 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας 50.

Ο Χόλγκερ Μινχ, ο επικεφαλής της γερμανικής δικαστικής αστυνομίας, διαβεβαίωσε ότι "εκατοντάδες" αστυνομικοί θα συνεχίσουν τις έρευνες κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Προτεραιότητα των αρχών είναι επίσης να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη που εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη μετά την επίθεση αυτή. Η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα εξεταστούν εξονυχιστικά όλες οι πλευρές της υπόθεσης και θα εξακριβωθεί "τι θα πρέπει να αλλάξει στο οπλοστάσιο των μέτρων που διαθέτει το κράτος". Αυτό αφορά όχι μόνο τη βελτίωση των μέτρων παρακολούθησης των προσώπων που πιστεύεται ότι είναι επικίνδυνα αλλά και την επιτάχυνση της διαδικασίας απέλασης όσων δεν δικαιούνται άσυλο στη Γερμανία.

Ο πρόεδρος της χώρας Γιόαχιμ Γκάουκ, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του κάλεσε τους Γερμανούς "να μην υποκύψουν στον φόβο". "Ακριβώς σε αυτήν την περίοδο των τρομοκρατικών επιθέσεων δεν θα πρέπει να δημιουργούμε περισσότερα χάσματα στην κοινωνία μας" ούτε "να καταδικάζουμε γενικά μια ομάδα ανθρώπων" τόνισε, αναφερόμενος στους πρόσφυγες.

Ενίσχυση του ξενοφοβικού κόμματος AfD

Η δημοτικότητα του γερμανικού ξενοφοβικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) ενισχύθηκε σημαντικά, συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 15% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που θα δημοσιευθεί αύριο και διεξήχθη μετά την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Το AfD εξασφαλίζει ποσοστό 15,5% στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές του 2017, ήτοι μια άνοδο 2,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως κατέδειξε η δημοσκόπηση που θα δημοσιεύσει το Σάββατο η εφημερίδα Bild και διεξήχθη από το ινστιτούτο Insa. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που λαμβάνει το αντιισλαμικό κόμμα από τον Σεπτέμβριο, όταν άρχισε να καταγράφεται πτώση στα ποσοστά του. Αντιθέτως, το ποσοστό του συντηρητικού κόμματος CDU της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ μειώθηκε κατά 1,5% και βρίσκεται στο 31,5% και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD υποχώρησε κατά 1% και ανέρχεται στο 20,5%.

Συνεχής ενημέρωση από το left.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)