to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:26 | 20.06.2012

Κοινωνία

Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης για τις ναζιστικές επιθέσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χανιά, 20 Ιούνη 2012

Με αφορμή τις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις στα Χανιά, αλλά με το μυαλό μας στην κατακόρυφη κλιμάκωσή τους πανελλαδικά κατά τις 2 προεκλογικές περιόδους και την ακόλουθη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των νεοναζί, νιώθουμε πως κάποια πράγματα δεν έχουν ειπωθεί .


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χανιά, 20 Ιούνη 2012

Με αφορμή τις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις στα Χανιά, αλλά με το μυαλό μας στην κατακόρυφη κλιμάκωσή τους πανελλαδικά κατά τις 2 προεκλογικές περιόδους και την ακόλουθη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των νεοναζί, νιώθουμε πως κάποια πράγματα δεν έχουν ειπωθεί .

Θεωρούμε σίγουρο πια ότι κανένας ντόπιος που είχε σκοπό να ψηφίσει το κόμμα της Χρυσής Αυγής δεν άλλαξε γνώμη εξαιτίας του ολοφάνερου νεοναζιστικού χαρακτήρα του. Αυτό που πραγματικά μας προβληματίζει είναι το ότι πάρα πολλοί πλέον συμπολίτες, συνάδελφοι και γείτονές μας, γνωρίζουν ότι οι χρυσαυγίτες χαιρετούν ναζιστικά και λατρεύουν τον Χίτλερ, και ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ, τους ψήφισαν – επειδή απλούστατα ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ.

Όσον αφορά επομένως εμάς, τα μέλη του Φ.Μ.Κ., δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι τα αντιφασιστικά συλλαλητήρια των ολοένα και πιο λίγων “υποψιασμένων” – και μάλιστα με την συχνότητα που διοργανώνονται, δεν καταφέρνουν τίποτε άλλο παρά να ενισχύουν την αδιαφορία της κοινωνίας σχετικά το ναζιστικό/φασιστικό ποιόν των χρυσαυγιτών, να εδραιώνεται η αντίληψη ότι ελάχιστοι που έχουν “ίδιον συμφέρον” – οι ιδεολογικοί τους αντίπαλοι δηλ, οι κομμουνιστές λχ – ενοχλούνται από την Χ.Α., και μάλιστα σε ένα θέμα που η κοινωνία δείχνει να της είναι αδιάφορο ή να το θεωρεί “προσωπικό” θέμα του κάθε χρυσαυγίτη: το ότι είναι δηλ. χιτλερικός.

Τα μαχαίρια λοιπόν και τα λοστάρια πήραν φόρα και καμία αντιφασιστική ρητορεία, και κανένα αντιφασιστικό συλλαλητήριο δεν τα σταμάτησε, αλλά ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να τα σταματήσει, όσο το λεγόμενο αντιφασιστικό κίνημα δεν πείθει για το ότι αυτοί που χαιρετάνε ναζιστικά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ενάντια στο σύστημα. Αν πρέπει να λέγεται κάτι για τους φασίστες είναι ότι δεν συνιστούν επουδενί απειλή για το “σύστημα”, απειλή για τα συμφέροντα εκείνων που απομυζούν την κοινωνία, αλλά το ακριβώς αντίθετο: συνιστούν το μαστίγιό τους. Δεν χτύπησαν ποτέ κανέναν τραπεζίτη, κανέναν πλούσιο, κανέναν πολιτικό του κυβέρνησε και έφαγε λεφτά. Χτυπάνε μονάχα φτωχούς, μετανάστες, γυναίκες και διακηρύσσουν το μίσος ενάντια στους προοδευτικούς ανθρώπους που παλεύουν για μια καλύτερη κοινωνία.

Ακόμα όμως κι αν αποκαλυφθεί πλήρως η εγκληματική και δολοφονική δραστηριότητα αυτού του “κόμματος”, εκτιμούμε πως ούτε και αυτό δυστυχώς θα συγκινήσει τους ψηφοφόρους τους, ίσως επειδή, προς το παρόν, μαχαιρώνουν μετανάστες και “αλλόφυλους”. Από την πικρή μας εμπειρία θέλουμε επιτέλους να ακουστεί ότι εμείς οι μετανάστες δεν έχουμε, ούτε είχαμε ποτέ, την φιλοδοξία η κοινωνία να μας σέβεται – ή ακόμα και να μας ανέχεται – υποχρεωτικά, επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ισχυρές προκαταλήψεις και στερεότυπα που μονάχα μία αρμονική συμβίωση χρόνων τα ξεριζώνει, η οποία δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτυγχάνεται για χιλιάδες λόγους.

Αν και αυτό έχει όντως ήδη ειπωθεί, το επαναλαμβάνουμε: Η ολέθρια ταύτιση εγκληματικότητας και μετανάστευσης που επιχειρείται χρόνια τώρα από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις που έχουν διαλύσει αυτήν την χώρα ,είναι ο κυριότερος από αυτούς. Η κορύφωση αυτής της ρητορείας κατά τις προεκλογικές περιόδους έδωσε χώρο στους νεοναζί να επιβάλλουν στο δημόσιο διάλογο την δική τους ατζέντα ακραίου ρατσιστικού μίσους και απερίγραπτης συκοφαντίας, ψεύδους και στοχοποίησης συλλήβδην του μεταναστευτικού κόσμου.

Γνωρίζουμε ότι σε άλλες, “ανεκτικές”, δυτικές χώρες, οι κοινωνίες τους ποτέ δεν ήταν λιγότερο ρατσιστικές από την ελληνική. Αυτό που άλλαξε εκεί (και αυτό είναι που ζητάμε εμείς), είναι ότι το κράτος και οι θεσμοί λειτουργούν στοιχειωδώς ως τέτοιοι, όχι δηλ. υποκειμενικά, ρατσιστικά και ακραία μεροληπτικά. Αυτό που ζητάμε είναι επιτέλους το κράτος, οι θεσμοί και υπηρεσίες του, να μην μας φέρονται ως πολίτες 2ης και 3ης κατηγορίας, δίνοντας το κακό παράδειγμα στην κοινωνία να μας φέρεται με τον ίδιο άδικο τρόπο.

Είναι καθήκον της Πολιτείας να είναι δίκαιη και αμερόληπτη απέναντί σε μας και σε κάθε μειονότητα, είναι δουλειά της να επιβάλλει την ισότητα σε επίπεδο θεσμών, υπηρεσιών και δικαίου πάσης φύσεως, ακόμα κι αν η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για αυτήν. Θέλουμε τους μετανάστες οργανωμένους σε συλλογικούς αγώνες πίεσης για μια ισότιμη αντιμετώπιση των αρχών απέναντί μας και σε αυτούς τους αγώνες θα θέλαμε στο πλευρό μας κάθε άνθρωπο που θέλει και παλεύει για μια δίκαιη κοινωνία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)