to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 13.07.2016

Πολιτισμός

Φόρος τιμής στην Εντίθ Πιάφ: Οι Tiger Lillies σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη

H ιδιόρρυθμη μπάντα από τη Μεγάλη Βρετανία κλείνει, αισίως, 27 χρόνια και ανανεώνει το ραντεβού της με το ελληνικό κοινό στις 23, 24 και 25 Αυγούστου, με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην Εντίθ Πιάφ


Κάθε εμφάνισή τους στην Αθήνα είναι αφορμή για γιορτή. Ο λόγος για τους Tiger Lillies, την ιδιόρρυθμη μπάντα από τη Μεγάλη Βρετανία, που κλείνει, αισίως, 27 χρόνια και ανανεώνει το ραντεβού της με το ελληνικό κοινό στις 23, 24 και 25 Αυγούστου, με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην Εντίθ Πιάφ.

 

Μετά από τη διθυραμβική υποδοχή του «Madame Piaf», όπως τιτλοφορείται ο 37ος δίσκος του συγκροτήματος, σε Βρετανία και Γαλλία, το δημοφιλές τρίο, το οποίο εμφανίζεται μέχρι τα τέλη του Ιουλίου στο Soho Theatre του Λονδίνου, θα δώσει τρεις συναυλίες στη χώρα μας, στην Αθήνα (Κηποθέατρο Παπάγου), την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Δάσους), με ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει παλιές και νέες επιτυχίες του.

 

Η τελευταία δουλειά των Tiger Lillies αποδίδει φόρο τιμής στον μποέμικο βίο και την παθιασμένη προσωπικότητα της Εντίθ Πιάφ. Νέες συνθέσεις, εμπνευσμένες από την ανεπανάληπτη Γαλλίδα ερμηνεύτρια και διασκευές σε αγγλικό στίχο των γνωστότερων επιτυχιών της («Padam Padam», «La Vie en Rose», «Non Je ne Regrette Rien» κ.ά.), που σφράγισαν τον 20ό αιώνα, φωτίζονται λοξά από τον σκοτεινό, αισθησιακό ήχο των Tiger Lillies, που σμίγει την αβάν-γκαρντ με το πανκ και το καμπαρέ.

Αφορμή για το «Madame Piaf» είναι η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του «μικρού σπουργιτιού» της Γαλλίας, όπως ήταν το χαϊδευτικό της Πιάφ, που ξεκίνησε από τον παρισινό υπόκοσμο για να κατακτήσει το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Οι Tiger Lillies είναι οι πλέον αρμόδιοι να μας ταξιδέψουν στο underground μεταπολεμικό Παρίσι των πλανόδιων καλλιτεχνών, των οίκων ανοχής και του περιθωρίου, με όχημα το ρεπερτόριο και τη θρυλική μορφή της Πιάφ.

 

Ο πολυκύμαντος βίος της, η πάλη με τους εσωτερικούς δαίμονές της, οι παράφοροι έρωτες και η στενή σχέση της με το περιθώριο, αποτελούσαν πάντοτε έμπνευση για τον ιδιοφυή front man του συγκροτήματος, τον Μάρτιν Ζακ. Άλλωστε, η Πιάφ υπήρξε σπουδαία επιρροή στο ύφος των Tiger Lillies. Όπως σημειώνει ο Μάρτιν Ζακ, «η Εντίθ Πιάφ ήταν έξοχη, ένας άνθρωπος ηλεκτρισμένος. Ξεκίνησε από τον υπόκοσμο, αλλά αναδείχθηκε σε μία από τις καλύτερες ερμηνεύτριες όλων των εποχών».

 

Μοναδική περίπτωση στη βρετανική μουσική σκηνή των τελευταίων δεκαετιών και μία από τις ιδιόρρυθμες μπάντες όλων των εποχών, οι Tiger Lillies αποτελούν ένα ατμοσφαιρικό μίγμα gypsy punk/cabaret/avant-garde ήχου, που συνδυάζει υποβλητικά το μακάβριο, το χιουμοριστικό και το αισθησιακό. Η μπάντα, πνευματικό παιδί του συνθέτη, στιχουργού, τραγουδιστή και πολυοργανίστα Μάρτιν Ζακ, δημιουργήθηκε το 1989 στο Σόχο και έκτοτε έχει κυκλοφορήσει 37 δίσκους.

 

Στην Ελλάδα, οι Tiger Lillies διαθέτουν ένα πολυάριθμο και ενθουσιώδες κοινό, ενώ ξεχωριστή στιγμή στην πορεία τους αποτελεί η παράσταση «FreakShow» (2009), σε παραγωγή του Θεάτρου Badminton, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα πριν περιοδεύσει, με τεράστια επιτυχία, σε όλον τον κόσμο.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)