to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:45 | 14.12.2012

left.gr

Πολιτική

Φορολογούν τη φτώχεια - Τιμωρούν τα μεσαία εισοδήματα - Δεν ακουμπάνε τη φοροδιαφυγή

Στο στόχαστρο της συγκυβέρνησης με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πολύτεκνοι, μεσαία εισοδήματα και χαμηλόμισθοι. Όνειρο θερινής νυκτός η πάταξη της φοροδιαφυγής. Ελαφρύνσεις στα μεγάλα εισοδήματα.


Τη χαριστική βολή στους ελεύθερους επαγγελματίες (τουλάχιστον τους συνεπείς, οι οποίοι «τιμωρούνται» μόνο και μόνο λόγω της αδυναμίας των αρχών να συλλάβουν τη φοροδιαφυγή) στους πολύτεκνους και στα μεσαία εισοδήματα έρχεται να δώσει η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε -κυριολεκτικά- νύχτα (χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα) στη Βουλή. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ελαφρύνει τους κατέχοντες: ενώ ο μισθωτός με εισόδημα 100.000 ή 200.000 ευρώ φορολογείτο με συντελεστή 45%, πλέον θα φορολογείται με 42%, δηλαδή τον ίδιο συντελεστή που θα ισχύει και για τα... 42.001 ευρώ! Οι υπόλοιποι συντελεστές είναι 22% για τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ και 32% για τα εισοδήματα 25.001 έως 42.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει αυξήσεις φόρου που ξεκινούν από 60 ευρώ και ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 4.120 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους.

* Απώλειες από εισοδήματα 15.000 ευρώ για τους πολύτεκνους με το νέο φορολογικό και διπλό χτύπημα σε ελεύθερους επαγγελματίες
Αναφορικά με τις επιβαρύνσεις στους μισθωτούς με παιδιά, οι απώλειες. συνυπολογιζομένων των νέων επιδομάτων ξεκινούν:

* Από τις 23.000 ευρώ και πάνω για όσους έχουν 1 παιδί.

* Από τις 22.000 ευρώ για όσους έχουν 2 παιδιά.

* Από τις 23.000 ευρώ για όσους έχουν 3 παιδιά.

* Από τις 15.000 ευρώ και πάνω για όσους έχουν 4 παιδιά.

Πρακτικά, οι φορολογούμενοι θα «νιώσουν» τις αλλαγές όχι από το 2014, οπότε θα συμπληρώσουν τις φορολογικές δηλώσεις και θα παραλάβουν το εκκαθαριστικό τους για τα εισοδήματα που θα έχουν αποκτήσει μέσα στο 2013, αλλά σε ένα μήνα από τώρα, από τον Ιανουάριο του 2013, καθώς με τη νέα κλίμακα, σε συνδυασμό με την κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων για τα παιδιά, οι περισσότεροι μισθωτοί με προστατευόμενα τέκνα θα έχουν από την εκκαθάριση της μισθοδοσίας (ή της σύνταξης προκειμένου για συνταξιούχους) δραματική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης που θα γίνει άμεσα αντιληπτή στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος.

Για μισθωτούς και συνταξιούχους, ο φόρος που προκύπτει με βάση την παραπάνω κλίμακα μειώνεται:

α) Για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ κατά 2.100 ευρώ. Εφόσον ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος των 2.100 ευρώ, το ποσό μείωσης περιορίζεται στο ποσό του φόρου.

β) Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ το ποσό μείωσης περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ. 

Παράλληλα, το ποσό του φόρου που προκύπτει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους μειώνεται κατά 10% για κάθε καταβαλλόμενη από τις ακόλουθες δαπάνες: 

α) Των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 3.000 ευρώ. 

β) Το ποσό της διατροφής. Το ποσό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ. 

γ) Των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς.

Ακόμη καταργείται η έκπτωση φόρου 10% των δαπανών του φορολογούμενου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις. 



Διπλό χτύπημα στους επαγγελματίες


Το σοκ για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι πάντως διπλό: από τη μία λόγω της κατάργησης του αφορολόγητου και της επί το δυσμενέστερο αλλαγής της κλίμακας και από την άλλη καθώς αυξάνεται από τα 500 ευρώ στα 650 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος (η αύξηση αυτή αφορά μόνο τους επαγγελματίες, αφού για τις επιχειρήσεις το τέλος αυξάνεται από τα 500 ευρώ στα 1.000 ευρώ).

Ειδικότερα, στα πρώτα 50.000 ευρώ ο συντελεστής για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι 26% (φόρος κλιμακίου 13.000 ευρώ) και στο υπερβάλλον θα είναι 33% (ίδιοι συντελεστές θα ισχύσουν και για Ο.Ε. και Ε.Ε.).

Στον αντίποδα, ωφελούνται από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περισσότερο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς ο συνολικός συντελεστής φορολόγησης των Α.Ε. και των ΕΠΕ μειώνεται κατά το ένα πέμπτο του και συγκεκριμένα από το 40% σήμερα στο 32,8%.

Στους ζημιωμένους περιλαμβάνονται και οι αποταμιευτές, αφού η φορολογία επί των τόκων των καταθέσεων αυξάνεται τελικά από το 10% στο 15% (υπήρχε και πρόταση να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στο 17,5%).

Στις κυριότερες αλλαγές που επέρχονται περιλαμβάνονται ακόμη και οι εξής:

* Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται πλέον αυτοτελώς: με 10% έως τα 12.000 ευρώ και με 33% στο υπερβάλλον ποσό.

Από την 1η Απριλίου 2014 οι περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι που δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα θα πρέπει να τηρούν βιβλίο εσόδων - εξόδων και να φορολογούνται με βάση αυτό (εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα).

Φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) η υπεραξία που προκύπτει από τη μεταβίβαση μετοχών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που αποκτούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά.

Τα μπλοκάκια - "μισθωτοί"

Για να θεωρηθεί ένας ελεύθερος επαγγελματίες «μισθωτός» και να φορολογηθεί ανάλογα, θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις: 

* Να έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους.

* Τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα 3 ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές.


Με φόρο υπεραξίας τα ακίνητα


Επιβάλλεται φόρος στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης αυτού και της τιμής πώλησής του. Η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησής του ακινήτου, η οποία υποβάλλεται σε φόρο, λαμβάνεται αποπληθωρισμένη με την εφαρμογή των ακόλουθων συντελεστών παλαιότητας ανά έτος διακράτησης:

Από 1 έως 5: 0,90

από 5 έως 10: 0,80

από 10 έως 15: 0,75

από 15 έως 20: 0,70

από 20 έως 25: 0,65

πάνω από 25: 0,60

Τα κέρδη υπεραξίας κεφαλαίου που προκύπτουν από τη μεταβίβαση ακινήτων φορολογούνται με συντελεστή 20% με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.

 
Τα επιδόματα για τα παιδιά

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων σε σαράντα 40 ευρώ ανά μήνα για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Παράλληλα θεσπίζεται, ειδικά για τα εξαρτώμενα τέκνα από το τρίτο και πάνω, ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, το οποίο ορίζεται σε 500 ευρώ κατ’ έτος για κάθε τέκνο, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 45.000 ευρώ.


Φορολογία πλοίων υπό ξένη σημαία

Επιβάλλεται φόρος στα πλοία υπό ξένη σημαία, των οποίων η διαχείριση γίνεται από ελληνικές ή ξένες εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα. Ο φόρος βαρύνει τους αλλοδαπούς πλοιοκτήτες ή πλοιοκτήτριες εταιρείες για τα πλοία υπό ξένη σημαία, τα οποία έχουν τεθεί υπό τη διαχείριση ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα.

 
Χωρίς διαβούλευση το νομοσχέδιο

Κάτι που προκάλεσε αίσθηση και σε κάθε περίπτωση αρνητικές εντυπώσεις ήταν το γεγονός ότι δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Η κυβέρνηση επικαλέστηκε εν προκειμένω το άλλοθι του επείγοντος χαρακτήρα του εν λόγω σχεδίου νόμου, προκειμένου να εξασφαλισθεί η έγκαιρη κατάθεσή του στη Βουλή και το επιχείρημα ότι «η τήρηση του εν λόγω χρονοδιαγράμματος ήταν απαραίτητη για την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και την επίτευξη των εξαιρετικής σημασίας δημοσιονομικών στόχων που συνδέονται με την εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης».

Και μάλιστα, παρότι προηγήθηκαν το απόγευμα οι πρωθυπουργικοί «πανηγυρισμοί», η κυβέρνηση λίγες ώρες αργότερα επικαλέσθηκε το επιχείρημα πως: «Καθυστέρηση στην κατάθεση του εν λόγω σχεδίου νόμου θα έθετε σε διακινδύνευση την εκταμίευση εξαιρετικά σημαντικής για την ελληνική οικονομία χρηματοδότησης από τους διεθνείς πιστωτές»!


Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για το φορολογικό νομοσχέδιο

Η επικοινωνιακή καταιγίδα που εξαπέλυσαν οι μνημονιακές δυνάμεις τους τελευταίους έξι μήνες, δεν μπορεί να καλύψει τα πραγματικά δεδομένα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Τα μεγάλα λόγια, οι δεσμεύσεις, οι προγραμματικές συμφωνίες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, οι “κόκκινες γραμμές” και οι απειλές, εξανεμίστηκαν, αφήνοντας πίσω τους μια βάρβαρη φορολογική πολιτική. Η φορολογική δικαιοσύνη που υπόσχονταν προεκλογικά, μεταφράζεται σε ελαφρύνσεις για τους έχοντες και εξόντωση για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αποτυπώνεται για άλλη μια φορά. Φοροδιαφυγή υπάρχει γιατί το ίδιο το πολιτικό σύστημα το επιτρέπει και την ενθαρρύνει.

Σχετικά με το περιεχόμενο του Ν/Σ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει:

• Η πάταξη της φοροδιαφυγής, διαρκώς αναβάλλεται για το μέλλον, στερώντας την κοινωνία από πολύτιμα έσοδα.

• Μεγάλες κατηγορίες πολιτών, θα επιβαρυνθούν –για άλλη μια φορά– με τις νέες διατάξεις, είτε λόγω του “εγκλήματός” τους να έχουν παιδιά, είτε επειδή είχαν εκπτώσεις δαπανών που θα καταργηθούν ή θα μειωθούν (τόκοι στεγαστικών, ενοίκια, φροντιστήρια παιδιών, ιατρικές δαπάνες κλπ) και για παρά πολλούς άλλους λόγους.

• Μεγάλα εισοδήματα θα ελαφρυνθούν:
- Τα μεγάλα εισοδήματα από ενοίκια θα πληρώσουν λιγότερο φόρο.
- Τα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα πληρώσουν φόρο 10% από 25% που ίσχυε.

• Η αναγκαία απλοποίηση του φορολογικού συστήματος μετατράπηκε σε ανέκδοτο, αφού πλέον θα ισχύει άλλη κλίμακα για μισθούς-συντάξεις, άλλη κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες και άλλη για τα ενοίκια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα τοποθετηθεί αναλυτικά για το σύνολο του Ν/Σ στη βουλή. Επισημαίνει, όμως, την ανάγκη το φορολογικό σύστημα να αντιμετωπιστεί με κεντρικό σχεδιασμό με σκοπό την απλοποίηση, την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, την αναπτυξιακή προοπτική και την ύπαρξη επιτέλους ενός συνολικού σχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής.   




Διαβάστε σχετικά: 


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)