to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:31 | 25.01.2014

Οικονομία

«Φορολογήστε τους πλούσιους»: Έρευνα για την οικονομική ανισότητα στις ΗΠΑ

Μετάφραση της πρόσφατης έρευνας κοινής γνώμης του «Pew Research Center» - Όσο οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, τόσο πιο ηγεμονικές γίνονται οι αντιλήψεις για την αναγκαιότητα κρατικής παρέμβασης με στόχο την αναδιανομή του πλούτου και την προστασία των πιο αδύναμων


Η έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου «Pew» («Pew Research Center»), που διεξήχθη πριν λίγες ημέρες μεταξύ 1.500 ενηλίκων στις ΗΠΑ, ανέδειξε την κοινή διαπίστωση των Αμερικανών ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών αυξήθηκε κατακόρυφα την τελευταία δεκαετία. Η άποψη αυτή είναι κοινή για τη μεγάλη πλειοψηφία τόσο των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών (68%) όσο και των Ρεπουμπλικάνων (61%). 

Ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν σημαντική διαφωνία ως προς την αναγκαιότητα κυβερνητικής παρέμβασης για την κάλυψη του χάσματος μεταξύ πλουσίων και της υπόλοιπης κοινωνίας. Το 90% των Δημοκρατικών επιθυμεί από την κυβέρνηση να κάνει «πολλά» ή «αρκετά» για να μειώσει το χάσμα τη στιγμή που μόλις το 45% των Ρεπουμπλικάνων έχει την ίδια άποψη. Το 15% από αυτούς πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πολλά και το 33% ότι δεν πρέπει να κάνει «τίποτα» για την αναδιανομή του πλούτου. Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 69% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει  «πολλά» ή «αρκετά» ενώ το 26% «λίγα» ή «τίποτα»:

Partisans Agree Inequality Has Grown, But Differ Sharply over Gov’t Action

Ως προς τα μέτρα μείωσης της φτώχειας, το 54% των Αμερικάνων προκρίνει την αύξηση των φόρων στους πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να αυξηθεί η προστασία για τους φτωχούς. Από την άλλη, το νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα της ανάγκης για περαιτέρω μείωση της φορολογίας ώστε να ευνοηθούν οι επενδύσεις και η οικονομική μεγέθυνση βρίσκει απήχηση μόνο στο 35% των ερωτηθέντων. Η τελευταία πρόταση βρίσκει περισσότερα ευήκοα ώτα στις τάξεις των ρεπουμπλικάνων καθώς σχεδόν το 60% προτείνει τη μείωση της φορολογίας.

Η διάσταση των απόψεων γίνεται εμφανέστερη στο ερώτημα για τα αποτελέσματα των προγραμμάτων οικονομικής προστασίας για τους φτωχούς: Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών (66%) θεωρεί ότι η βοήθεια στους φτωχούς είναι έχει θετική επίδραση καθώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια αν δεν καλυφθούν οι βασικές τους ανάγκες. Στην αντίπερα όχθη, το 65% των Ρεπουμπλικάνων πιστέυει ότι τα προγράμματα αυτά βλάπτουν περισσότερο παρά συμβάλλουν θετικά καθώς κάνουν τους φτωχούς να εξαρτώνται από την κυβέρνηση. Δείτε το σχετικό πίνακα για τη μείωση την καλύερη μέθοδο μείωσης της φτώχειας:

Wide Partisan Gap over How Best to Reduce Poverty

Τ0 73% (κυρίως Δημοκρατικοί και  ανεξάρτητοι ψηφοφόροι) στηρίζει την πρόταση της κυβέρνησης Ομπάμα  για αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου κατά περίπου 3 δολάρια την ώρα. Και το 63% τάσσεται υπέρ της παράτασης για έναν επιπλέον χρόνο των επιδομάτων ανεργίας  για τους μακροχρόνια άνεργους. 

Όπως αναμενόταν, οι υποστηρικτές του υπεσυντηρητικού (και ακραία νεοφιλελέυθερου) «Κόμματος του Τσαγιού» («Tea Party») αντιτίθενται στην επέκταση του επιδόματος ανεργίας καθώς και στην άυξηση του κατώτατου ωρομισθίου. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών που δεν υποστηρίζουν το «Tea Party» τάσσονται πλειοψηφικά υπέρ των δύο μέτρων (52% υπέρ της επέκτασης του επιδόματος ανεργίας και και 65% υπέρ της αύξησης του κατώτατου ωρομισθίου). Δείτε αναλυτικότερα:

Public Supports Raising Minimum Wage, Extending Unemployment Aid

 

Ποιός ευθύνεται για τη φτώχεια;

Σύμφωνα με την έρευνα, το 50% των Αμερικανών πιστεύει ότι (κοινωνικές) συνθήκες πέραν του ελέγχου του ατόμου ευθύνονται για τη φτώχεια σε αντίθεση με το 35% που θεωρεί ότι ή έλλειψη σκληρής δουλειάς από το ίδιο το άτομο είναι η αιτία της φτώχειας. Αντίστοιχα, κοινωνικοί παράγοντες και όχι ατομικοί οδηγούν στη οικονομική ελίτ, σύμφωνα με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων. Μόνο το 38% πιστεύει ότι ένα άτομο είναι πλούσιο επειδή δουλεύει πιο σκληρά από τους υπόλοιπους. Επιπλέον, το 60% (έναντι του 36%) θεωρεί ότι το οικονομικό σύστημα ευνοεί με άδικο τρόπο τους πλούσιους αντί να είναι δίκαιο.

Why are Some People Poor and Others Rich?

Παρ' όλα αυτά, η ηγεμονική αντίληψη του ατομικού δρόμου δεν είναι εύκολο να ξεριζωθεί:  6 στους 10 Αμερικάνους θεωρεί ότι οι άνθρωποι που θέλουν να «πετύχουν» μπορούν να το κάνουν αν «δουλέψουν σκληρά» (ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από το έτος 1994):

Does Hard Work Lead to Success?

Μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τις αιτίες της φτώχειας και τη δομική (ή μη) αδικία του οικονομικού συστήματος. Σχεδόν το 60% των Ρεπουμπλικάνων (ενώ μόλις το 27% των Δημοκρατικών) απαντά ότι η σκληρή δουλειά (και όχι τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα, θα λέγαμε η ταξική καταγωγή) έχει αιτιώδη σχέση με τον πλούτο.

Εξ' ου και η αντίληψη περί δομικής ανισότητας του οικονομικού συστήματος που διακατέχει τα 3/4 των Δημοκρατικών. Παράλληλα, δεν είναι αμελητέο το ποσοστό (42%) των Ρεπουμπλικάνων που θεωρεί ότι το οικονομικό σύστημα ευνοεί τους πλούσιους. Αξιοσημείωτη και σε συνάφεια με την  πολιτισμική ιδέα του «american dream» η διαίρεση των Δημοκρατικών σε ένα παρεμφερές ερώτημα: Το 49% θεωρεί πως μπορείς να πετύχεις με σκληρή δουλειά ενώ το 48% ότι η σκληρή δουλειά δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας.

Most Republicans Say the Rich Work Harder than Others, Most Democrats Say They Had More Advantages

Πλούσιοι και φτωχοί (βλέπε διαφορετικές «εισοδηματικές κατηγορίες») διαφοροποιούνται εμφατικά στην ερώτηση για τους παράγοντες που οδηγούν στον πλούτο: Οι ερωτώμενοι με οικογενειακό εισόδημα που ξεπερνά τα 75.000 δολάρια θεωρούν, σε ποσοστό 50%, τη σκληρή δουλειά καθοριστικό παράγοντα πλουτισμού ενώ για όσους έχουν εισοδήματα κάτω από 30.000 δολάρια, τα δομικά πλεονεκτήματα κάποιου (59%) και όχι η σκληρή δουλειά (29%)  είναι ο βασικός παράγοντας πλουτισμού.

Επιπρόσθετα, οι Αμερικανοί που ανήκουν στα χαμηλότερα στρώματα βλέπουν θετικά σε ποσοστό 60% τα κυβερνητικά προγράμματα για τους φτωχούς και προτείνουν σε ποσοστό 56% την αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους για να χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα αυτά.  Αντίθετα, οι ερωτηθέντες που ανήκουν στην υψηλότερη εισοδηματική κλίμακα είναι σχεδόν μοιρασμένοι τόσο για το αν είναι θετική (ή όχι) η επίδραση των προγραμμάτων όσο και ανάμεσα στη αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους και στη μείωση της φορολογίας με στόχο την ενθάρρυνση των επενδύσεων. Στο σύνολο των ερωτηθέντων (που διακρίνονται σε τρεις εισοδηματικές κατηγορίες), το 54% προκρίνει την αύξηση ενώ μόλις το 35% τη μείωση της φορολογίας στους πλούσιους, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Large Income Differences in Opinions about the Rich and Poor, Not the Fairness of the Economic System

Επιμέλεια: Τάσος Γιαννόπουλος

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)