to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:25 | 13.06.2012

Οικονομία

Φορολογικές ανισότητες στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ

Αξιοσημείωτες και με σαφή ταξικό προσανατολισμό σε βάρος των εργαζομένων είναι οι φορολογικές ανισότητες στην Ελλάδα σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αφού οι Έλληνες εργαζόμενοι πληρώνουν 10% περίπου παραπάνω άδικους έμμεσους φόρους από τους αντίστοιχους Αυστριακούς ή Γερμανούς εργαζόμενους.


Διατυπωμένο διαφορετικά, οι πλούσιοι Έλληνες πληρώνουν 10% λιγότερους δίκαιους άμεσους φόρους από τους αντίστοιχους πλούσιους Γερμανούς ή Αυστριακούς. Αθροιστικά λοιπόν υπάρχει μία αδικία της τάξης του 20% σε βάρος των φτωχών και σε όφελος των πλουσίων Ελλήνων σε σχέση με τις δύο προαναφερόμενες χώρες. Δεδομένων των προαναφερθέντων, εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν θα πληρώσει ποτέ η Ελληνική αστική τάξη. Παραθέτουμε τα στοιχεία, αναλυτικότερα:



1) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Στην Ε.Ε-16 υπάρχουν 7 χώρες όπου ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής της κλίμακας Φυσικών Προσώπων είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, στην εποχή του ανελέητου Μνημονίου για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, οι πλούσιοι Έλληνες φορολογούνται λιγότερο από τους πλούσιους Βέλγους, Δανούς, Γάλλους, Ιταλούς, Ολλανδούς, Αυστριακούς και Φινλανδούς. 



2) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Σε έναν από τους σημαντικότερους δείκτες που υπολογίζει η Eurostsat, στον πραγματικό φορολογικό συντελεστή στο Κεφάλαιο η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το 50% του μέσου όρου της ΕΕ-27 (15,8 στην Ελλάδα, έναντι 32,6 στην Ε.Ε-25).  Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής στο Κεφάλαιο είναι ένας μέσος όρος που προκύπτει όμως όχι από τους διάφορους ονομαστικούς  φορολογικούς συντελεστές αλλά από τους  πραγματικούς – αυτούς δηλαδή που στην πράξη εφαρμόζονται και συμπεριλαμβάνουν όλες τις φοροαπαλλαγές και τις αυτοτελείς φορολογήσεις  που αντιμετωπίζει ο συντελεστής Κεφάλαιο (στον συντελεστή Κεφάλαιο περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα που δεν έχουν σχέση με την μισθωτή εργασία). Πρακτικά ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής στο Κεφάλαιο (implicit tax rate in Capital) υπολογίζεται με την διαίρεση: Φόροι Συντελεστή Κεφαλαίου/ Κέρδη ή Εισοδήματα Συντελεστή Κεφαλαίου

[Implicit tax rate in Capital: The overall implicit tax rate on capital is computed as the ratio between revenue from all capital taxes, and all (in principle) potentially taxable capital and business income in the economy. It aims at representing the average tax burden falling on capital income (Eurostat).]

Η Ελλάδα λοιπόν θα έπρεπε να εισπράττει τους διπλάσιους φόρους κάθε χρόνο από τον συντελεστή Κεφάλαιο (Φόροι επιχειρήσεων, Φόροι κατοχής και μεταβίβασης περιουσίας, Φόροι κινητών αξιών κτλ) για να βρίσκεται απλά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.



3) ΑΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Η Ελλάδα κατέχει την 22η χειρότερη θέση, στην ΕΕ-27, όσον αφορά το ποσοστό των άμεσων φόρων στην συνολική φορολογία της χώρας, με διαφορά 9,8 μονάδων κάτω από τον μέσο όρο!!!. Με άλλα λόγια η Δανία που κατέχει την 1η θέση στον σχετικό πίνακα εισπράττει το 62,3% των εσόδων της από άμεσους φόρους και σε σχέση με την Ελλάδα έχει αυξημένα έσοδα από άμεσους φόρους κατά 154%.



4) ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΑΜΕΣΩΝ-ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ

Για το έτος 2011 η αναλογία άμεσων - έμμεσων φόρων στην Ελλάδα είναι 39,5% -60,5%. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης με την υπόλοιπη Ευρώπη δίνουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στον παρακάτω πίνακα:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)