to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:24 | 22.05.2013

Οικονομία

Φοροδιαφυγή και ενέργεια τα θέματα της σημερινής συνόδου της ΕΕ

Στο στόχαστρο των ιθυνόντων της ΕΕ (τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων και προθέσεων) η φοροδιαφυγή και οι «φορολογικοί παράδεισοι» εντός της Ευρώπης


Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μία σύνοδο κορυφής με δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη, την ενέργεια και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που θεωρούνται αμφότερα «μοχλοί για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Πρόκειται για «δύο τομείς κρίσιμης σημασίας για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη», δηλώνει στην επιστολή-πρόσκληση ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Κατά την βραχεία αυτή σύνοδο κορυφής, αφού οι εργασίες είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 14.00 ώρα Ελλάδος και να ολοκληρωθούν νωρίς το απόγευμα, θα εξετασθούν μέσω αυτών των δύο θεμάτων , «οι τρόποι για την μεγιστοποίηση της συμβολής των πολιτικών μας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης», αναφέρεται επίσης στην επιστολή-πρόσκληση.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προστέθηκε πρόσφατα στην ημερήσια διάταξη, και σύμφωνα με τον βαν Ρομπάι, επειδή η ΕΕ πρέπει να εκμεταλλευθεί την πολιτική που δημιουργήθηκε από τις αποκαλύψεις του OffshoreLeaks για τους φορολογικούς παραδείσους. Ο στόχος είναι να παρουσιασθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 8 στις αρχές του Ιουνίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν τότε να αναθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών με πέντε χώρες, την Ελβετία, την Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και το Λιχτενστάιν, αλλά δεν κατόρθωσαν να ξεπεράσουν ένα σημαντικό σημείο εμπλοκής: την αναθεώρηση ευρωπαϊκής οδηγίας για την φορολόγηση των καταθέσεων που χρειάζεται ομοφωνία. Η οδηγία αυτή του 2003 προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά το Λουξεμβούργο και η Αυστρία έχουν επιτύχει εξαίρεση.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα κατήγγειλε την «απίστευτη υποκρισία σε ευρωπαϊκό επίπεδο» στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. «Πρέπει να επιβάλουμε την διαφάνεια και η διστακτικότητα δεν είναι πλέον αποδεκτή», είπε.

Ως προς το δεύτερο θέμα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, την ενέργεια, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν λύσεις για τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης, κυρίως μέσω της εξασφάλισης συνεχούς εγχώριας παραγωγής.

Οι συνομιλίες θα περιστραφούν γύρω από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο από σχιστολιθικά πετρώματα, η εκμετάλλευση των οποίων έχει δώσει σαφές πλεονέκτημα στις αμερικανικές βιομηχανίες , αφού το κόστος τους είναι πολύ χαμηλότερο από το ευρωπαϊκό κόστος της ενέργειας.

Είναι πιθανόν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν συνομιλίες και για την "πολιτική κατάσταση" στη Συρία, αλλα "δεν προβλέπεται η λήψη απόφασης", κυρίως ως προς το θέμα των κυρώσεων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)