to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 23.02.2023

Πολιτική

Φόρο τιμής για τα 80 χρόνια ίδρυσης της ΕΠΟΝ απέτισαν Κ. Βλαχάκης, Ν. Ηλιόπουλος και Ρ. Δούρου

Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό διαρκής και επίκαιρος - Τιμή και δόξα για τα 80 χρόνια ίδρυσης της θρυλικής ΕΠΟΝ


Σήμερα, 80 χρόνια από την ίδρυση της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων, της ΕΠΟΝ, η Ανοικτή Πόλη, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Δύναμη Ζωής πραγματοποίησαν μια, υψηλού συμβολισμού, επίσκεψη στον ιστορικό χώρο ίδρυσης της αντιφασιστικής νεολαίας. Ο Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της Ανοικτής Πόλης, ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης, Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Ρένα Δούρου, επικεφαλής της Δύναμης Ζωής επισκέφθηκαν το σπίτι του αγωνιστή δασκάλου Παναγή Δημητράτου, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3, στους Αμπελόκηπους.

Σε «μια από τις πιο σημαντικές αντιστασιακές οργανώσεις στην Ευρώπη που κατάφερε να συνδέσει τον αγώνα για την δημοκρατία, τον αγώνα κατά των ναζί κατακτητών με τον αγώνα για τον πολιτισμό» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Νάσος Ηλιόπουλος. Επισημαίνοντας ότι η ΕΠΟΝ «πάλευε και κέρδισε το στοίχημα της διαπαιδαγώγησης μιας ολόκληρης γενιάς όχι απλά αγωνιστών αλλά πολιτών που θα μπορούσαν να είχαν φτιάξει μια νέα Ελλάδα αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά μεταπολεμικά».

«Είμαστε όμως εδώ και για να υπερασπιστούμε την ιστορική μνήμη. Γιατί δυστυχώς και η Αθήνα σαν πόλη δεν τα πηγαίνει πολύ καλά στο θέμα αυτό. Η Αθήνα είναι μια πόλη που δίνει την εικόνα ότι προσπαθεί να σβήσει την ιστορική μνήμη. Για αυτό και είναι κοινή η δέσμευση όλων μας εδώ, ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, όχι μόνο για να σωθεί ο χώρος κτιριακά αλλά και για να αναδειχτεί πραγματικά η ιστορική του αξία. Για να υπάρξει μια ανοιχτή, λειτουργική έκθεση έτσι ώστε ο κόσμος να επισκέπτεται όλα τα τεκμήρια σχετικά με αυτή την τεράστια, όχι απλά ηρωική αλλά σημαντική ψηφίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας».

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης, Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι “τιμούμε τους αγώνες της ΕΠΟΝ, τα 80 χρόνια από την ίδρυση της και δεσμευόμαστε ότι θα παλέψουμε για τους δικούς μας αγώνες σήμερα και ειδικά απέναντι στην ακροδεξιά”. Επισήμανε τη σημασία της επίσκεψης για να τιμηθούν οι νεολαίοι εκείνης της περιόδου που ένωσαν τις δυνάμεις τους, παίρνοντας μέρος στην εθνική αντίσταση και να γίνονται κομμάτι αυτής της προσπάθειας”. Ο ίδιος παρατήρησε επίσης ότι “η μνήμη σημαίνει και αντίσταση, αποτελεί έμπνευση για τις δικές μας γενιές σήμερα, τις οργανώσεις της νεολαίας, τις πολιτικές νεολαίες που έχουν να δώσουν την μάχη”. “Γιατί σήμερα η μάχη κόντρα στον φασισμό είναι μάχη διαρκείας”. “Έτσι είναι σημαντική η ανάδειξη του χώρου αυτού ως μνημείου ιστορίας αλλά και ως μνημείου σύνδεσης της ιστορίας με το σήμερα”.

Η Ρένα Δούρου, επικεφαλής της Δύναμης Ζωής, υπογράμμισε τη σημασία της αντιστασιακής μνήμης ειδικά σήμερα με «την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που θεωρεί ότι οι σελίδες του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ είναι σελίδες που πρέπει να σκιστούν από το μαρτυρικό βιβλίο της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας». «Και εμείς στην Δύναμη Ζώης, την Ανοιχτή Πόλη, στην Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι η μάχη κατά του φασισμού είναι μάχη διαχρονική». “Όπως είπε και ο αγαπητός Νάσος Ηλιόπουλος και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα. Υπάρχουν αυτοδιοικητικές παρατάξεις που θεωρούν μάταιο τον πόλεμο κατά του φασισμού, που πιστεύουν στη λήθη. Βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ απέναντι σε μια απολίτιστη κυβέρνηση και σε απολίτιστες αυτοδιοικητικές αρχές, για να τους θυμίζουμε ότι θα υπάρχουν πάντα τα νιάτα που θα μάχονται για την δημοκρατία και τον πολιτισμό”. “Σαν σήμερα 80 χρόνια πριν, με την ίδρυση της ΕΠΟΝ, τα νιάτα τραγουδούσαν και πολεμούσαν ενάντια στον φασισμό σε όλη την πατρίδα». «Τραγουδούσαν και πολεμούσαν για την ελευθερία, την δικαιοσύνη και τον πολιτισμό. ‘Λεύτερη ζωή και φως, μόρφωση και πολιτισμός, κέφι δρόμος προς τα μπρος’ τραγουδούσαν».

Τέλος, από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μανταίος, μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ ευχαρίστησε τους Ν. Ηλιόπουλο, Κ. Βλαχάκη και Ρ. Δούρου για την παρουσία τους στον ιστορικό χώρο. “Σας ευχαριστούμε που ήλθατε εδώ σήμερα για να μιλήσουμε για την ΕΠΟΝ αυτή την τόσο σημαντική μέρα. Πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια να ανακτήσουμε αυτό το οίκημα, να το φτιάξουμε και να γίνει ένα κόσμημα στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Αυτά είναι κτήρια πολύ παλιά είναι καλά θεμελιωμένα και από ό,τι μας έχουν πει μάστορες εδώ”.

Στην επίσκεψη μετείχαν επίσης οι : Μαρία Γεωργακοπούλου, μέλος της Γραμματείας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Ξανθόπουλος, μέλος νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δέσποινα Αλεβιζάκη, Δημοτική Σύμβουλος Ανοικτής Πόλης, Χρήστος Καραμάνος, Θεόδωρος Σχινάς, Παναγιώτης Χατζηπέρος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Δύναμης Ζωής, Κώστας Μπούκας, μέλος του Συντονιστικού της Δύναμης Ζωής, Ευάγγελος Μπρακατσούλας, μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ, Φαίδων Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)