to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:51 | 10.10.2021

πηγή: Sport24.gr

Αθλητισμός

Formula 1: Περίπατος του Μπότας στη βροχερή Πόλη, δεύτερος ο Φερστάπεν και πέμπτος ο Χάμιλτον

Ο Βάλτερι Μπότας κέρδισε απροβλημάτιστα το GP Τουρκίας σε βροχερές συνθήκες εμπρός από τον Μαξ Φερσταπεν, καθώς ο Λιούις Χάμιλτον τερμάτισε στην 5η θέση - παρότι ο ίδιος πίστευε ότι θα μπορούσε να είχε ανέβει στο βάθρο αν ολοκλήρωνε τον αγώνα με ένα σετ ελαστικών


Η δεύτερη θέση του Μαξ Φερστάπεν και η πέμπτη του Λιούις Χάμιλτον επανέφερε την πρωτοπορία της βαθμολογίας του πρωταθλήματος στα χέρια του Ολλανδού της RBR, με διαφορά 6 βαθμών από τον Χάμιλτον, μετά από το 16ο από τους 22 φετινούς αγώνες της Formula 1, στην πίστα της Κωνσταντινούπολης.

Η βροχή που έπεφτε ελαφρά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι οδηγοί -πλην ενός ατυχούς ρίσκου του Φέτελ- να τον ολοκληρώσουν από τα φώτα ως την καρό σημαία με τα ενδιάμεσα ελαστικά βροχής. Και παρότι οι συνθήκες αυτές συνήθως φέρνουν απρόβλεπτες καταστάσεις, δεν υπήρχε καμία τέτοια σήμερα στον αγώνα της Τουρκίας.

Ο Μπότας ήταν αλάνθαστος και είχε τον έλεγχο του αγώνα από την αρχή ως το τέλος, χωρίς να απειληθεί ποτέ από τον Μαξ Φερστάπεν - που φαινόταν να έχει συμβιβαστεί με την ανώτερη ταχύτητα της Mercedes σήμερα, ενώ αντιμετώπιζε και κάποια μικρά προβλήματα με το σύστημα μετάδοσης. Έτσι νίκησε για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν.

Και οι δύο μπήκαν σχεδόν ταυτόχρονα στα πιτς για τη μία και μοναδική αλλαγή για φρέσκα ενδιάμεσα ελαστικά βροχής, και αυτή αποδείχθηκε ότι ήταν η σωστή και ασφαλής επιλογή. Αντίθετα, οι Σαρλ Λεκλέρ και Λιούις Χάμιλτον αποφάσισαν να μην πάρουν τον ασφαλή δρόμο.

Προσπάθησαν να ολοκληρώσουν τον αγώνα με τα ελαστικά που ξεκίνησαν - κάτι που επιτρέπεται στις βροχερές συνθήκες. Ο Λεκλέρ προσπάθησε με τα υπερβολικά φθαρμένα του ελαστικά να κρατήσει την πρώτη θέση από τον Μπότας, αλλά ήταν αδύνατον, και μπήκε στα πιτς δώδεκα γύρους πριν το τέλος.

Με τον Χάμιλτον τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο Άγγλος είχε ανελιχθεί από την 11η θέση που εκκίνησε (λόγω ποινής για αλλαγή κινητήρα) στην 3η, και διατηρούσε απόσταση περίπου 10 δευτερολέπτων από τον Λεκλέρ (μετά το πιτ-στοπ του Μονεγάσκου).

Αφού ο Άγγλος αρνήθηκε δύο φορές την εντολή της Mercedes να μπει στα πιτς για φρέσκα ελαστικά, τελικά το έκανε όταν η ομάδα τον έπεισε ότι μια στάση στα πιτς μετά από εκείνο το σημείο θα ρίσκαρε ακόμα και την 5η θέση του, από τον Πιερ Γκασλί. Επίσης, η Mercedes ανησυχούσε ότι η βροχή θα δυνάμωνε στο τέλος -που δεν δυνάμωσε- και θα εναπαλαμβανόταν τα προβλήματα του Σότσι.

Ο Χάμιλτον μπήκε στα πιτς οκτώ γύρους πριν το το τέλος, και όντως επέστρεψε στην 5η θέση, και 3 δευτερόλεπτα εμπρός από τον Γκασλί. Ωστόσο, παρά τα αρχικά προβλήματα θέρμανσης των ελαστικών του Λεκλέρ, που επέτρεψαν στον Πέρεθ να περάσει τον Μονεγάσκο,ο Χάμιλτον δεν κατάφερε να περάσει τη Ferrari για την 3η θέση.

Αυτό άφησε τον Λιούις εκνευρισμένο με την απόφαση της Mercedes, καθώς έκανε σαφές πως πίστευε ότι θα μπορούσε να είχε υπερασπιστεί μέχρι τέλους της θέση του στο βάθρο με τα εξαθλίωμένα ελαστικά με τα οποία εκκίνησε. Ποτέ κανείς δεν θα μάθει αν θα τα κατάφερνε...

Ο Χάμιλτον στο πρώτο μισό του αγώνα έκανε μια εντυπωσιακή προέλαση με διαδοχικές προσπεράσεις για να μπει στην πρώτη εξάδα, ενώ το ίδιο ακριβώς έκανε και ο εξίσου εντυπωσιακός Κάρλος Σάινθ. Ο Ισπανός εκκίνησε από την τελευταία θέση και έφτασε στην 8η, 4'' πίσω από τον έβδομο Λάντο Νόρις της McLaren, για να αναδεχθεί οδηγός του αγώνα.

Ο μόνος που ρίσκαρε να βάλει σλικς ελαστικά για στεγνό ήταν ο Σεμπάστιαν Φέτελ, που επέστρεψε έναν γύρο μετά για να ξαναβάλει ενδιάμεσαα – παρότι ο ίδιος είχε πει ότι οι σννθήκες δεν θα επέτρεπαν τη χρήση των πρώτων.

Έτσι βρέθηκε στην 18η θέση, δύο πίσω από τον Φερνάντο Αλόνσο που έχασε τις μεγάλες ελπίδες του για ένα βάθρο όταν προσέκρουσε στην Alpine o Γκασλί - συμβάν για το οποίο ο Γάλλος δέχθηκε ποινή 5 δευτερολέπτων. Η ίδια ποινή επεβλήθη και στον Αλόνσο για μια επαφή που είχε αργότερα με τον Μικ Σουμάχερ, χαλόντας με τη σειρά του εκείνος την καλύτερη θέση εκκίνησης του Γερμανού μέχρι στιγμής.

tags: Formula 1

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)