to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:49 | 02.09.2021

Αθλητισμός

Φόρμουλα 1: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν το ολλανδικό γκραν πρι

Το ολλανδικό γκραν πρι επιστρέφει στο καλαντάρι της φόρμουλα ένα, με την πίστα του Zandvoort να φιλοξενεί την προσεχή Κυριακή (5/9) τον 13ο αγώνα του εφετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος.


Τελευταία φορά που τα ελαστικά των μονοθέσιων είχαν αφήσει τα ίχνη τους στην πίστα ήταν το μακρινό 1985 και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) παρουσιάζει τα σημαντικότερα στοιχεία, ενόψει του ολλανδικού γκραν πρι.

TAYTOTHTA
=============

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΓΥΡΟΥ: 4,259χλμ. 
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 306,648χλμ (72 γύροι)
ΗΜ/ΝΙΑ & ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 5/9, 14:00 ώρα Ελλάδας


ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ
Το πρώτο ολλανδικό Γκραν Πρι διεξήχθη το 1952, με το Zandvoort να λειτουργεί ως πίστα από το 1948 στους παράκτιους αμμόλοφους του παραλιακού θέρετρου, ενώ στην τελευταία «παράσταση» του η Ferrari σημείωσε το «sweep», κατακτώντας τις τρεις πρώτες θέσεις.

Η γρήγορη και κυματοειδής πίστα, απέχει περίπου μισή ώρα με το τρένο από το Άμστερνταμ, έχει αναβαθμιστεί, αλλά εξακολουθεί να απευθύνεται σε πιλότους της «παλιάς σχολής».

Αποτελείται από ένα μείγμα ταχύτητας με αρκετές στροφές, ενώ οι δύο τελευταίες σχηματίζουν γωνία πιο απότομη από την Indianapolis Motor Speedway, κάτι που επιβαρύνει αρκετά τα ελαστικά.

Στην πίστα έχουν δοθεί ονόματα σε αρκετές απότομες στροφές, όπως αυτό του... Tarzan.


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΝΙΚΩΝ
Ο Χάμιλτον έχει ρεκόρ καριέρας 99 νικών, εκ των οποίων οι 78 σημειώθηκαν με τη Mercedes. Συνολικά έχει ανέβει στο βάθρο των νικητών 174 φορές.

Ο Φερστάπεν έχει νικήσει έξι αγώνες μέσα στο 2021, ο Χάμιλτον τέσσερις και από έναν ο Μεξικανός Σέρχιο Περέζ της Red Bull και ο Εστεμπάν Οκόν (Alpine).

Η Ferrari έχει κερδίσει 238 αγώνες από το 1950, η McLaren 182, η Mercedes 119, η Williams 114 και η Red Bull 71. Οι πρώην πρωταθλήτριες McLaren και Williams δεν έχουν πανηγυρίσει νίκη από το 2012.

POLE POSITION
Ο Χάμιλτον έχει ρεκόρ 101 pole positions και έχει φτάσει στη νίκη 59 φορές από την πρώτη γραμμή εκκίνησης, ενώ μέσα στο 2021 μετράει 3 pole positions.

Ο Φερστάπεν βρέθηκε στην πρώτη γραμμή εκκίνησης έξι φορές εφέτος, ενώ ο Σαρλ Λεκλέρκ της Ferrari ήταν ο ταχύτερος στο Αζερμπαϊτζάν και στο Μονακό. Ο Μπότας κατέκτησε την pole position στην Πορτογαλία.

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
Ο Χάμιλτον προηγείται τρεις βαθμούς του Φερστάπεν, ενώ στο πρωτάθλημα κατασκευαστών η Mercedes προηγείται της Red Bull με επτά.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Το αυτοκίνητο ασφαλείας έχει χρησιμοποιηθεί σε όλους τους εφετινούς αγώνες εκτός από τρεις. Υπήρχαν πέντε κόκκινες σημαίες, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία 20 χρόνια.

MILESTONES
- Το Γκραν Πρι του Βελγίου την περασμένη Κυριακή ήταν το πιο σύντομο στην ιστορία της φόρμουλα ένα. Ο αγώνας σταμάτησε μετά από μερικούς γύρους, λόγω της καταρρακτώδους βροχής, πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας.
- Ο Χάμιλτον μπορεί να γίνει ο πρώτος πιλότος της F1 που συμπληρώνει 100 νίκες σε Γκραν Πρι, ενώ ο Φερστάπεν μπορεί να γίνει ο πρώτος Ολλανδός πιλότος που κερδίζει αγώνα στο «σπίτι» του. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Θοδωρής Ψωμάς)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)