to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:53 | 20.09.2022

Πολιτική

Φορέας του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσε παράνομα στοιχεία ασφαλισμένων

Η αρμόδια Αρχή επέβαλε πρόστιμο 5.000 ευρώ στον ΕΔΥΤΕ επειδή έδωσε προσωπικά στοιχεία 4.515 ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ


Καταδικαστική απόφαση εναντίον του φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ΕΔΥΤΕ, ο οποίος έδωσε παράνομα προσωπικά στοιχεία ασφαλίσεων του ΕΔΟΕΑΠ, αναφορικά με τις εκλογές του Οργανισμού, εξέδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δικαιώνοντας τον Οργανισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.), το οποίο αποτελεί φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διενήργησε τις ηλεκτρονικές εκλογές του οργανισμού επικουρικής ασφάλισης και περίθαλψης των δημοσιογράφων.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΕΔΟΕΑΠ, το ΕΔΥΤΕ «παραχώρησε στους τρεις υποψηφίους, Ν. Καρούτζο, Κ. Ντελέζο, Α. Σταθάτου τους ΑΦΜ, τα e-mails και άλλα στοιχεία των 4.515 ασφαλισμένων, που ψήφισαν ηλεκτρονικά». Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΕΔΟΕΑΠ η παραχώρηση των εν λόγω προσωπικών δεδομένων με κυριότερο τον ΑΦΜ, έγινε «παρότι υπήρχε σαφής εισαγγελική εντολή που τον εξαιρούσε, μαζί με άλλα στοιχεία ΔΥΟ».

«Κατά συνέπεια, οι τρεις υποψήφιοι Καρούτζος, Ντελέζος, Σταθάτου και τα επιτελεία τους έχουν στα χέρια τους τους ΑΦΜ 4.515 ασφαλισμένων με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για τους ασφαλισμένους», σημειώνει ο ΕΔΟΕΑΠ και προσθέτει ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε ότι το ΕΔΥΤΕ «προχώρησε στη διαβίβαση των προσωπικών δεδομένων ασφαλισμένων, παρά την αντίθετη τοποθέτηση του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. προς αυτό, χωρίς να υποχρεούται σχετικά βάσει της εισαγγελικής παραγγελίας που έλαβε και χωρίς να προβεί η ίδια σε ενημέρωση των φυσικών προσώπων, ως όφειλε».

«Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ έχει ήδη ενημερώσει από την πρώτη στιγμή τους ασφαλισμένους για την παραχώρηση των προσωπικών δεδομένων τους και τις επόμενες ημέρες θα προβεί σε όλες τις ενέργειες προς την ΕΔΥΤΕ ΑΕ και προς τους τρεις υποψηφίους για τις βαρύτατες ευθύνες που έχουν και για την υποχρέωσή τους να συμμορφωθούν με τις αυστηρότατες διατάξεις για τα προσωπικά δεδομένα, με κορυφαίο τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου» σημειώνει ο Οργανισμός.

Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής επιβάλλεται στον ΕΔΥΤΕ διοικητικό χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)