to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Forconi, ένα αντιδραστικό κίνημα στην Ιταλία;

Σημαίες της Ιταλίας, συνθήματα εναντίον των πολιτικών, φορτηγατζήδες και ακροδεξιοί. Είναι μερικά απο τα στιγμιότυπα απο τις συγκεντρώσεις του κινήματος των Forconi που πρωταγωνιστεί τις τελευταίες ημέρες στην γειτονική χώρα.



  Έχουν γεμίσει τις πλατείες της Ιταλίας και διαδηλώνουν εναντίον της πολιτικής λιτότητας. Απαιτούν να «πέσει» η κυβέρνηση αλλιώς δεν θα φύγουν από τους δρόμους.

Το κίνημα των «Forconi» γεννήθηκε πριν ενάμιση χρόνο, στην Σικελία, σαν κίνημα αγροτών και ιδιοκτητών φορτηγών, σήμερα όμως υποστηρίζουν πως έχουν υιοθετήσει χαρακτήρα «επαναστατικό» και στέκονται απέναντι στις πολιτικές που γονατίζουν την οικονομία της Ιταλίας. Επιμένουν όμως πως δεν θέλουν να χρωματιστούν πολιτικά και ασκούν δριμεία κριτική σε όλα τα κόμματα.

Στην ιστοσελίδα τους στο Facebook, αυτοχαρακτηρίζονται «ένωση αγροτών, κτηνοτρόφων και «φορτηγατζήδων», κουρασμένοι από την εκμετάλλευση που υφίστανται από τις δημόσιες υπηρεσίες».



(η επανάσταση είναι χρέος μας, είμαστε όλοι Ιταλοί πολίτες αναγράφεται σε φυλλάδιο του κινήματος)

Πριν από ενάμιση χρόνο στην Σικελία αγρότες και ιδιοκτήτες φορτηγών «μπλόκαραν» τις κεντρικές δημόσιες αρτηρίες διαμαρτυρόμενοι για τις φορολογικές αυξήσεις και τις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές πετρελαίου. Οι διαμαρτυρίες κράτησαν εννέα μέρες και παρέλυσαν το νησί. Φέτος οργανώθηκαν και έδωσαν ραντεβού την 9η  Δεκεμβρίου στις πλατείες της Ιταλίας. Με συνθήματα, όπως, θα «παγώσουμε την Ιταλία» και συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης Letta και της λιτότητας. Στο Τορίνο και τη Ρώμη κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία.



Στους κόλπους των «Forconi» παρά τον υποτιθέμενο "απολιτίκ" χαρακτήρα του κινήματος, βρήκαν χώρο διάφορες ομάδες αγανακτισμένων πολιτών αλλά και στοιχεία της ακροδεξιάς, όπως η «Casa Pound» και η «Forza Nuova» αλλά και χούλιγκανς της Λάτσιο.
 



(ο Simone di Stefano, αντιπρόεδρος της Casa Pound σε συγκέντρωση των Forconi)

“Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος στην οποία το κράτος θα κυβερνάται από μια επιτροπή στελεχωμένη από τις δυνάμεις της δημόσιας τάξης, για να οδηγήσει την χώρα σε νέες προοπτικές». Με αυτά τα λόγια χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις στην γείτονα χώρα  ο Danilo Calvari, ηγετικό στέλεχος του «κινήματος 9 Δεκέμβρη» όπως μετονομάστηκε το κίνημα «Farconi». Προσωπικότητα γνωστή στη δημόσια ζωή του Λάτσιο, όταν έθεσε υποψηφιότητα με τον πρώην αρχηγό των Carabinieri, Antonio Pappalardo, για το τοπικό δημοτικό συμβούλιο.

Η ιταλική αριστερά είτε στέκεται ενάντια είτε διατηρεί μια επιφυλακτική στάση απέναντι στους Forconi.  Για το κομμουνιστικό κόμμα Ιταλίας δεν υπάρχει κανένα δίλημμα: "δεν υποστηρίζουμε το κίνημα της 9ης Δεκεμβρίου, απόγονο του κινήματος των Forconi" αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του. Σε πολιτικό επίπεδο κατακεραυνώνουν το κίνημα της 9ης Δεκεμβρίου, επειδή στελεχώνεται από ακροδεξιά στοιχεία της Lega di Nord, της Casa Pound, της Forza Nuova και τις φασιστικές ομάδες του Λάτσιο. "Το γεγονός ότι στους κόλπους του κινήματος έχουν ενταχθεί αγανακτισμένοι και φοιτητές είναι ένα χαρακτηριστικό των κινημάτων αντίδρασης και δεν αλλοιώνει ή αλλάζει τις «χουντικές» βλέψεις της ηγεσίας του κινήματος της 9ης Δεκεμβρίου για ένα στρατιωτικό καθεστώς" το σχόλιο για τις δηλώσεις του ηγετικού στελέχους των Forconi.

Την ίδια στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ,που πρόσφατα αποχώρησε απο τον κυβερνητικό συνασπισμό του Λέττα και εκδιώχθηκε απο τη Γερουσία, εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξη του στους Forconi δηλώνοντας πως θα συμμετάσχει και ο ίδιος στις συγκεντρώσεις τους.

Διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για ένα αντιδραστικό και όχι επαναστατικό κίνημα με κοινωνικά αντανακλαστικά, αλλά παράγωγο των καταπιεστικών πολιτικών της οικονομικής λιτότητας που άγεται και φέρεται από τα μικροσυμφέροντα των ομάδων που διαμαρτύρονται και δεν «ευαισθητοποιούνται» από τις κοινωνικές αδικίες που υφίσταται ο λαός στο σύνολό του.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)