to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 05.02.2019

Διεθνή

«Eκούσια καταστροφή με εμπρησμό»: Το Παρίσι θρηνεί 10 νεκρούς από την πυρκαγιά σε πολυκατοικία

Δέκα είναι νεκροί από την πυρκαγιά, που πιθανότατα οφείλεται σε εμπρησμό, στο πολυώροφο κτίριο κατοικιών στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, σύμφωνα με τον προσωρινό, ακόμη, απολογισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας - Mακρόν: «Το Παρίσι ξυπνά μέσα στον πόνο»


Η γυναίκα που έχει συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την πυρκαγιά, που οφείλεται πιθανόν σε εμπρησμό και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους την περασμένη νύκτα στο δυτικό Παρίσι, έχει «ψυχιατρικό ιστορικό», ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού.

«Ένα πρόσωπο που κατοικεί στην πολυκατοικία συνελήφθη. Πρόκειται για μια γυναίκα 40 ετών με ψυχιατρικό ιστορικό», δήλωσε ο Ρεμί Ετζ, εισαγγελέας του Παρισιού, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς.

«Η γυναίκα αυτή συνελήφθη στον δρόμο αμέσως μετά την πυρκαγιά. Βρίσκεται υπό κράτηση», διευκρίνισε προσθέτοντας πως η δικαστική αστυνομία του Παρισιού άρχισε έρευνα για «εμπρησμό που προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς».

Η γυναίκα συνελήφθη «σε κατάσταση αλκοολαιμίας ενώ επιχειρούσε να βάλει φωτιά σε ένα όχημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αστυνομική πηγή.

Καθώς είχε επανειλημμένα συγκρούσεις με τον πυροσβέστη γείτονά της, καβγάδισε μαζί του χθες το βράδυ και η αστυνομία δέχθηκε κλήση για διατάραξη της κοινής ησυχίας, δήλωσε άλλη αστυνομική πηγή.

Ένα νεαρό ζευγάρι στον τρίτο όροφο εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε «έναν καβγά» γύρω στις 23:00: «Στην αρχή ένας άνδρας φώναξε 'είναι μερικοί που ξυπνούν νωρίς το πρωί, είναι μερικοί που πιάνουν δουλειά νωρίς'. Έλεγε πως έπαιζαν μουσική, παρόλο που δεν την ακούγαμε», αφηγείται ο Κλεμάν.

«Λίγο μετά», συνεχίζει, «ακούσθηκε θόρυβος από πιάτα. Πήγα να δω και υπήρχε ένα πιάτο μαζί με σκεύη καταγής στη μέση της εσωτερικής αυλής. Στη συνέχεια, άκουσα μια κυρία να λέει κάτι σαν 'μην κουνιέσαι, είσαι νεκρός' ή 'αν κουνηθείς, είσαι νεκρός'. Φώναζε πολύ δυνατά, ήταν φωνή κάποιου που δεν έχει καλές προθέσεις».

Η σύντροφός του, η Ναταλί, προσθέτει πως μετά τον καβγά «φαίνεται, αλλά δεν το είδαμε, πως έβαλε φύλλα χαρτί κάτω από την πόρτα του (σ.σ.: του γείτονα) και τα άναψε». Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου τριάντα έχουν τραυματισθεί, ένας από τους οποίους σοβαρά, από την πυρκαγιά αυτή, την οποία οι πυροσβέστες χρειάσθηκαν έξι ώρες για να θέσουν υπό έλεγχο.

«Το Παρίσι ξυπνά μέσα στον πόνο μετά την πυρκαγιά της οδού Ερλανζέρ την νύκτα. Οι σκέψεις για τα θύματα. Ευχαριστώ τους πυροσβέστες το θάρρος των οποίων επέτρεψε την διάσωση πολλών ανθρώπων», έγραψε πριν από λίγο στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

 

«Το Παρίσι πενθεί σήμερα, ο απολογισμός είναι τρομακτικός», έγραψε στο Twitter η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό.

Στιγμές πανικού

Χρειάσθηκαν πέντε ώρες στους πυροσβέστες για να θέσουν υπό έλεγχον την πυρκαγιά, από την οποία τραυματίσθηκαν περί τους τριάντα άνθρωποι, ανάμεσά τους και έξι πυροσβέστες. Περισσότεροι από πενήντα κάτοικοι του κτιρίου χρειάσθηκε να απομακρυνθούν με την βοήθεια των πυροσβεστών που χρησιμοποίησαν μακριές σκάλες.

«Ο απολογισμός των θυμάτων θεωρείται ακόμη προσωρινός, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επιχειρήσεις έρευνας των υψηλότερων ορόφων του κτιρίου, εκεί όπου η πυρκαγιά ήταν πιο σφοδρή», εξήγησε στο AFP ο εκπρόσωπος των πυροσβεστών Κλεμάν Κονιόν.

 

«Οι πυροσβέστες είχαν μόλις φθάσει και ήταν τρελό, βρίσκονταν σε αδυναμία. Είχαν οχήματα, μεγάλες σκάλες, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε. Επειτα άρχισαν να βάζουν επεκτάσεις και επεκτάσεις, σωλήνες και σωλήνες, περιορισμένα μέσα», δήλωσε ένας κάτοικος γειτονικού κτιρίου.

«Στην αρχή νομίζαμε ότι γινόταν καυγάς. Ακούγαμε εκείνη την γυναίκα να φωνάζει πολύ δυνατά. Ηταν 01.00. Φώναζε, φώναζε. Τότε βγήκαμε και το κτίριο ήταν ήδη στις φλόγες. Βλέπαμε τους ανθρώπους στα μπαλκόνια και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε».

«Εβλεπα τους πυροσβέστες που ανέβαιναν, που κατέβαιναν και η κόλαση αυτής της φωτιάς δεν μειωνόταν. Ποτέ. Εσβηναν και αυτή ξανάναβε», δήλωσε μία κάτοικος της γειτονίας. «Σοκαρισμένη», θυμάται τους ανθρώπους που φώναζαν «σώστε με, βοηθήστε με».

Έπειτα από πέντε ώρες προσπάθειας οι πυροσβέστες κατάφεραν εν τέλει την αυγή να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται έξι πυροσβέστες, ενώ περίπου 50 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το κτίριο αυτό με τη βοήθεια των πυροσβεστών, χρησιμοποιώντας τις ειδικές σκάλες της πυροσβεστικής.

Η πυρκαγιά, ξέσπασε γύρω στη 01:00 τοπική ώρα το πρωί, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία αναφέρθηκε ότι ήταν "απίστευτης σφοδρότητας".

Ορισμένοι κάτοικοι του οκταώροφου αυτού κτιρίου της δεκαετίας του 1970 στην οδό Ερλανζέ (16ο διαμέρισμα), κατέφυγαν στην ταράτσα του για να γλιτώσουν από τις φλόγες, ενώ πολλοί κάτοικοι φώναζαν για βοήθεια από τα παράθυρά τους.

"Χρειάστηκε να επέμβουμε για τη διάσωση πολλών ανθρώπων, κυρίως για περίπου δέκα που είχαν καταφύγει στην ταράτσα", διευκρίνισε ο αξιωματούχος της πυροσβεστικής Κλεμάν Κονιόν.

"Συνολικά περίπου 50 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τους πυροσβέστες κυρίως χάρη στην εγκατάσταση σκαλών", διευκρίνισε.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν επίσης δύο γειτονικά κτίρια, ενώ οι υπεύθυνοι του δημαρχείου του 16ου διαμερίσματος εργάζονταν όλο το βράδυ για να βρουν λύσεις για την προσωρινή μετεγκατάστασή τους.

Σύμφωνα με την Αν Ινταλγκό, οι δημοτικές υπηρεσίες "ανέλαβαν αμέσως καθήκοντα για την φιλοξενία των ανθρώπων αυτών που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους" και αυτή η συνδρομή προς τους πληγέντες θα συνεχιστεί "για όσο καιρό χρειαστεί".

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς πολλοί δρόμοι αυτής της σικ συνοικίας του Παρισιού στις παρυφές του Δάσους της Βουλώνης είχαν αποκλειστεί από δεκάδες οχήματα της αστυνομίας και πυροσβεστικά, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς μετείχαν περίπου 200 πυροσβέστες.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου δύο γυναίκες και δύο κοριτσάκια έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά σε κτίριο σε πολυώροφη πολυκατοικία στο Μπομπινί στα προάστια του Παρισιού. Και οι τέσσερις πέθαναν από ασφυξία.

Στις 12 Ιανουαρίου τέσσερις άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους από έκρηξη που οφειλόταν στη διαρροή αερίου στο 9ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)