to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:33 | 21.11.2022

Διεθνή

Φονικές πλημμύρες σε Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία

Οι καταρρακτώδεις βροχές στα Βαλκάνια τις τελευταίες δύο ημέρες προκάλεσαν πλημμύρες που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι, να γίνουν εκτεταμένες εκκενώσεις περιοχών και να καταγραφούν σημαντικές ζημιές


Μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν στη βορειοδυτική Αλβανία, όπου χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης και εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν. Οι αρχές απομάκρυναν από τις εστίες τους πολλές οικογένειες εν μέσω διακοπών ρεύματος.

Νωρίς τη Δευτέρα, δύτες της αστυνομίας βρήκαν τα πτώματα δύο αγνοουμένων, ενός πατέρα και του γιου του, το αυτοκίνητο των οποίων παρασύρθηκε την Κυριακή στο χωριό Μπογέ, περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια των Τιράνων.

Τα φουσκωμένα ποτάμια στο Μαυροβούνιο και σε περιοχές της Σερβίας στοίχισαν τέσσερις ζωές το Σαββατοκύριακο. Μια γυναίκα και τα δύο παιδιά της πνίγηκαν στο Μαυροβούνιο όταν το αυτοκίνητό τους έπεσε σε ποτάμι καθώς περνούσε πάνω από μια γέφυρα. Στη νότια Σερβία ένα 2χρονο αγόρι πνίγηκε αφού έπεσε σε ποτάμι.

Οι αρχές στη νότια σερβική περιοχή της Ράσκα κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σφοδρών πλημμυρών και ο στρατός αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τον κόσμο σε επιχειρήσεις απομάκρυνσης και παράδοση πόσιμου νερού και τροφίμων.

Η καταρρακτώδης βροχή έως και 400 χιλιοστών σε 12 ώρες την Κυριακή προκάλεσε την υπερχείλιση του ποταμού Δρίνου, του μεγαλύτερου στην Αλβανία, κατά τουλάχιστον 10 εκατοστά στις όχθες του, σύμφωνα με τις αρχές.

Τουλάχιστον 7.500 στρέμματα γεωργικής γης πλημμύρισαν στις περιοχές Σκόντερ και Λέζε, περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων.

Εκατοντάδες στρατιώτες στάλθηκαν για να εκκενώσουν οικογένειες μετά από πλημμύρες σε περισσότερα από 600 σπίτια.

«Η Σκόντερ αυτή τη στιγμή είναι απομονωμένη από την υπόλοιπη χώρα», δήλωσε ο δήμαρχος Μπαρντ Σπάχια.

Οι αγρότες εξέφρασαν απόγνωση για τις απώλειές τους, στις οποίες περιλαμβάνονταν ζώα, και ζήτησαν από την κυβέρνηση να βοηθήσει.

«Χρειαζόμαστε την κρατική βοήθεια γιατί οι ζημιές από τις πλημμύρες είναι πολύ, πολύ σοβαρές», είπε η Λίνα Ζέφι, 60 ετών, στο χωριό Κουτς, λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από το Σκόντερ.

Ένα ιστορικό τζαμί του 18ου αιώνα στη Σκόντερ ήταν επίσης κάτω από το νερό — αφού υπέστη ζημιές από προηγούμενες πλημμύρες.

Οι πλημμύρες έπληξαν επίσης περιοχές στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και κλείσιμο σχολείων, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)