to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:31 | 16.11.2021

Διεθνή

Φονικές εκρήξεις στην Ουγκάντα

Δύο ισχυρές εκρήξεις, οι οποίες εκτιμάται ότι αποτελούν συντονισμένες επιθέσεις, συγκλόνισαν την πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα, το πρωί της Τρίτης, προκαλώντας χάος και πανικό με πλήθος κόσμου να τρέχει να σωθεί. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν


Η μία έκρηξη έγινε κοντά σε αστυνομικό τμήμα και μια δεύτερη σε δρόμο κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Η έκρηξη κοντά στο κοινοβούλιο φαίνεται να έπληξε ένα κτίριο που στέγαζε μια ασφαλιστική εταιρεία και η πυρκαγιά που ακολούθησε κατέστρεψε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα απ' έξω. Σύμφωνα με το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο UBC, κάποιοι βουλευτές εθεάθησαν να εκκενώνουν τον περίβολο του κτιρίου της βουλής.

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι νοσηλεύονται με τραύματα, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Εμανουέλ Αϊνεμπιούνα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Τέσσερις από αυτούς είναι βαριά τραυματισμένοι, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «δειλή τρομοκρατική πράξη».

Η αστυνομία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν οι εκρήξεις ήταν βομβιστικές επιθέσεις.

Σε βίντεο που ανάρτησαν στο Twitter αυτόπτες μάρτυρες φαίνεται μια στήλη λευκού καπνού να υψώνεται από τη σκηνή της έκρηξης κοντά στο αστυνομικό τμήμα.

Οι αρχές στην Ουγκάντα ​​έχουν ζητήσει επαγρύπνηση μετά από μια σειρά εκρήξεων βομβών τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τουλάχιστον επτά τραυματίστηκαν σε έκρηξη σε εστιατόριο σε προάστιο της Καμπάλα στις 23 Οκτωβρίου, με τις Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις, παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην κεντρική Αφρική, να αναλαμβάνουν την ευθύνη.

Μια άλλη έκρηξη δύο ημέρες αργότερα, σε επιβατικό λεωφορείο, σκότωσε, σύμφωνα με την αστυνομία, μόνο τον βομβιστή αυτοκτονίας.

Πάντως, ακόμη και πριν από αυτές τις επιθέσεις, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε ενημερώσει την ταξιδιωτική της οδηγία για αυτήν τη χώρα της ανατολικής Αφρικής, αναφέροντας ότι οι εξτρεμιστές «είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις».

Η οργάνωση Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις ήταν από καιρό αντίθετη στην κυριαρχία του επί μακρόν προέδρου Γιουέρι Μουσεβένι, συμμάχου των ΗΠΑ, ο οποίος ήταν ο πρώτος Αφρικανός ηγέτης που ανέπτυξε ειρηνευτικές δυνάμεις στη Σομαλία για να προστατεύσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση από την εξτρεμιστική ομάδα αλ Σαμπάμπ. Σε αντίποινα για την ανάπτυξη στρατευμάτων από την Ουγκάντα ​​στη Σομαλία, η ισλαμιστική ομάδα πραγματοποίησε επιθέσεις το 2010, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί σε δημόσιους χώρους στην Καμπάλα για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Με το πέρασμα των χρόνων, οι Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις, με τις τοπικές τους ρίζες αποδείχθηκαν μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον Μουσεβένι.

Η οργάνωση ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από μουσουλμάνους της Ουγκάντα ​​που εμφανίζονταν παραγκωνισμένοι από τις πολιτικές του αμερικανόφιλου προέδρου. Εκείνη την εποχή, η ανταρτική ομάδα οργάνωσε θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε χωριά της Ουγκάντα ,​​καθώς και στην πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης το 1998, κατά την οποία 80 μαθητές σφαγιάστηκαν σε μια παραμεθόρια πόλη κοντά στα σύνορα με το Κονγκό.

Στρατιωτική αντεπίθεση στην Ουγκάντα οδήγησε ​​τους ισλαμιστές μαχητές στο ανατολικό Κονγκό, όπου πολλές ομάδες ανταρτών μπορούν να περιπλανηθούν ελεύθερες επειδή η κεντρική κυβέρνηση έχει περιορισμένο έλεγχο εκεί.

Οι αναφορές για μια συμμαχία μεταξύ των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων και της Ομάδας του Ισλαμικού Κράτους της Αφρικής εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2019, σύμφωνα με την ομάδα πληροφοριών SITE, η οποία παρακολουθεί τις διαδικτυακές δραστηριότητες εξτρεμιστικών οργανώσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)