to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:13 | 07.10.2020

Κοινωνία

Φωνή λαού σήμερα στο Εφετείο: «Οι ναζί στη φυλακή»

Σήμερα, Τετάρτη 7/10, στις 9.30 π.μ., το μεγάλο ραντεβού οργανώσεων, συνδικάτων και φορέων λίγο πριν από την ετυμηγορία του δικαστηρίου στη δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής


Με τις ώρες να μετρούν αντίστροφα για την ετυμηγορία του δικαστηρίου που δικάζει επί 5,5 χρόνια την εγκληματική δράση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι το αίτημα για συνολική καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας δεν είναι απλώς πάνδημο, αλλά αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα ενός πολύ σημαντικού και δημιουργικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλακάτ σήκωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής 

- Και το σημείωμα του Θ. Καμπαγιάννη το βράδυ της Τρίτης:  Η νύχτα πριν την απόφαση

*ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Χρυσή Αυγή: Είναι εγκληματική οργάνωση, η θέση της είναι στη φυλακή

Σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, τόποι συμβολικοί έγιναν τα θέατρα παρεμβάσεων από αντιφασίστριες και αντιφασίστες που δήλωσαν ότι τίποτε λιγότερο από την καταδίκη όλων των κατηγορουμένων δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Ανάμεσά τους μια ομάδα ανθρώπων σήκωσε το πανό της καμπάνιας «Δεν είναι αθώοι» στον τόπο μαρτυρίου του στρατοπέδου του Νταχάου. Στα χρώματα της καμπάνιας φωτίστηκαν ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη, η πλατεία των Λιονταριών στο Ηράκλειο, αλλά και η πλατεία Τροκαντερό στο Παρίσι, κεντρικά σημεία των Βρυξελλών και του Βερολίνου, όπως και το κτήριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Για την Τετάρτη 7/10 δεκάδες σωματεία που έχουν κηρύξει στάση εργασίας την ώρα της απόφασης, αντιφασιστικές, αριστερές και ελευθεριακές οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση έξω από το Εφετείο (Λ. Αλεξάνδρας και Κυρ. Λουκάρεως) από τις 9.30 το πρωί, εν αναμονή της απόφασης επί της ενοχής ή της αθωότητας, που αναμένεται στις 11 το πρωί.

Για λόγους υγειονομικούς, κυρίως, μέσα στην αίθουσα θα βρίσκονται ελάχιστοι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, οι συνήγοροι και οι συγγενείς των θυμάτων. Στον δρόμο για το Εφετείο βρίσκονταν ήδη από χθες χιλιάδες άνθρωποι από κάθε σημείο της Ελλάδας.

«Καλούμε όλο τον κόσμο που στάθηκε δίπλα μας στο δικαστήριο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όλους όσοι δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να έρθουν, στις 7 Οκτώβρη να είναι έξω από την αίθουσα». Υπογραφή Μάγδα, Παναγιώτης, Ειρήνη. Με αυτά τα λόγια η οικογένεια του Παύλου Φύσσα καλεί και αυτή στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση.

(το πανό στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας το οποίο κηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ..την Πέμπτη για την διευκόλυνση όλων των εργαζόμενων, προκειμένου να βρεθούν στη συγκέντρωση στο Εφετείο)

Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία - Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας

Ανακοίνωση - κάλεσμα για τη συγκέντρωση στο Εφετείο έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καλεί όλες και όλους, τα μέλη, τους φίλους του και κάθε δημοκρατικό πολίτη στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, στις 9.30 το πρωί (Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας) ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Να υψωθεί από όλες και όλους φωνή καταδίκης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης».

Το «παρών» θα δώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

(το πανό στα γραφεία της Κουμουνδούρου)

Το ΚΚΕ θα παρευρεθεί επίσης στο Εφετείο μέσω του γραμματέα του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση που καλούν πολλά συνδικάτα προσκείμενα στο ΠΑΜΕ -τα οποία έχουν κηρύξει στάσεις εργασίας-, σωματεία, φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι.

Το ΜέΡΑ25 αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Θα είμαστε έξω από το δικαστήριο αναμένοντας μαζί με όλες και όλους τους αντιφασίστες την καταδίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής.  Όταν, όπως ελπίζουμε, αυτή ανακοινωθεί, θα γιορτάσουμε για λίγο, αλλά αμέσως μετά θα ξαναρχίσουμε τον αγώνα για να ξηλωθούν οι ιδέες των αυγών του φιδιού από το πολιτικό σύστημα».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή αντιφασιστική συγκέντρωση μπροστά από το Εφετείο, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, στις 9.30 π.μ., με προσυγκέντρωση στο μετρό «Αμπελόκηποι» στις 9 π.μ., και αναφέρει: «Επτά χρόνια από τη στυγνή και οργανωμένη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, η δίκη των δολοφόνων του, φυσικών και ηθικών αυτουργών, φτάνει επιτέλους στην ολοκλήρωσή της».

Στη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο καλούν επίσης ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας - Πειραιά, η Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά, το ΚΚΕ (μ-λ), το ΜΛ ΚΚΕ, το ΕΕΚ, η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία «Ροσινάντε» και πολλές ακόμα οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αναρχικού χώρου. Επίσης καλεί και το Συντονιστικό των μαθητικών καταλήψεων.

Έκκληση στις πολιτικές Νεολαίες για κοινή παρουσία έξω από το Εφετείο απηύθυνε επίσης η Νεολαία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

 Να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της Χρυσής Αυγής

Πάνω από 2.000 αστυνομικοί

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, συναγερμός έχει σημάνει στην αστυνομία ενόψει της αυριανής απόφασης του δικαστηρίου, ενώ πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΛΑΣ, περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί θα συμμετέχουν στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα εφαρμοστούν στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου Αθηνών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Σημειώνεται, ότι πάνω από την περιοχή θα πετούν συνεχώς ελικόπτερο καθώς και drone της ΕΛΑΣ, τα οποία θα δίνουν την εικόνα της κατάστασης που θα επικρατεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, αστυνομικοί θα βρίσκονται σε ταράτσες παρακείμενων κτιρίων και θα παρατηρούν ό,τι συμβαίνει στον ευρύτερο χώρο. Επίσης, θα αποκλειστεί μεγάλο τμήμα της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ πρόκειται να απαγορευτεί η στάση και στάθμευση οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου.

Η διαδικασία

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του μόνο επί της ενοχής των κατηγορουμένων για τις υποθέσεις της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, της απόπειρας ανθρωποκτονίας των Αιγυπτίων αλιεργατών, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και των μελών του ΚΚΕ, καθώς και για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία κατηγορούνται 65 μέλη της Χ.Α., μεταξύ των οποίων σύσσωμη η ηγεσία της συμμορίας, με επικεφαλής τον «φύρερ» του ελληνικού ναζισμού Ν. Μιχαλολιάκο.

Στη συνέχεια, ανάλογα με την αυριανή απόφαση, θα χρειαστούν αρκετές συνεδριάσεις για την επιβολή των ποινών, δεδομένου ότι θα προηγηθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και της εισαγγελέως επί των ποινών και των ελαφρυντικών (διαβάστε αναλυτικά).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)