to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:20 | 16.05.2012

left.gr

Κοινωνία

Φοιτητικές εκλογές: Μήνυμα εναντίον του δικομματισμού

Ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.


Το ηχηρό μήνυμα εναντίον του δικομματισμού, που δόθηκε στις 6 Μάη, πρέπει να σημαδέψει τις φετινές φοιτητικές εκλογές. Οι πανεπιστημιακοί βραχίωνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ αντίστοιχα τα τελευταία χρόνια κάνουν οτιδήποτε ανθρωπίνως δυνατό για διευκολύνουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΔΝΤ στα πανεπιστήμια. 


Με μοναδικές κόκκινες γραμμές τα πελατειακά τους συμφέροντα, τα οποία ενίοτε έχουν υποχωρήσει για το ευρύτερο εκσυγχρονιστικό καλό, οι παρατάξεις του δικομματισμού, έχουν γίνει η λοκομοτίβα της μετατροπής των σχολών σε ιδιωτικά κολέγια, έχοντας ένα αποκρυσταλλωμένο σχέδιο για εισαγωγή συστήματος μονάδων, οικονομικής αυτοτέλειας και κατάργησης του ασύλου, πριν ακόμη εκλεγεί βουλευτής η Άννα Διαμαντοπούλου, που εισήγαγε τον πολύκροτο νόμο, που θεσμοθετούσε όλα αυτά.


Άλλωστε η μεγάλη νίκη της κοινωνίας, με πρωταγωνιστή των κόσμο των πανεπιστημίων, φοιτητών, διοικητικών υπαλλήλων και καθηγητών, η μη εφαρμογή του ν.4009/2011, που εισήγαγε μια απονομιμοποιημένη Βουλή, ωστόσο με το maximum πολιτικής συναίνεσης, οφείλει να αποτυπωθεί, ως μια νίκη της αριστεράς στα πανεπιστήμια. Της αριστεράς που πολεμάει για το δωρεάν, αυτόνομο και δημοκρατικό χαρακτήρα της παιδείας. Την αριστερά που βλέπει τα πανεπιστήμια ως χώρο διεκδικήσεων και κοινωνικών αγώνων, όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά για όλη την κοινωνία. Το πανεπιστήμιο που διεκδικούμε, προσανατολίζεται με πυξίδα της ανάγκες της κοινωνίας, η οποία πρέπει να έχει τον λόγο για την έρευνα και το περιεχόμενο των σπουδών



Ειδικά σήμερα, όταν η ΠΑΣΠ εμφανίζεται διασπασμένη και εκτός πραγματικότητας, προσπαθώντας μάταια να πείσει ότι δεν έχει καμμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΔΑΠ αναλώνεται πλέον αποκλειστικά στην προώθηση υψηλού πολιτισμού, κλαμπ και μπουζουκιών, η ευκαιρία για μια δυναμική επάνοδο των αριστερών δυνάμεων, δεν πρέπει να αγνοηθεί.
Αλλά το νόημα των φετινών φοιτητικών εκλογών δε σταματά εδώ. Τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία δίνει τη μεγαλύτερη μάχη ενάντια στις σκληρές πολιτικές του μνημονίου, που επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ρεύμα αλλαγής και ελπίδας για τους λαούς της Ευρώπης και να ανατρέψει τους συσχετισμούς των πολιτικών λιτότητας, οι εκφραστές τους στα πανεπιστήμια πρέπει να πάρουν το μήνυμα, ότι η νεολαία βρίσκεται στο πλευρό των αγώνων. 


Η άνοδος της ριζοσπαστικής αριστεράς και των σχημάτων της Αριστερής Ενότητας, τα οποία παρεμβαίνουν με συνέπεια στο πανεπιστημιακό χώρο από την συγκρότησή τους, είναι ευθύνη όλων μας. Και σε αυτές της εκλογές η αριστερά και οι κοινωνική αγώνες δίνουν το στίγμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)