to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:51 | 14.05.2015

Πολιτική

Φοιτητικές εκλογές 2015: Ενισχυμένη η Αριστερά, στα ύψη η αποχή (συγκεντρωτικά αποτελέσματα)

Πρώτη δύναμη αναδεικνύεται και φέτος η ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές,προκαλώντας τη θριαμβολογία του... Α. Σαμαρά (!) - Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) και ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ) φαίνεται να αυξάνουν τις δυνάμεις τους στους φοιτητικούς συλλόγους.


Η ενίσχυση των αριστερών δυνάμεων στα ανώτατα Ιδρύματα, η πτωτική τάση της ΔΑΠ και η συνεχιζόμενη ελεύθερη πτώση της ΠΑΣΠ φαίνεται να είναι η γενική εικόνα που συνθέτουν οι φετινές φοιτητικές εκλογές, οι οποίες πάντως δεν κατάφεραν να κερδίσουν το στοίχημα της προσέλευσης, η οποία εκτιμάται ότι έχει κινηθεί κάτω από το 50%.


Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών αποτυπώνουν την ανατροπή μέσα στην κοινωνία
 

Μέχρι αργά χθες το βράδυ τα κέρδη καταγράφονταν σε όλο σχεδόν το αριστερό τόξο. Περισσότερο κερδισμένη η ΠΚΣ (πρόσκειται στο ΚΚΕ), που φαίνεται να εδραιώνει τη δεύτερη θέση μετά τη ΔΑΠ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΠΚΣ, η ίδια συγκεντρωνει 19,71%, λίγο πάνω από το ποσοστό του 2014:

Ενισχυμένη  καταγράφεται και η Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ), που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η ΕΑΑΚ (προσκείμενη στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) διατηρεί τις δυνάμεις της. Και πάλι όμως δεν είναι βέβαιη η τελική έκβαση, η οποία θα φανεί σήμερα με τα συγκεντρωτικά.

Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις, όπως και τα πρώτα συγκεντρωτικά, χθες, έδειχναν πτώση για τη ΔΑΠ σε απόλυτους αριθμούς. Να σημειωθεί ότι η κάθε παράταξη εκδίδει τα δικά της και απλώς η ερμηνεία τους καταδεικνύει τις τάσεις. Ο Α. Σαμαράς, πανηγυρίζοντας για την επικράτηση της ΔΑΠ, τονίζει πως «αυτό το αποτέλεσμα είναι η καλύτερη απάντηση για το καθεστώς οπισθοδρόμησης που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ η «πανεπιστημιακή κοινότητα, οι φοιτητές, οι σπουδαστές και ο λαός, θέλουν να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει και όχι να πάμε πίσω στο χθες που χρεοκόπησε». 

 

Επεισόδια στιγμάτισαν τη διαδικασία

Την ίδια στιγμή, ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν στο ΑΠΘ Περίπου 30 άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους μπήκαν στο χώρο του πανεπιστημίου, κρατώντας ρόπαλα και κράνη στα χέρια, προκάλεσαν ζημιές και συγκρούστηκαν με φοιτητές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τέσσερα μέλη της τραυματίστηκαν. «Καταγγέλλουμε τα σημερινά περιστατικά βίας και τις επιθέσεις ενάντια σε φοιτητές στο ΑΠΘ. Πρόκειται για επιθέσεις που στόχο έχουν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και να κρατήσουν το φοιτητικό σώμα μακριά από την εκλογική διαδικασία» τονίζει σχετικά η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.  Διαβαστε εδώ τις σχετικές ανακοινώσεις από εκπροσώπους κομμάτων. 

Επίσης, επεισόδια σημειώθηκαν και σε Σχολές της Αθήνας. Άγνωστοι  επιτέθηκαν το μεσημέρι σε φοιτητές που βρίσκονταν στην είσοδο του Χημείου, επί της οδού Ναυαρίνου. Η πρώτη επίθεση  σημειώθηκε λίγο μετά τις 11:20 το πρωί και η δεύτερη στις 13:05 το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 25 άτομα φορώντας κουκούλες και κράνη επιτέθηκαν εναντίον φοιτητών που βρίσκονταν έξω από το πανεπιστήμιο πετώντας πέτρες και ρίχνοντας κάτω σταθμευμένες μηχανές. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) κάποιοι από τους άγνωστους πήραν την κάλπη και την πέταξαν έξω από το ίδρυμα.

Αριστερή Ενότητα: Για το πανεπιστήμιο των αναγκών μας και την κοινωνική χειραφέτηση

Όπως τονίζουν φοιτητές από την Αριστερή Ενότητα, το ελληνικό Πανεπιστήμιο, ιδίως  μετά από πέντε χρόνια εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών, δεν διανύει και την καλύτερη εποχή του. Σε επίπεδο λειτουργίας υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα) και υποδομές (κτήρια, καθαριότητα), ενώ παράλληλα οι φοιτητές είναι αποκλεισμένοι, προς το παρόν, από κάθε είδους συμμετοχή στα διοικούντα καθηγητικά όργανα. Σε επίπεδο ενεργοποίησης των Φοιτητικών Συλλόγων αποδεικνύεται, πως η γενικευμένη λιτότητα οδηγεί τους φοιτητές περισσότερο προς τον ατομικό δρόμο, την εντατικοποίηση και το άγχος για έξοδο στην αγορά εργασίας παρά προς την συλλογική διεκδίκηση των αξιοπρεπών όρων εκπαίδευσης, που άδικα στερούνται.


Διαβάστε ακόμη: Φοιτητικές εκλογές 2015: Τι δηλώνουν οι φοιτητές

 

Μιχ. Κατερίνης-Λινάρδος: Καταδίκη των μνημονιακών παρατάξεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ μέσα στα ιδρύματα

Το μέλος του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κατερίνης - Λινάρδος είχε μιλήσει στο Real.gr για την επερχόμενη «μάχη των αμφιθεάτρων», για την συμμετοχή και την ψήφο των φοιτητών.

Ειδικότερα, για τις φετινές φοιτητικές εκλογές ο Μ. Λινάρδος τονίζει ότι «οι φετινές φοιτητικές εκλογές είναι οι πρώτες που θα αναδείξουν εκπροσώπους για τα όργανα συνδιοίκησης μετά από τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου. Επιπλέον, έρχονται λίγο μετά από μια μεγάλη ανατροπή, με ανοιχτό το ερώτημα για μία νέα αλλαγή του Πανεπιστημίου. Προφανώς, τα τελευταία χρόνια και με ευθύνη των μνημονιακών παρατάξεων, οι εκλογές έχουν χάσει στα μάτια πολλών φοιτητών τα πολιτικά τους χαρακτηριστικά, ωστόσο σήμερα υπάρχουν περισσότερο από ποτέ οι προϋποθέσεις για να τις ξαναδούμε ως μια πολιτική διαδικασία που θα αφορά όλο τον φοιτητικό κόσμο» 

 «Υπό το δικό μας πρίσμα, μέσω των σχημάτων της Αριστερής Ενότητας, το να πολιτικοποιήσουμε τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών σημαίνει να θέσουμε και συγκεκριμένα ερωτήματα, μετά και την τομή της 25ης Ιανουαρίου. Η ανατροπή που συντελέστηκε και η καταδίκη των μνημονιακών πολιτικών ιδιαίτερα από τη νέα γενιά οφείλει να σημαίνει και την καταδίκη των μνημονιακών παρατάξεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ μέσα στα ιδρύματα, όπως σε ένα βαθμό ήδη έχει συμβεί, αλλά πολύ περισσότερο μια νέα ανατροπή μέσα στον φοιτητικό χώρο απέναντι στην μνημονιακή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και με συστατικό στοιχείο την συμμετοχή των ίδιων τον φοιτητών».

Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τις φετινές φοιτητικές εκλογές 

«Για εμάς, η ενότητα των αριστερών δυνάμεων, η επιμονή στη δημοκρατία κι επιδίωξη ενός φοιτητικού κινήματος που δε θα λειτουργεί απλά ως πολιτική πρωτοπορία, εκφωνόντας μόνο συνθήματα, αλλά και ως κοινωνική πρωτοπορία που θα πρωτοστατεί στη δημιουργία νέων υποδειγμάτων για την εκπαίδευση, τη γνώση, την εργασία και την παραγωγή, παραμένουν κεντρικά διακυβεύματα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

neolaiyriza

 

_lΗ Νεολαία Οικολόγων Πράσινων στηρίζει στις φοιτητικές εκλογές την ΑΡ.ΕΝ με ανακοίνωση που εξέδωσαν καλούν στην συμμετοχή των φοιτητών καθώς όπως τονίζουν «η αποπολιτικοποίηση δεν μας εκφράζει» και επιπλέον καλούν στους φοιτητές να καταδικάσουν «τις νοοτροπίες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και των υπολειμμάτων της ΠΑΣΠ που καταδίκασαν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην απραξία» και ζητούν «την ενίσχυση των δυνάμεων εκείνων που υπερασπίζονται σθεναρά το ρόλο του Πανεπιστημίου στο δρόμο για την οικοδόμηση της εναλλακτικής κοινωνίας που ονειρευόμαστε». 

Η Νεολαία των Οικολόγων Πράσινων σε ανακοίνωσή τους καλεί  τους φοιτητές να ψηφίσουν στις φετινές εκλογές καλώντας να καταδικάσουν τις νοοτροπίες «της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και των υπολειμμάτων της ΠΑΣΠ που καταδίκασαν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην απραξία και ζητούμε την ενίσχυση των δυνάμεων εκείνων που υπερασπίζονται σθεναρά το ρόλο του Πανεπιστημίου στο δρόμο για την οικοδόμηση της εναλλακτικής κοινωνίας που ονειρευόμαστε», τονίζοντας τις κοινές μάχες που έχει δώσει με την Αριστερή Ενότητα.

Νεολαία Οικολόγων Πράσινων: Καλή επιτυχία στην ΑΡΕΝ με την οποία έχουμε δώσει κοινές μάχες

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)