to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:43 | 10.12.2012

left.gr

Διεθνή

Φοιτητικές διαδηλώσεις στην Ουγγαρία κατά της επιβολής διδάκτρων

Οι φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Ουγγαρίας διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη παιδεία, που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Κοινοβούλιο και οι οποίες προβλέπουν την καταβολή διδάκτρων και μείωση του αριθμού των φοιτητών που δικαιούνται κρατικές υποτροφίες.



Περίπου 800 φοιτητές διαδήλωσαν σε πορεία προς το Κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη, ενώ καθιστικές διαμαρτυρίες οργανώθηκαν σε Παν/μια και δημόσια κτήρια στην πρωτεύουσα, στο Ντέμπρετσεν, το Πέτς, το Ζέγκεντ και το Σόπρον.

Ο νόμος για τη μεταρρύθμιση προβλέπει μείωση του αριθμού των φοιτητών στα χρηματοδοτούμενα από το κράτος Παν/μια και εισάγει δίδακτρα σπουδών και ένα σύστημα παροχής φοιτητικών δανείων. Από το 2013, οι φοιτητές θα καλούνται να καταβάλλουν έως και 325.000 φλορίνια (1.150 ευρώ) το εξάμηνο.

Ένα άλλο αμφιλεγόμενο άρθρο της νομοθεσίας επιβάλλει στους φοιτητές, που έτυχαν κρατικής υποτροφίας, να εργασθούν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην Ουγγαρία μετά την απόκτηση του διπλώματός τους.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το σύστημα παροχής φοιτητικών δανείων θα μειώσει την τάση διακοπής των ακαδημαϊκών σπουδών, που σήμερα φθάνει περίπου το 50% και πως ένα σύστημα που θα βασίζεται περισσότερο στην αξιοκρατία θα επιτρέψει σε έναν μεγαλύτερο νέων να αποκτήσει πρόσβαση στα Παν/μια.

Από την πλευρά τους, οι φοιτητικές ενώσεις αντιτείνουν πως αυτά τα μέτρα θα προκαλέσουν σημαντική μείωση στον αριθμό των εγγραφών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η φοιτητική πλατφόρμα ΗΟΟΚ ανακοίνωσε σήμερα πως οι κινητοποιήσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα συνεχισθούν έως ότου ικανοποιηθούν τα φοιτητικά αιτήματα, που περιλαμβάνουν την ακύρωση των περικοπών για την ανώτατη εκπαίδευση, μεγαλύτερη ανεξαρτησία των Παν/μιων κι επιπλέον διαβουλεύσεις.


Πηγή: ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)