to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:34 | 01.04.2021

Κοινωνία

Ολοκληρώθηκαν τα φοιτητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Ολοκληρώθηκε μεγάλη φοιτητική πορεία από τα Προπύλαια, παρά τη βροχή, ενώ στο Σύνταγμα οι μαθητές «ευχαριστούν» με πρωταπριλιάτικο δρώμενο την υπουργό Παιδείας - Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και σε Άγαλμα Βενιζέλου (Θεσσαλονίκη), Πλ. Γεωργίου (Πάτρα) - «Διαλέγουμε ζωή, όχι επιβίωση», το σύνθημα από το Bloco σε ΑΕΙ - ΤΕΙ


(το πανό των φοιτητών του ΕΜΠ)

Τη ριζική τους αντίθεση στον αντιδραστικό νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη, που προβλέπει πειθαρχικά, διαγραφές φοιτητών, «πανεπιστημιακή αστυνομία» και «στένεμα» της πρόσβασης στα ΑΕΙ - ΤΕΙ κατέστησαν σαφή σήμερα οι φοιτητικοί σύλλογοι ανά τη χώρα.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι παρά την ψήφιση για τα ΑΕΙ συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ανατροπή του, καθώς και για άνοιγμα με ασφάλεια των σχολών τους, που παραμένουν κλειστές παραπάνω από έναν χρόνο. 

Το βίντεο από την υπό βροχή πορεία των φοιτητών, από το avgi.gr:

«Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία», «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω η ασφάλεια από τις σχολές» τα συνθήματα που ακούγονταν στα Προπύλαια και στην πορεία που ξεκίνησε στη συνέχεια.

Μαζί με τους φοιτητές και οι μαθητές, που δίνουν ραντεβού στο Σύνταγμα για ένα πρωταπριλιάτικο δρώμενο, με το οποίο θα πουν ένα μεγάλο ...«ευχαριστώ» στο υπουργείο Παιδείας «για όλη την εκπαιδευτική πολιτική που ακολούθησε έναν χρόνο τώρα στην πανδημία!», όπως αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

(με πληροφορίες από avgi.gr)

Μαζικό συλλαλητήριο και στην Θεσσαλονίκη

(φωτ. Alterthess)

Για ακόμη μια φορά οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ενάντια στο νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Οι φοιτητές δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια και ζητούν άνοιγμα των σχολών με μέτρα προστασίας. 

Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου, αφού πέρασε από το ΥΜΑΘ κατευθύνθηκε προς την πρυτανεία του ΑΠΘ που σε εξέλιξη βρισκόταν συνεδρίαση της Συγκλήτου. Σήμερα αναμένεται να γίνει συνέλευση του Συντονιστικού Φοιτητικών Συλλόγων για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων ενάντια στον νόμο.

Μετά τα περισταστικά αστυνομικής βίας και αυθαρεσίας που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης έχουν πάρει αποφάσεις και προσπαθούν να ζωντανέψουν ξανά το πανεπιστήμιό τους μέσα από διά ζώσης διαλέξεις σε εξωτερικούς χώρους, προβολές ταινιών και εκδηλώσεις. 

«Διαλέγουμε ζωή, όχι επιβίωση», το ενδεικτικό σύνθημα του Bloco σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

00 μ.μ. Αθήνα Προπύλαια Θεσσαλονίκη Άγαλμα Βενιζέλου Πάτρα Πλατεία Γεωργίου bloco. gr _συλλαλητήριο IKSTYORENAT AIKTYO ΕΧΗΜΑΤΟΝ BLOCO A-TEI APIETEPAL"

Ενώ, όπως σημειώνει στο κάλεσμά του ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Φοιτητών/-τριών Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ (απ' όπου και η φωτ. με το πανό): 

«...η χθεσινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας ομόφωνα αποφάσισε να συμμετάσχει στο αυριανό φοιτητικό συλλαλητήριο. Κατεβαίνουμε, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, στην πορεία που καλούν δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας για να εκφράσουμε έμπρακτα τη ριζική αντίθεσή μας στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Λέμε βροντερό όχι στον αντιδραστικό και αντιεκπαιδευτικό νόμο, που θέλει να δημιουργήσει ασφυκτικό πλαίσιο αυταρχισμού και διαρκούς καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια, να αποκλείσει σημαντικό τμήμα μαθητών/-τριών από την πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά κολλέγια.

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να κατέβουν μαζί μας στον δρόμο του αγώνα, αύριο, 1/4/2021, στη 1 μ.μ. στα Προπύλαια. Ο αγώνας για δημόσια, δωρεάν και δημοκρατική τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αγώνας για το μέλλον μας!  Ανοιχτή Σχολή χωρίς καταστολή! Κάτω ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη!»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)