to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:10 | 11.02.2013

Κοινωνία

Φοιτητές ΤΕΙ Πύργου: Με ρουσφετολογικά και οικονομικά κριτήρια η 'Αθηνά'

Με ρουσφετολογικά και οικονομικά κριτήρια και όχι ακαδημαϊκά όπως είχε διαβεβαιώσει το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση την επιτροπή Παιδείας της Βουλής, διαμορφώθηκε το σχέδιο «Αθηνά», σύμφωνα με όσα είπαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες, η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ¨Εφη Σαλτάρη – Γεωργοπούλου και τα μέλη της σπουδάζουσας του ΣΥΡΙΖΑ- σπουδαστές στο ΤΕΙ Πύργου Άννα Νούλα και Γιάννης Παπασταφίδας.


Η κ. Γεωργοπούλου τόνισε ότι κύκλοι του υπ. Παιδείας μιλούσαν αρκετό καιρό πριν τη δημοσιοποίηση του σχεδίου Αθηνά, για καταργήσεις και συγχωνεύσεις ανώτατων σχολών. 
Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας, σε συνάντησή του με βουλευτές όλων των κομμάτων είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι οι όποιες αλλαγές στο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα συντελούνταν με ακαδημαϊκά και μόνον κριτήρια, καθώς επίσης ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να αιφνιδιάσει.

Τελικά - συνέχισε η κ. Σαλτάρη - βρεθήκαμε ξαφνικά με πρόβλημα τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Είναι μάλιστα προφανές, ότι τα κριτήρια που ετέθησαν για τις αλλαγές σχετίζονται με την  εξυπηρέτηση στενών τοπικιστικών  μικροσυμφερόντων και η  οικονομίστικη αντίληψη.  

Προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να εξοικονομήσει τρία δις ευρώ, φέρνοντας τα πάνω κάτω στην παιδεία. 

Η κυβέρνηση  αυτοαναιρείται καθώς με το σχέδιο «Αθηνά» καταργεί τα γνωστικά αντικείμενα ή μεταφέρει σχολές οι οποίες έχουν υψηλή ζήτηση από τους σπουδαστές, όπως είναι της Ηλείας.

Άλλα παραδείγματα παραλογισμού ή και μικροκομματικής ιδιοτέλειας, είναι η Θεσσαλονίκη και η Χαλκίδα. Παίρνουν τμήματα από τις δυο πόλεις στις οποίες υπάρχουν άρτιες κτηριακές υποδομές τόσο για τη φοίτηση όσο και για τη διαμονή των σπουδαστών και τα μεταφέρουν σε Σέρρες και Μεσολόγγι. Ποιος μπορεί να πει ότι οι εγκαταστάσεις που θα παύσουν να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών,  δεν θα δοθούν στον ΤΑΙΠΕΔ προς «αξιοποίηση».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ακόμα ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ψηφίστηκε στη Βουλή σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά»,  νομοσχέδιο για την ιδιωτική Ανώτατη Εκπαίδευση. Η κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κολλεγίων, στα οποία θα μπορούν να φοιτούν μόνο παιδιά εύπορων οικογενειών.  

Ως εκ τούτου τα παιδιά με χαμηλά εισοδήματα των φτωχών λαϊκών οικογενειών θα αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία.  

Ο Γιάννης Παπασταφίδας, άσκησε κριτική στο υπ. Παιδείας λέγοντας ότι κάλεσε τους φοιτητές εν μέσω εξεταστικής περιόδου να διαπραγματευτούν σε διάστημα 45 ημερών το μέλλον τους.  Σχετικά με τα Τμήματα της Ηλείας  είπε ότι επιχειρούν να συγχωνεύσουν σχολές διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων,  πράγμα που είναι παράλογο.  

Πρόσθεσε δε ότι οι  σπουδαστές του Πύργου βιώνουν την αβεβαιότητα καθώς αισθάνονται ότι εάν προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου « Αθηνά» δεν θα ξέρουν που θα βρίσκονται την επόμενη χρονιά και τι θα σπουδάζουν. 

Εκτίμησή του είναι ότι πολλοί φοιτητές θα διακόψουν τη φοίτηση. Για τη δράση που έχει αναλάβει ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ του Πύργου ανέφερε ότι σήμερα μέλη του θα πραγματοποιήσουν εξόρμηση στο πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπου, αύριο θα μεταβούν στην Αθήνα- αν πραγματοποιηθεί η αναμενόμενη συνάντηση με τον υπ. Παιδείας- τρεις σπουδαστές του ΤΕΙ Πύργου για να συμμετάσχουν ως μέλη της  Ηλειακής αντιπροσωπείας στη συζήτηση. Μεθαύριο Τρίτη, εκπρόσωποί τους  θα συναντηθούν στην Πάτρα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Σωκράτη Καπλάνη. 

Καταλήγοντας ο σπουδαστής επεσήμανε ότι αίτημα τους είναι η διατήρηση των γνωστικών αντικειμένων στα Τμήματα που λειτουργούν στον Πύργο και η ματαίωση των σχεδίων μεταφοράς τους σε άλλες πόλεις.


Πηγή: ilialive

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)