to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για κινητοποιήσεις του 2010: Φοιτητές στο εδώλιο, πρώτη φορά μετά τη Χούντα

Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση φοιτητές θα οδηγηθούν σε δίκη και μάλιστα από τους ίδιους τους καθηγητές τους, εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης. Πρόκειται για τους 12 φοιτητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης οι οποίοι θα δικαστούν στις 10 Μαρτίου στο Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου κατηγορούμενοι για τις κινητοποιήσεις που είχαν πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο του 2011 ενάντια στο Νόμο Διαμαντοπούλου.


Συντάκτης: Μάριος Διονέλλης

Τη Δευτέρα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου παρουσιάστηκε το ιστορικό της υπόθεσης και ξεκίνησε ευρεία καμπάνια ενημέρωσης για το Ηράκλειο και όλη την Κρήτη. Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές και κάποιοι από τους ίδιους τους διωκόμενους φοιτητές, η συγκεκριμένη δίκη αφορά τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στις 10 Οκτωβρίου του 2011, στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, μετά από κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στον Νόμο Διαμαντοπούλου.

Τότε οι καθηγητές του Φυσικού Τμήματος είχαν αρνηθεί να επιτρέψουν την επανάληψη της εξεταστικής περιόδου «τιμωρώντας» έτσι τους φοιτητές που είχαν κάνει κατάληψη στη σχολή τους, αν και σε όλες τις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου είχε δοθεί μία ακόμα εξεταστική στο χρονικό περιθώριο ανάμεσα στα δύο εξάμηνα.

Οι φοιτητές του Φυσικού Τμήματος είχαν αντιδράσει στην στάση αυτή των καθηγητών τους αποκλείοντάς τους για ώρες στην αίθουσα της Συγκλήτου. Για την πράξη τους αυτή υπέστησαν ήδη πειθαρχικές κυρώσεις από το Πανεπιστήμιο και στους περισσότερους είχε επιβληθεί αναστολή εξαμήνου. Ωστόσο, οι καθηγητές τους δεν έμειναν εκεί αλλά κινήθηκαν και νομικά υποβάλλοντας μήνυση εναντίον των 12 φοιτητών για παράνομη κατακράτηση και απόπειρα παράνομης βίας.

Τα νομικά δεδομένα της υπόθεσης εξέθεσε ο συνήγορος των φοιτητών Γιάννης Λεβέντης ενώ σε σχετική ανακοίνωση που μοιράστηκε αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η υπόθεση των 12 δεν είναι «ποινική» αλλά ξεκάθαρα πολιτική. Δεν δικάζονται μονάχα 12 φοιτητές. Στις 10 Μάρτη δικάζεται η ίδια η Δημοκρατία. Δικάζονται οι αγώνες των νέων για μία καλύτερη ζωή. Στη θέση των 12 θα μπορούσε να βρίσκεται κάθε νέος που αγωνίζεται για να ζήσει στη χώρα του με αξιοπρέπεια αλλά και κάθε δημοκράτης πολίτης που παλεύει για το δίκιο του».

Να πάρει θέση η κυβέρνηση

Στη χθεσινή εκδήλωση διαβάστηκε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα από το 2012 όταν για την ίδια υπόθεση ανέφερε: «Στη μνημονιακή εποχή της φτώχειας και της έξαρσης της καταστολής, η δίωξη 12 φοιτητών στην Κρήτη, είναι δίωξη πολιτική, δίωξη λόγω συνδικαλιστικής δράσης. Είναι απόπειρα εκφοβισμού, όσων δεν ενστερνίζονται την κατεδάφιση του πανεπιστημίου, όσων υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Θα σταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα στην νέα γενιά και την σπουδάζουσα νεολαία».

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρωθυπουργός και ζητάμε από την κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα τους 12 φοιτητές αναφέρθηκε στη χθεσινή εκδήλωση ενώ τονίστηκε πως για το ίδιο θέμα είχαν καταθέσει ερωτήσεις στη βουλή σημερινοί υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο Γιώργος Σταθάκης, η Θεανώ Φωτίου κ.α.

Η συνάντηση στο κατάμεστο από κόσμο Πολύκεντρο Νεολαίας ολοκληρώθηκε με προγραμματισμό των δράσεων για τις 20 μέρες που απομένουν μέχρι τη δίκη οι οποίες περιλαμβάνουν πλατιά ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας αλλά και δυναμική παρουσία στα δικαστήρια του Ηρακλείου την ημέρα της εκδίκασης. Τέλος ανακοινώθηκε πως το θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακελίου, στις 29 Φεβρουαρίου, όπου θα ζητηθεί και από τη δημοτική αρχή της πόλης να πάρει θέση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)