to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:43 | 06.07.2021

Πολιτική

Φώφη Γεννηματά: Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας στη χώρα

Οξύτατη κριτική στη κυβέρνηση για τα ζητήματα της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών από τη Φώφη Γεννηματά σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα; «Η ποιότητα της Δημοκρατίας σήμερα» που οργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής


Στην εν λόγω εκδήλωση μετείχαν οι:

Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Παντείου, Πρόεδρος Ιδρύματος Θ. και Δ. Τσάτσου με την εισήγηση: «Δημοκρατία, Πλουραλισμός και Διαπλοκή», Γιάννης Πανούσης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρ. Υπουργός που μίλησε με θέμα: «Υπάρχει Δημοκρατία υπό Διαπραγμάτευση;», Μαρίνος Σκανδάμης, Διδάκτωρ Νομικής, Γρ. Τομέα Προστασίας Πολίτη Κινήματος Αλλαγής με την παρέμβαση: «Θεσμικές προκλήσεις για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας», Κώστας Χρυσόγονος , Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ με θέμα της ομιλίας του: «Η εσωτερική λειτουργία των κομμάτων ως θέμα Δημοκρατίας».

Συντόνισε ο Δημήτρης Μάντζος, Δικηγόρος και Διευθυντής Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής.

Η Δημοκρατία και οι θεσμοί της δεν υπόκεινται σε «καραντίνες»

Με προφανείς αιχμές για την κυβέρνηση της ΝΔ και την διαχείριση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στη διάρκεια της καραντίνας η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε στον χαρετισμό της: «Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα για την ποιότητα της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Προβλήματα που εντάθηκαν  ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα επιβαλλόμενα ως αναγκαία από τους επιστήμονες περιοριστικά μέτρα, χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία για την παράκαμψη των  Κανόνων χρηστής διοίκησης και διαφάνειας από το κράτος. Και αυτό είναι απαράδεκτο.

Τονίσαμε από την αρχή  πως μπορεί να περιορίσουμε τις ατομικές μας ελευθερίες με την καραντίνα, αλλά δεν πρόκειται να περιορίσουμε την άσκηση κριτικής στα «κακώς κείμενα» και σε λογικές που στο «όνομα» δήθεν της πανδημίας καταστρατήγησαν το δημόσιο συμφέρον, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, την διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν συμβιβασμοί και περιορισμοί.

Η Δημοκρατία και οι θεσμοί της δεν υπόκεινται σε «καραντίνες».

Ζήτημα δημοκρατίας το κομματικό κράτος

Σκληρή κριτική έκανε και στον ασφυκτικό έλεγχο της διακυβέρνησης από το υπερδιευθυντήριο Μητσοτάκη: «Υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας, όταν αντί του πολυδιαφημιζόμενου «επιτελικού» δημιουργείται ένα αυστηρά ελεγχόμενο κομματικό κράτος. Που μετατρέπει ακόμη και τους Υπουργούς σε «μαριονέτες» πρόθυμους συντελεστές των εντολών του Μαξίμου».

Σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισήμανε: «Υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας μας, όταν με πλήρη έλλειψη διαφάνειας, με fast track φωτογραφικές διατάξεις και συνεχή, απροκάλυπτη παρέκκλιση των διατάξεων για τις δημόσιες συμβάσεις, στηρίζονται μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Είδαμε τι έγινε με τα ΕΛΠΕ και την Τράπεζα Πειραιώς».

Η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε και στην εγκληματικότητα, λέγοντας ότι «το οργανωμένο έγκλημα εντείνει την δράση του, η Κυβέρνηση ασχολείται μόνο με το να κυνηγήσει τους φοιτητές και τους διαδηλωτές. Δεν είναι φυσικά μεταρρύθμιση η αστυνομία στα Πανεπιστήμια».

Ενώ σχετικάμε τον χώρο των ΜΜΕ, η κ. Γεννηματά, είπε ότι «διεθνείς οργανισμοί όπως οι "Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα" επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει ένα «επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του τύπου». Ναι υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας όταν διαστρεβλώνονται ή αποσιωπώνται οι θέσεις των κομμάτων. Έχει μεγάλη ευθύνη και το ΕΣΡ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)