to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:47 | 20.01.2021

Πολιτική

Φώφη Γεννηματά: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εξωτερική πολιτική της χώρας

«Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κινείται χωρίς συνολικό σχεδιασμό, χωρίς σταθερή γραμμή», ανέφερε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά στη Βουλή


«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης του Ιονίου, κατά την ομιλία της στη Βουλή. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η απόφαση αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη, καθώς απουσιάζει η επέκταση στα νότια και ανατολικά της Κρήτης. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διαθέτει ένα συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης τους, σημειώνοντας πως κινείται με αναβλητικότητα και παλινωδίες.

«Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, ως νόμιμη επέκταση της Ελληνικής κυριαρχίας, είναι θετική εξέλιξη», σημείωσε η Φ. Γεννηματά. Και πρόσθεσε: «Παρότι όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα είχαν αποφύγει την τμηματική επέκταση η συγκυρία (Τούρκο-λιβυκό σύμφωνο) το απαιτεί για τα συμφέροντα μας.

Η απόφαση αυτή, όμως, δεν είναι ολοκληρωμένη. Θα έπρεπε να συνοδεύεται με ταυτόχρονη επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης. Η μη επέκταση σε αυτές τις περιοχές, δημιουργεί προβλήματα, ιδιαίτερα τώρα που ξεκινούν οι διερευνητικές».

Αναφερόμενη στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, η Φ. Γεννηματά είπε πως «η κυβέρνηση για άλλη μια φορά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κινείται χωρίς συνολικό σχεδιασμό, χωρίς σταθερή γραμμή και χαρακτηρίζει τις κινήσεις της η αναβλητικότητα στις αποφάσεις αλλά και «το μπρός-πίσω» στην εφαρμογή τους». Κσι συνέχισε: «Η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει επεξεργαστεί ένα συνεκτικό πλαίσιο διεθνούς ενεργοποίησης σε συνδυασμό με πειστική εθνική στρατηγική αποτροπής. Η απουσία σχεδιασμού στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και της προάσπισης των ζωτικών εθνικών συμφερόντων, μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς εξελίξεις, που δύσκολα ανατρέπονται εκ των υστέρων».

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνοντας πως «δείχνει αμήχανη και διστακτική απέναντι στη νέα στρατηγική της Τουρκίας, εγκλωβίζεται σε εθνικούς τακτικισμούς και αναβάλλει συνεχώς ουσιαστικές κυρώσεις που θα την αναγκάσουν να αναστείλει τα σχέδιά της». Και πρόσθεσε: «Σε αυτές τις συνθήκες είναι επιβεβλημένο η ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα για την υπεράσπιση των δικαίων μας με κάθε διπλωματικό και αποτρεπτικό μέσο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)