to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

"Φλισκούνι κι άγρια μέντα" υποδέχονται τους Αθηναίους

Έχοντας κερδίσει το στοίχημα της κατασκευής, καθώς τα κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής στέκονται όρθια και ήδη οι εργασίες γίνονται στο εσωτερικό τους, οι υπεύθυνοι του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και η πολιτεία από τη μεριά της, ετοιμάζονται να αναμετρηθούν με το στοίχημα της λειτουργίας του συμπλέγματος πολιτισμού και ψυχαγωγίας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.


Έχοντας κερδίσει το στοίχημα της κατασκευής, καθώς τα κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής στέκονται όρθια και ήδη οι εργασίες γίνονται στο εσωτερικό τους, οι υπεύθυνοι του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και η πολιτεία από τη μεριά της, ετοιμάζονται να αναμετρηθούν με το, ίσως ακόμη μεγαλύτερο, στοίχημα της λειτουργίας του εντυπωσιακού συμπλέγματος πολιτισμού και ψυχαγωγίας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Στον χώρο του παλιού Ιπποδρόμου έχει δημιουργηθεί ένα καλώς γεωμετρημένο μεσογειακό πάρκο, με 600 δέντρα, κυρίως ελιές, και αρκετές χιλιάδες θάμνους αρωματικών φυτών, χλωρίδα που προγραμματίζεται να υπερδιπλασιαστεί όταν το πάρκο αποδοθεί ολοκληρωμένο στο κοινό.

Μια "πρόγευση" όμως οι Αθηναίοι μπορούν να πάρουν από 21 έως 24 Ιουνίου, καθώς το ΚΠΙΣΝ ανοίγει τις πόρτες του διοργανώνοντας σειρά μουσικών, εικαστικών, κινηματογραφικών, αλλά και αθλητικών εκδηλώσεων, τις οποίες θα εγκαινιάσει, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, στις 21 Ιουνίου, ο Διονύσης Σαββόπουλος, μαζί με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Ανάμεσα στις δεκάδες εκδηλώσεις, ξεχωρίζει η παρουσία του κορυφαίου σκακιστή όλων των εποχών, του Γκάρι Κασπάροφ, αλλά και το ολονύκτιο videoart project Fire Flies in the Night, που επιμελείται ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Γέιλ Ρόμπερτ Στορ.

Το ότι οι εκδηλώσεις γίνονται μέσα σε "ένα εργοτάξιο έχει ενδιαφέρον, καθώς εμπεριέχεται η ιδέα της ατέλειας, που με τη σειρά της εμπεριέχει το κομμάτι της συνεχούς εξέλιξης" τόνισε κατά τη χθεσινή παρουσίασή τους ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ Γιάννης Τροχόπουλος.

Όσο για το σύνολο του έργου, που βρίσκεται στην τελική ευθεία, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον επόμενο Απρίλιο, μικρή καθυστέρηση που οφείλεται στο ενεργειακό στέγαστρο του κτηρίου της Λυρικής, όπως σημείωσε η διοικητική διευθύντρια Έλλη Ανδριοπούλου. Όπως τόνισε, οι κεντρικοί χώροι και των δύο κτηρίων είναι έτοιμοι και ήδη τοποθετούνται ξύλινες επενδύσεις, μηχανισμοί σκηνής, γυάλινες προσόψεις κ.λπ.

Παράλληλα εντείνονται και οι προετοιμασίες για τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ και τη μετεγκατάσταση της ΕΒΕ και της ΕΛΣ. Ήδη έχουν κατατεθεί τα επιχειρησιακά σχέδια και των τριών οργανισμών, στο τελικό στάδιο βρίσκεται η πρόσληψη 38 υπαλλήλων στην Εθνική Βιβλιοθήκη, ενώ έχει αποφασιστεί επιπλέον δωρεά 5 εκατ. ευρώ από το ΙΣΝ για τη διευκόλυνση της μετεγκατάστασης των δύο οργανισμών.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί διαγωνισμοί για εστίαση και συντήρηση, καθαριότητα, ασφάλεια κ.λπ. Σε ερώτησή μας κατά πόσον έτσι προκαταλαμβάνεται το Δημόσιο, που θα είναι ο τελικός διαχειριστής, η Ε. Ανδριοπούλου σημείωσε πως υπάρχει συνεργασία στο πλαίσιο της κυβερνητικής συμβουλευτικής επιτροπής και πως το ΙΣΝ δεν θέλει να παραδώσει έναν "μεγάλο" και επιβαρυμένο οργανισμό, μολονότι θα χρειαστεί να προβεί σε κάποιες προσλήψεις πριν από την παράδοσή του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)