to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:02 | 08.06.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Fitch: υποβάθμιση της Ισπανίας κατά τρεις βαθμίδες

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε χθες στην υποβάθμιση της Ισπανίας κατά τρεις βαθμίδες, σε BBB από A με αρνητικές προοπτικές, εν μέσω έντονων σεναρίων που θέλουν την Ισπανία να προσφεύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικούτης τομέα.


Ο οίκος αξιολόγησης διευκρίνισε ότι προχώρησε στην υποβάθμιση λόγω της επικινδυνότητας να μεταδοθεί η κρίση από την Ελλάδα στην Ισπανία και των πιθανοτήτων να προσφύγει και η Ισπανία στους ευρωπαίους εταίρους της για οικονομική βοήθεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, το πιθανό δημοσιονομικό κόστος αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης του ισπανικού τραπεζικού κλάδου πλέον τοποθετείται από τη Fitch γύρω στα 60 δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ), ενώ θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 100 δισ. ευρώ (9% του ΑΕΠ) βάσει ενός πιο δυσμενούς σεναρίου. Το προηγούμενο βασικό σενάριο της Fitch προέβλεπε κόστος περίπου 30 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ).

Η Fitch αναμένει ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει στο 95% του ΑΕΠ το 2015 -υποθέτοντας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους 60 δισ. ευρώ- έναντι των εκτιμήσεων του οίκου στις αρχές του έτους για χρέος 82% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2013.
Η Ισπανία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους αλλά και το 2013, με τον οίκο προηγουμένως να εκτιμά πως η οικονομία θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια ήπια ανάκαμψη το 2013.

Τα υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους της Ισπανίας, την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη σ τη χώρα σε διάχυση της εξελισσόμενης ελληνικής κρίσης.

O oίκος υπολογίζει πως οι ισπανικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν κεφάλαια μεταξύ 50 και 60 δισ. ευρώ για να καλυφθούν πιθανές πιέσεις από το χαρτοφυλάκιο εγχώριων δανείων.
Μάλιστα, ο οίκος υποστηρίζει πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των ισπανικών ιδρυμάτων μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 90 με 100 δισ. ευρώ στο «ακραίο σενάριο».

Η πίεση στην Ισπανία είχε απτά αποτελέσματα στη δημοπρασία ομολόγων της την Πέμπτη, στην οποία δανείστηκε με επιτόκια που ξεπέρασαν το 6%.

Κατά την εκτίμηση της Fitch, όπως αναφέρει στην αιτιολόγηση της υποβάθμισης, η πιθανότητα σοβαρών ζημιών στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα ενισχύεται και θεωρείται πως το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα σχέδιο βραχυπρόθεσμης ανακεφαλαιοποίησης για τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση είναι όλο και πιθανότερο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)