to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:52 | 15.10.2014

πηγή: enet.gr

Οικονομία

Fitch: Καμπανάκι στις τράπεζες για τα «κόκκινα δάνεια»

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως οι πιθανές κεφαλαιακές αδυναμίες παραμένουν παρά τις επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, προειδοποιώντας πως οι κίνδυνοι θα είναι μεγαλύτεροι αν τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν εκπονήσει τα ιδρύματα δεν υλοποιηθούν στο 100%


Γεμάτες τρύπες από «κόκκινα» δάνεια παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες, επιβεβαιώνοντας οι πιθανές κεφαλαιακές αδυναμίες παραμένουν παρά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και τις κρατικές ενισχύσεις-μαμούθ που έχουν λάβει στη σκιά των μνημονίων, καθώς βαδίζουν προς τα stress testτης ΕΚΤ με κομμένη την ανάσα για τους... σκελετούς που κρύβονται.

Η έκθεση της Fitch αναφέρει χαρακτηριστικά πως τα τεστ αντοχής (stress test) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) “ενδέχεται να αποκαλύψουν περαιτέρω κεφαλαιακά κενά” και πως “ο μεγάλος αριθμός προβληματικών δανείων αφήνει τους ισολογισμούς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ευάλωτους σε εξελίξεις σε μια οικονομία που... παραμένει πολύ αδύναμη”.

Επίσης ο διεθνής οίκος σημειώνει πως αν υπάρξει “κεφαλαιακό κενό” οι συστημικές τράπεζες ενδεχομένως να προσφύγουν ξανά σε έξοδο στις αγορές για να καλύψουν τις επιπλέον αχωρίς να προσφύγουν στο απόθεμα 11 δισ. ευρώ στα θησαυροφυλάκια που Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τέλος αναφέρει πως για το μποναμά του «αναβαλλόμενου φόρου» ως δεκανίκι στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μάλλον θα περάσει καιρός μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα ο οίκος Fitch ενδέχεται να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Γαλλίας (negative watch), από το AA+ που είναι σήμερα, αναφέρει ανακοίνωσή, σημειώνοντας την εξασθένηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)