to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:37 | 28.01.2022

Διεθνή

Φινλανδία: Κινητά τηλέφωνα διπλωματών παρακολουθούνταν μέσω του λογισμικού Pegasus

Κινητά τηλέφωνα που ανήκαν σε Φινλανδούς διπλωμάτες παρακολουθούνταν με τη βοήθεια του ισραηλινού κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.


Το Pegasus βρέθηκε στο επίκεντρο ενός μεγάλου σκανδάλου πέρυσι, όταν δημοσιοποιήθηκε ένας κατάλογος με περίπου 50.000 «στόχους» παρακολούθησης σε όλον τον κόσμο. Μεταξύ αυτών ήταν δημοσιογράφοι, πολιτικοί, δικηγόροι και αντιφρονούντες.

«Μπορούμε τώρα να βεβαιώσουμε ότι υπήρχε στα κινητά μας ένα λογισμικό παρακολούθησης» ανέφερε ο υπεύθυνος για την κυβερνοασφάλεια στο υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας, Μάτι Παρβιάϊνεν. Τα εν λόγω κινητά χρησιμοποιούνταν από διπλωμάτες που είχαν την έδρα τους στο εξωτερικό. Το υπουργείο δεν θέλησε να ανακοινώσει πόσοι ήταν οι στόχοι, ούτε διευκρίνισε αν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα εκείνων που τους παρακολουθούσαν.

«Κάνουμε κάποιες υποθέσεις» για το χρονικό διάστημα που παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα, πρόσθεσε ο Παρβιάϊνεν.

Η ισραηλινή εταιρεία NSO, προϊόν της οποίας είναι το Pegasus, διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί σε μια ενδεχόμενη έρευνα των φινλανδικών αρχών. Τον περασμένο Νοέμβριο οι ΗΠΑ έβαλαν την NSO στη «μαύρη λίστα» των εταιρειών που «απειλούν την ασφάλεια του κράτους».

Τα «έξυπνα τηλέφωνα» που μολύνονται από το Pegasus μετατρέπονται σε κατασκοπευτικά εργαλεία και έτσι ο χρήστης του λογισμού μπορεί να διαβάσει τα μηνύματα του κατόχου, να δει τις φωτογραφίες του, να εντοπίσει την τοποθεσία του, ακόμη και να ενεργοποιήσει τη φωτογραφική μηχανή εν αγνοία του. Η NSO είχε διαβεβαιώσει ότι πουλάει το λογισμικό της μόνο σε «νόμιμους οργανισμούς» που εφαρμόζουν τον νόμο και χρησιμοποιούν τα συστήματά της για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας και της διαφθοράς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)