to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:00 | 18.03.2023

Οικονομία

Financial Times: Προς συμφωνία συγχώνευσης Credit Suisse-UBS

Έκτακτα μέτρα για να επιταχυνθεί η εξαγορά της τράπεζας Credit Suisse από την UBS ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει η Ελβετία, σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται τρεις διαφορετικές πηγές που έχουν γνώση της διαδικασίας


Η ελβετική τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, και έχει ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης με δάνειο ύψους 50 δισ.ελβετικών φράγκων, έχει πυροδοτήσει διεθνώς την ανησυχία για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, οι δύο τράπεζες και οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ελβετίας σπεύδουν να υπογράψουν συμφωνία συγχώνευσης.

Οι ελβετικοί τραπεζικοί κανόνες προβλέπουν υπό κανονικές συνθήκες ότι η UBS θα έπρεπε να δώσει στους μετόχους της έξι εβδομάδες για να εξετάσουν την εξαγορά, η οποία αφορά τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές των Financial Times, η UBS έχει ενημερώσει ότι θα ληφθούν μέτρα έκτακτης ανάγκης ώστε να μπορέσει να παρακάμψει την περίοδο διαβούλευσης, με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας να είναι ακόμη υπό επεξεργασία.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ελβετίας και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ακόμη απαντήσει στα αιτήματα για σχολιασμό, ενώ η ελβετική κεντρική τράπεζα, η Credit Suisse και η UBS αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ωστόσο, κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και η ρυθμιστική αρχή Finma φέρονται να έχουν δηλώσει στους διεθνείς ομολόγους τους ότι θεωρούν τη συμφωνία συγχώνευσης με την UBS ως τη μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί η κρίση εμπιστοσύνης έναντι της Credit Suisse και εργάζονται για την επίτευξη ρυθμιστικής συμφωνίας μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Οι αναλήψεις καταθέσεων από την τράπεζα ξεπερνούσαν τα 10 δισ. ελβετικά φράγκα την ημέρα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι φόβοι για την κατάσταση της Credit Suisse αυξήθηκαν, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών συνεδριάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Credit Suisse στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία εξετάζουν τη νομική δομή μιας συμφωνίας και αρκετές παραχωρήσεις που έχει επιδιώξει η UBS για να δεχθεί να απορροφήσει την τράπεζα.

Η UBS ζητά να της επιτραπεί να ανταποκριθεί σταδιακά σε οποιεσδήποτε απαιτήσεις θα αντιμετωπίσει βάσει των διεθνών κανόνων για το κεφάλαιο, αλλά και κάποια μορφή αποζημίωσης ή κυβερνητική συμφωνία για την κάλυψη μελλοντικών νομικών εξόδων, είπε μία από τις πηγές της εφημερίδας.

Η Credit Suisse έχει υποχρεώσεις ύψους 1,2 δισ. ελβετικών φράγκων για το 2022 και προειδοποίησε ότι οι ανεπίλυτες αγωγές και οι ρυθμιστικές έρευνες θα μπορούσαν να προσθέσουν άλλα τόσα στις υποχρεώσεις της.

Η ηγετική ομάδα της UBS έχει εκφράσει ανησυχία για το ενδεχόμενο να αναλάβει το επενδυτικό σκέλος της Credit Suisse, καθώς αυτό υπήρξε η πηγή πολλών από τα σκάνδαλα και τις απώλειές της τα τελευταία χρόνια.

Η διαπραγμάτευση έρχεται λίγες μέρες αφότου η ελβετική κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να παράσχει έκτακτη πιστωτική γραμμή 50 δισ. στην Credit Suisse, με αποτέλεσμα να ανακόψει διολίσθηση στην τιμή της μετοχής της, η οποία έπεσε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, αφού ο μεγαλύτερος επενδυτής της απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής άλλου κεφαλαίου και η πρόεδρός της παραδέχτηκε ότι η φυγή πελατών διαχείρισης περιουσίας συνεχίστηκε.

Παράλληλα, οι μετοχές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών επλήγησαν σκληρά από την κρίση εμπιστοσύνης που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές είπαν στους ομολόγους τους στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο το βράδυ της Παρασκευής ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών ήταν «σχέδιο Α» για να σταματήσει την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Credit Suisse, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με τις πηγές.

Πιθανή πλήρης συγχώνευση μεταξύ της UBS και της Credit Suisse θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διεθνώς, καθώς η UBS έχει συνολικά περιουσιακά στοιχεία 1,1 τρισ. δολαρίων στον ισολογισμό της και η Credit Suisse 575 δισ. δολάρια. Ωστόσο, μια τόσο μεγάλη συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί πολύ «δυσκίνητη» για να εκτελεστεί.

Σύμφωνα με τους Financial Times, άλλες επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν τη διάλυση της Credit Suisse και τη συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω δημόσιας προσφοράς για ελβετικό τμήμα της, με τις μονάδες διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων να πωλούνται στην UBS ή σε άλλους πλειοδότες.

Η UBS βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για έκτακτη κλήση διάσωσης από την ελβετική κυβέρνηση, αφού οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί μετά την πιο πρόσφατη αναδιάρθρωση της Credit Suisse. Πέρυσι, ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Körner ανακοίνωσε ένα σχέδιο για περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)