to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 11.05.2012

left.gr

Διεθνή

Financial Times: Ο πόλεμος της Ευρώπης

Το νέο δίπολο που διχάζει την Ευρώπη προσπαθούν να αφουγκραστούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού


H χθεσινή εβδομαδιαία συζήτηση στου Financial Times, που παρουσιάστηκε από τον Gideon Rachman, αφορούσε το debate ανάπτυξη vs λιτότητα.

Ο διάλογος αυτός παίρνει νέα διάσταση στις ΗΠΑ, λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, όπου το δίλλημα λιτότητα ή αναπτυξιακή πολιτική, λίγο έως πολύ, πολώνει τον πολιτικό διάλογο.

Με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Γαλλία, στις οποίες ο κεντροαριστερός και αριστερός χώρος βγαίνει κατά πολύ ενισχυμένος, στις ΗΠΑ φτάνει ο απόηχος του πρώτου σοβαρού ρήγματος στην ευρωπαϊκή πολιτική της λιτότητας, η οποία τα προηγούμενα χρόνια παρέμεινε αδιασάλευτα ενιαία.


Η Γαλλία ζητά ανάπτυξη

Ο Rachman ρώτησε χωρίς περιστροφές τους συνομιλητές του, αν η πολιτική τάση εναντίωσης στη λιτότητα και στο νεοφιλελεύθερο δόγμα πρόκειται να αποτυπωθεί στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής, ως ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω θετικών μέτρων.
Η ανταπόκριση από την Γαλλία, έδειξε ότι οι στόχοι του Ολάντ, είναι οι εξής: Πρώτον να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης στην Ευρώπη από το θέμα της λιτότητας στην ανάπτυξη και να επιδιώξει την έκδοση project bonds (αναπτυξιακά ομολόγα για δημόσια έργα) για χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Επιπλέον, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, προτίθεται να ανοίξει το διάλογο για επαναπροσδιορισμού του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως αναπτυξιακού παράγοντα για την ΕΕ. Στην ίδια λογική, ενίσχυσης της ανάπτυξης, υποστηρίζει τη διάθεση περισσότερων κεφαλαίων για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και την καλύτερη και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα στα διαρθρωτικά ταμεία. Τέλος, τάσσεται υπέρ της φορολογίας στις διατραπεζικές συναλλαγές.
 

Λιτότητα ή χάος

Στη Γερμανία βέβαια το κλίμα είναι διαφορετικό. Ο ρόλος της ΕΚΤ αποτελεί κόκκινη γραμμή, ενώ δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση ούτε η κατεύθυνση της αγοράς ομολόγων κυβερνήσεων. Η άτεγκτη στάση των γερμανών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια, και μόνο μια εναλλακτική συμμαχία στη βάση της ανάπτυξης, μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο εγχείρημα του Ολάντ, σημειώνουν οι ανταποκριτές των Financial Times.
Οι θέσεις αυτές, επιβεβαιώνονται και από τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελάριου από το βήμα του Ράιχσταγκ, η οποία επέμεινε στην εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας στις υπερχρεωμένες χώρες. Η Α. Μέρκελ επανέλαβε ότι απορρίπτει την ιδέα μιας οικονομικής ανάπτυξης που θα βασίζεται στη δημιουργία δημόσιου χρέους, εκτιμώντας ότι μια τέτοια πολιτική θα «μας οδηγούσε πίσω στην αρχή της κρίσης». Όπως είπε, «είναι σημαντική και αναγκαία» μια «ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Αντίθετα, μια ανάπτυξη μέσω πιστώσεων θα μας έφερνε πίσω στην αρχή της κρίσης. «Γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται να το κάνουμε και δεν θα το κάνουμε».


Πολιτικό χάος στην Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο ξένος τύπος, κάνει λόγο για πολιτικό χάος μετά τις εκλογές οι εκλογές. Το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά για έξοδο ή παραμονή στη ζώνη του ευρώ, εκτιμάται ότι δεν μπορεί να απαντηθεί, καθώς η αβεβαιότητα της επόμενης μέρας, και το πολύ πιθανό ντόμινο αποχωρήσεων από το κοινό νόμισμα, θα παρέλυε την ΕΕ.
Αυτό που έχουμε να παρατηρήσουμε, είναι ότι η σκληρή στάση των γερμανών, απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, υποκρύπτει ένα επικοινωνιακό μπρα-ντε-φερ και μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας, όχι μόνο για τους έλληνες πολίτες αλλά και για όλους τους ευρωπαίους των «χρεωμένων» χωρών, που βλέπουν στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας μια ελπίδα, για αλλαγή της πολιτικής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)