to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:51 | 15.06.2022

Διεθνή

Financial Times: Η Άγκυρα μπλοκάρει την τριμερή του ΝΑΤΟ για διεύρυνση

Η Τουρκία απέρριψε την πρόσκληση του ΝΑΤΟ να συμμετάσχει σε τριμερείς συνομιλίες με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο θέμα που προέκυψε με τη σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας απέναντι στις αιτήσεις των σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία


Το παραπάνω αναφέρουν οι Financial Times –επικαλούμενες τρία άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις–, σημειώνοντας πως η Άγκυρα ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη που να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της περί τρομοκρατίας, πριν η ίδια συμφωνήσει σε διαμεσολαβητικές διαπραγματεύσεις. Συνεπώς, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αναγκάζονται πλέον να επιχειρήσουν διμερείς συνομιλίες με κάθε χώρα.

Σύμφωνα με μία από την πηγή των FT, δεν πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση που είχε καταρχάς προγραμματιστεί για την Τετάρτη μεταξύ αξιωματούχων από τις τρεις χώρες και με συντονιστή ανώτερο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ. Μια τριμερής συνάντηση με τη μεσολάβηση αξιωματούχων της συμμαχίας είναι ο «απώτερος στόχος... αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε στους FT ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, επικαλούμενος την απροθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει και την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις απαιτήσεις της Άγκυρας από τους δύο αιτούντες.
Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν επανέλαβε την Τετάρτη το αίτημά του για παραχωρήσεις από τα δύο σκανδιναβικά έθνη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μέχρι η Σουηδία και η Φινλανδία να δείξουν σαφή, συγκεκριμένα και αποφασιστικά βήματα, σίγουρα δεν θα αλλάξουμε τη στάση μας στο ζήτημα του ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείς σχετικά με την αποτυχία διεξαγωγής τριμερών συνομιλιών, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αρκέστηκε να μιλήσει για μια διαδικασία με «συναντήσεις σε διαφορετικές μορφές». Παραδέχθηκε επίσης ότι «και οι άνθρωποι του επιτελείου του» εργάζονται για να λύσουν τις «νόμιμες ανησυχίες» της Τουρκίας και παραδέχτηκε ότι πλέον είναι λιγότερο αισιόδοξος για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων των σκανδιναβικών χωρών από ό,τι πριν από έναν μήνα.

«Πρέπει να καθίσουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες» της Τουρκίας, δήλωσε, ομολογώντας πως «αυτό θα πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι περιμέναμε αρχικά».

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, ο Στόλτενμπεργκ είχε σήμερα επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τη μεταξύ τους συνομιλία ως «εποικοδομητική». Σημείωσε επίσης ότι «συζητήσαμε τη σημασία της αντιμετώπισης των θεμιτών ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την επίτευξη προόδου στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)