to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φιλόξενα τελεσίγραφα

Ενας από τους Σύρους της πλατείας κρατάει μία πινακιδούλα: «Do you see? Do you feel? ». Το υπουργείο μας απάντησε ήδη. Υποθέτω και ο επίτροπός μας.


Οτι διαθέτουμε δικό μας επίτροπο, Ελληνα, στην Ε.Ε. για τη μετανάστευση είναι γνωστό. Θα μου είχε διαφύγει ωστόσο το χαρμόσυνο νέο ότι «Συγκροτημένη στρατηγική για τη μετανάστευση παρουσίασε ο Αβραμόπουλος», αν δεν έβλεπα (στο Ιντερνετ) τον πρωτοσέλιδο γιγαντότιτλο μιας από τις εφημερίδες που φτάνουν-δεν φτάνουν στα περίπτερα· τεράστια και η φωτογραφία του επιτρόπου, που το χαμόγελό του πλάτυνε ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που άκουσε το όνομά του να παίζει για την προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Θα μου είχε διαφύγει επίσης ότι το υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και (αυτό προπάντων) Κοινωνικής Συνοχής, αν δεν έβλεπα τον τίτλο της, δίκην υπογραφής, σε φυλλάδιο που μοιράστηκε την Τετάρτη στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται επί δεκαήμερο στο Σύνταγμα. Αλλοι ως απεργοί πείνας (που όταν λιποθυμούν, τους τρέχουν με το ασθενοφόρο στα εφημερεύοντα κι εκεί τους υποχρεώνουν να δώσουν ένα εκατόευρο, από αυτά που τους περισσεύουν), κι άλλοι με μονωτική ταινία στο στόμα. Και που μιλάνε, στην έρημο μιλάνε. Στην έρημο της Ευρώπης.

Το φυλλάδιο είναι γραμμένο στα ελληνικά και τα αγγλικά. Στα αραβικά δεν τυπώθηκε για τεχνικούς λόγους (είναι της μόδας τούτες τις μέρες οι τεχνικοί λόγοι, ρωτήστε και τον «αντ’ αυτού» κ. Βενιζέλο, που εξήγησε μ’ αυτή την ωραία φόρμουλα τη «μικρή παράταση του προγράμματος»). Μέτρησα πάνω από έξι λάθη στις λιγοστές λέξεις της ελληνικής εκδοχής του φυλλαδίου, ανεπίτρεπτα πολλά για επίσημο έγγραφο. Αλλά βέβαια το τελευταίο που ενδιαφέρει εδώ είναι η ορθογραφία και τα σφάλματά της. Το μέγιστο λάθος, αυτό ενδιαφέρει: ο ανοίκειος τελεσιγραφικός τόνος του φυλλαδίου· το εκβιαστικό πνεύμα του· η απειλητική προπέτειά του. Και το χονδροειδές ψεύδος του: στην πρώτη παράγραφο το δέλεαρ, η υπόσχεση-δέσμευση ότι «το άσυλο διασφαλίζει δυνατότητα νόμιμης εργασίας». Και στην τέταρτη η αναίρεση: «Στην Ελλάδα, υπάρχουν 1.240.000 άνεργοι». Που σημαίνει, γυρίστε σπίτι σας, να σας αλέσει ο Ασαντ, οι αντικαθεστωτικοί, οι τζιχαντιστές, όποιος προλάβει...

Ενας από τους Σύρους της πλατείας κρατάει μία πινακιδούλα: «Do you see? Do you feel? ». Το υπουργείο μας απάντησε ήδη. Υποθέτω και ο επίτροπός μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)