to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:07 | 12.06.2017

Διεθνή

Φιλιππίνες: Βομβαρδισμοί κατά θέσεων των τζιχαντιστών ανταρτών στο Μαράουι

Βομβαρδισμοί συγκλόνισαν σήμερα την πόλη Μαράουι στις νότιες Φιλιππίνες, καθώς υψωνόταν η σημαία της χώρας με την ευκαιρία της εθνικής επετείου για την ανεξαρτησία, περίπου τρεις εβδομάδες αφού εκατοντάδες ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν την πόλη και κρατούν ομήρους πολίτες.


Διασώστες, στρατιώτες και πυροσβέστες παιάνισαν τον εθνικό ύμνο και άκουγαν ομιλίες την ώρα που τρία πολεμικά αεροσκάφη OV-10 βομβάρδιζαν τις περιοχές όπου βρίσκονται οι αντάρτες.

«Προς τους μουσουλμάνους αδελφούς μας εκεί, θέλουμε να τους πούμε να σταματήσουν την ανούσια μάχη διότι είμαστε όλοι μουσουλμάνοι», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης Μαμιντάλ Αντιόγκ ο νεότερος.

Τελετές για την ύψωση της σημαίας πραγματοποιούνται κανονικά δύο φορές την εβδομάδα, όμως αυτή ήταν η πρώτη φορά από τις 23 Μαΐου στην κυρίως μουσουλμανική πόλη, οπότε ξεκίνησε η πολιορκία με τους ισλαμιστές να σκοτώνουν και να απάγουν χριστιανούς και να πυρπολούν μια καθολική εκκλησία.

Σχεδόν όλοι οι 200.000 κάτοικοι της Μαράουι έχουν εγκαταλείψει την πόλη που βρίσκεται στο νησί Μιντανάο, όπου έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος, όμως περίπου 500 με 1.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι και κρατούνται όμηροι από τους αντάρτες.

Μέχρι το Σάββατο 58 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είχαν σκοτωθεί στις μάχες, όπως και 20 άμαχοι.

Η κατάληψη της Μαράουι από αντάρτες που ισχυρίζονται ότι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, κάποιοι από τους οποίους έχουν πάει στις Φιλιππίνες από τη Μέση Ανατολή, έχει προκαλέσει ανησυχία στα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας, που φοβούνται ότι οι τζιχαντιστές προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα προπύργιο στο Μιντανάο και να απειλήσουν την περιοχή.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε δήλωσε χθες ότι δεν ανέμενε η μάχη στη Μαράουι να είναι τόσο σοβαρή, όσο τελικά αποδείχθηκε, προσθέτοντας ότι πλέον έχει γίνει γνωστό ότι «ο ίδιος ο Μπαγκντάντι, ο επικεφαλής του ΙΚ, είχε δίνει εντολές για τις τρομοκρατικές δραστηριότητες εδώ στις Φιλιππίνες».

Ο Ντουτέρτε δεν διευκρίνισε πώς γνώριζε ότι ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι έδωσε την εντολή για την επίθεση στη Μαράουι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Άλαν Πέτερ Καγετάνο δήλωσε ότι οι αντάρτες σχεδίαζαν να καταλάβουν δύο ή τρεις πόλεις στο Μιντανάο. Τα σχέδιά τους αποτράπηκαν όταν ο στρατός επενέβη στη Μαράουι για να συλλάβει τον Ισνιλόν Χαπιλόν, τον επικεφαλής της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ και εμίρη του ΙΚ στη νοτιοανατολική Ασία.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε καλά με την Ινδονησία και τη Μαλαισία, ώστε να μην υποφέρουν από τους εξτρεμιστές», πρόσθεσε.

«Ο πρόεδρος γνώριζε από την αρχή της θητείας του ότι, καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις σημειώνουν επιτυχίες στη Συρία και στο Ιράκ, (το ΙΚ) θα αναζητήσει μια βάση και η Ινδονησία, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες ήταν πιθανοί στόχοι», εξήγησε ο Καγετάνο.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι προσφέρει στήριξη στις ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων, προκειμένου να εκδιώξουν τους αντάρτες από τη Μαράουι. Η Μαλίνα διευκρίνισε ότι πρόκειται για τεχνική υποστήριξη και ότι δεν υπάρχουν Αμερικανοί στρατιώτες στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)