to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:27 | 25.05.2017

Διεθνή

Φιλιππίνες: Ο στρατός βομβάρδισε ισλαμιστές στην πόλη Μαράουι, μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου

Ο στρατός των Φιλιππίνων βομβάρδισε σήμερα από αέρος μια πόλη στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου ισλαμιστές εμπνευσμένοι από το Ισλαμικό Κράτος έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 11 αμάχους, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.


Οι ισλαμιστές αντάρτες ξεκίνησαν πριν από δύο ημέρες να σπέρνουν το χάος στην κυρίως μουσουλμανική πόλη Μαράουι στο νησί Μιντανάο, γεγονός που ώθησε τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε όλο το νησί.

Οι αρχές εξήγησαν ότι είναι πολύ δύσκολο να τερματιστεί η κρίση, παρόλο που οι τζιχαντιστές δεν είναι περισσότεροι από 30 ή 40. Έχουν οχυρωθεί σε κτίρια κατοικιών, έχουν τοποθετήσει αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στους δρόμους και κρατούν ομήρους καθολικούς.

Πυρά ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ο στρατός ανακοίνωσε ότι έριξε βόμβες σε κατοικημένες περιοχές.«Προχωρούμε σε χειρουργικά χτυπήματα», δήλωσε ο Τζο-Αρ Χερέρα, τοπικός εκπρόσωπος του στρατού.

Πολλοί από τους 200.000 κατοίκους της Μαράουι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, ενώ ο στρατός έχει ζητήσει από όσους έχουν μείνει στην πόλη να φύγουν από τις συνοικίες όπου διεξάγονται μάχες.

«Ζητάμε από τους κατοίκους να μεταβούν σε ασφαλή μέρη (…) και να μείνουν μέσα», τόνισε ο Χερέρα.

Σύμφωνα με τον στρατό, πέντε στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις, όπως και 13 τζιχαντιστές. Επίσης δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε ένα νοσοκομείο το οποίο κατέλαβαν την Τρίτη οι ισλαμιστές, ενώ ο στρατός ελέγχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εννέα άμαχοι δολοφονήθηκαν σε ένα σημείο ελέγχου των τζιχαντιστών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο GMA μετέδωσε εικόνες στις οποίες φαίνονται τα πτώματα εννέα ανθρώπων που προφανώς έχουν δεχθεί πυροβολισμούς και έχουν τα χέρια δεμένα.

Ο Ντουτέρτε ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ένας διοικητής της αστυνομίας αιχμαλωτίστηκε από τους ισλαμιστές, οι οποίοι τον αποκεφάλισαν. Επίσης κρατούν ομήρους 12 με 15 καθολικούς, τους οποίους αιχμαλώτισαν σε μια εκκλησία, μεταξύ αυτών και ένας ιερέας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)