to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:57 | 25.01.2018

Διεθνή

Φιλιππίνες: Ο Ντουτέρτε απειλεί να απαγορεύσει στους συμπατριώτες του να εργάζονται στη Μέση Ανατολή

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Φιλιππινέζοι και Φιλιππινέζες εργάζονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής ως οικιακοί βοηθοί


Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε προειδοποίησε ότι ενδέχεται να απαγορεύσει σε μόνιμη βάση σε εκατοντάδες χιλιάδες Φιλιππινέζους να εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί στη Μέση Ανατολή, μετά τις καταγγελίες περί φόνων και βιασμών πολλών εξ αυτών κυρίως στο Κουβέιτ.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Φιλιππινέζοι και Φιλιππινέζες εργάζονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής ως οικιακοί βοηθοί, προσφέροντας δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της χώρας.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ντουτέρτε είχε ανακοινώσει ότι απαγορεύει στους συμπατριώτες του να εργάζονται στο Κουβέιτ μετά τις καταγγελίες περί σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εμιράτο, αλλά και περιπτώσεων βιασμών ακόμη και φόνων.

Η απόφαση δεν αφορούσε τους Φιλιππινέζους που βρίσκονται ήδη στο Κουβέιτ.

«Ελπίζω να μην διαπράττω διπλωματικό σφάλμα, αλλά αν υπάρξει ένα ακόμη περιστατικό με μια γυναίκα, αν μια Φιλιππινέζα βιαστεί ή αυτοκτονήσει, θα επιβάλω απαγόρευση», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας.

«Και λυπάμαι, αλλά οι Φιλιππινέζοι που βρίσκονται εκεί, θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους», πρόσθεσε.

Ο Ντουτέρτε είχε καταγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα ότι τέσσερις Φιλιππινέζοι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους μήνες στο Κουβέιτ, προφανώς αφού αυτοκτόνησαν.

«Δεν λείπουν τα στατιστικά στοιχεία και ανησυχούμε βαθιά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κουβέιτ», είχε επισημάνει από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Άλαν Πέτερ Καγιετάνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από 200.000 Φιλιππινέζοι ζουν στο Κουβέιτ και πολλοί εξ αυτών διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, πληρώνονται λιγότερα χρήματα από όσα τους είχαν υποσχεθεί και αναγκάζονται να υποστούν κακοποιήσεις.

Ο συνολικός αριθμός των Φιλιππινέζων που εργάζονται στο εξωτερικό εκτιμάται στα 10 εκατομμύρια.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)