to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:36 | 02.07.2018

Διεθνή

Φιλιππίνες: Δολοφονήθηκε δήμαρχος που εμπλέκονταν σε εμπόριο ναρκωτικών

Ένας Φιλιππινέζος δήμαρχος, το όνομα του οποίου περιλαμβανόταν στον κατάλογο με τους εκλεγμένους αξιωματούχους που ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε κατηγορούσε ότι εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, σκοτώθηκε σήμερα στη διάρκεια μιας τελετής στο δημαρχείο, ανακοίνωσε η αστυνομία.


Η εβδομαδιαία τελετή στο δημαρχείο της Τάνουαν, νότια της Μανίλας, εκτυλισσόταν κανονικά όταν ο δήμαρχος Αντόνιο Χαλίλι δέχθηκε μια σφαίρα στο στήθος από έναν ελεύθερο σκοπευτή που βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση.

Τα επόμενα λεπτά τρομοκρατημένοι παριστάμενοι ξεκίνησαν να φωνάζουν, ενώ οι σωματοφύλακες του δημάρχου άνοιξαν πυρ, σύμφωνα με το βίντεο που απαθανάτισε το περιστατικό.

Ο δράστης κατάφερε να διαφύγει και ο θάνατος του δήμαρχου επιβεβαιώθηκε στο νοσοκομείο.

Ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Ρενάτο Μερκάδο δήλωσε ότι ο δράστης βρισκόταν περίπου 150 μέτρα από τον δήμαρχο.

«Η απόσταση ήταν εκπληκτική. Δεν ήταν οποιοσδήποτε αυτός που πυροβόλησε, ήταν κάποιος με τις ικανότητες ενός εκπαιδευμένου ελεύθερου σκοπευτή», πρόσθεσε.

Ο Χαλίλι είχε στηρίξει δημοσίως την αιματηρή εκστρατεία του Ντουτέρτε εναντίον των ναρκωτικών. Όμως το όνομά του βρέθηκε σε έναν κατάλογο με εκλεγμένους αξιωματούχους οι οποίοι φέρονταν να είναι χρήστες ή διακινητές ναρκωτικών ή να προστατεύουν το λαθρεμπόριο.

Ο δήμαρχος είχε αρνηθεί ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τα ναρκωτικά όμως του αφαιρέθηκε ο έλεγχος των δυνάμεων της αστυνομίας της περιοχής.

Από το 2016 οπότε εξελέγη ο Ντουτέρτε έχει ξεκινήσει έναν ανελέητο πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών. Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι έχει σκοτώσει περίπου 4.200 χρήστες και λαθρεμπόρους ναρκωτικών.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι ο πραγματικός αριθμός των φόνων είναι τριπλάσιος.

Άμεση ήταν η καταδίκη του φόνου του Χαλίλι.

«Πρόκειται προφανέστατα για ένα ακόμη περιστατικό εξωδικαστικού φόνου εξαιτίας του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών τον οποίο έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση», δήλωσε ο Φράνσις Πανγίλιναν, ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης.

«Αυτές οι εικόνες της Άγριας Δύσης των Φιλιππίνων αποθαρρύνουν τόσο τους ξένους όσο και τους Φιλιππινέζους επενδυτές», πρόσθεσε.

Τρεις ακόμη δήμαρχοι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτό έχουν ήδη δολοφονηθεί, ενώ ένας άλλος έχει φυλακιστεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)