to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:19 | 25.10.2016

Διεθνή

Φιλίπ Λαμπέρτς: «Περιφρόνηση και εκφοβισμός» της Βαλονίας από την ΕΕ επειδή αντιστέκεται στη CETA

Για «περιφρόνηση και εκφοβισμό» προς την τοπική κυβέρνηση της Βαλλονίας (Βέλγιο), που πεισματικά αντιστέκεται στην εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA), μίλησε σήμερα ο Φιλίπ Λαμπέρτς, ένας από τους δύο προέδρους της Ομάδας των Πρασίνων, με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Η CETA είναι «...μια εκτροπή της όλης διαδικασίας προς όφελος των πολυεθνικών εταιρειών που αντιμετωπίζουν κάθε νομοθεσία ως εμπόδιο για τις επιχειρήσεις τους», τονίζει


«Εάν είχαμε θελήσει να αποφύγουμε αυτό το αδιέξοδο, θα έπρεπε η συμφωνία να είναι μια καθαρά εμπορική συμφωνία, να αφορά αποκλειστικά τις εμπορικές σχέσεις και να μην είναι η 'μικτή συμφωνία' που θέλησε τελικά η Κομισιόν», τόνισε ο Λαμπέρτς.

Μια καθαρά εμπορική συμφωνία, που αφορά στα τεχνικά πρότυπα και στους τελωνειακούς δασμούς, είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ και δεν θα υπήρχε ανάγκη έγκρισης από τα εθνικά ή τα περιφερειακά κοινοβούλια.

`«Οι αρχιτέκτονες της CETA», πρόσθεσε ο Λαμπέρτς, « και οι άνευ όρων υποστηρικτές της, επιμένουν μανιωδώς να συμπεριληφθούν ορισμένες διατάξεις ώστε να είναι μια συμφωνία 'νέας γενιάς'. Δεν πρόκειται πλέον για μια εμπορική συμφωνία, αλλά για μια 'κανονιστική συμφωνία' την οποία ονομάζουν 'μικτή', με κανόνες των οποίων απώτερος στόχος είναι κλειδώσουν τις δυνατότητες των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων και να τις εμποδίσουν να υιοθετούν κοινωνικά μέτρα και κανόνες. (...) Πρόκειται για μια εκτροπή της όλης διαδικασίας προς όφελος των πολυεθνικών εταιρειών που αντιμετωπίζουν κάθε νομοθεσία ως εμπόδιο για τις επιχειρήσεις τους», υπογράμμισε.

Η CETA προβλέπει την «κανονιστική» δημιουργία διαιτητικών δικαστηρίων, για τα οποία κανείς δεν είναι σε θέση να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο είναι απαραίτητα ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Καναδά, τόνισε ο ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με τον Λαμπέρτς «η επιμονή των υποστηρικτών για τη δημιουργία των δικαστηρίων αποδεικνύει ότι ο κύριος στόχος είναι να χειραγωγήσουν και εκφοβίσουν τα κράτη».

«'Ακουσα συχνά στους διαδρόμους του Συμβουλίου», πρόσθεσε, «να μιλούν περιφρονητικά για τους κατοίκους της Βαλλονίας, λέγοντας πως 'οι κακόμοιροι Βαλλόνοι δεν έχουν καταλάβει τίποτα', ή ακόμα εκφοβίζοντας, λέγοντας πως 'καιρός είναι να υπογράψει το Βέλγιο', ενώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τουσκ δεν ακυρώνει τη συνάντηση της Πέμπτης και λέει 'βρείτε τα'. Εκφοβισμός και περιφρόνηση είναι τα δύο καύσιμα για την ανάφλεξη των αντιευρωπαϊκών αισθημάτων που όλο και διογκώνονται στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Ο Λάμπερτς απέρριψε κάθε ιδέα ότι οι αποφάσεις της τοπικής κυβέρνησης της Βαλλονίας μπορεί να βασίζονται σε εσωτερικά πολιτικάντικα επιχειρήματα και εξήγησε ότι τα 3 τελευταία χρόνια το θέμα της εμπορικής συμφωνίας ήταν μονίμως ένα από τα θέματα που απασχολούσαν τους κατοίκους και την τοπική κυβέρνηση.

«Οι Βαλλόνοι γνωρίζουν τη CETA πολύ καλύτερα από πολλούς από εμάς. Δεν έχω δει ένα θέμα στο γαλλόφωνο Βέλγιο να κινητοποιεί τόσο την κοινωνία των πολιτών, όσο η εμπορική συμφωνία» υπογράμμισε ο Λάμπερτς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)