to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:55 | 10.01.2022

Πολιτική

Φιλελεύθερος Κύπρου για Άδωνι: Είπε ό,τι του ήρθε στο κεφάλι, προσβάλλοντας ένα κράτος

Γενεές δεκατέσσερις περνάει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου τον υπ. Ανάπτυξης: «Αν λύσει τα βασικά προβλήματα του χαρτοφυλακίου του που έχει να διαχειριστεί ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης, ας ασχοληθεί και με τις τιμές των PCR στην Κύπρο. Και αν θέλει ας έρθει να πάρει μαθήματα πώς λειτουργούν οι δυνάμεις ανταγωνισμού στην Κύπρο για να τις μεταφέρει στην Ελλάδα. Γιατί το καλοκαίρι δεν υπήρχε μικροβιολογικό εργαστήριο στην Ελλάδα με τιμές κάτω από €60, όταν στην Κύπρο η ακριβότερη τιμή ήταν €25 με €30»


Όπως τονίζεται στο άρθρο της Θεανώς Θειοπούλου στον Φιλελεύθερο της Κύπρου:

Ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο φαίνεται να προκάλεσε πριν λίγες μέρες η υπόθεση με τις τιμές για τα PCR στην Κύπρο και η σύγκριση με την Ελλάδα, εξαιτίας των εριστικών και προσβλητικών δηλώσεων του Έλληνα υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη.

Μην μπορώντας να εξηγήσει επαρκώς γιατί οι Έλληνες πολίτες έχουν αφεθεί να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να κάνουν PCR τεστ, ώστε και οι ίδιοι να προστατευθούν και το κράτος να έχει εικόνα της πανδημίας, είπε απλώς ό,τι του ήρθε στο κεφάλι.

Εδώ και μήνες οι Έλληνες δίνουν €60 για PCR και τώρα μπήκε πλαφόν στα €47 ευρώ, κάνοντας μεγάλη χάρη στον λαό. Μάλιστα, για να δικαιολογήσει  ο υπουργός Ανάπτυξης τις υψηλές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τα εισοδήματα των εργαζομένων, είπε ότι τα PCR στην Κύπρο που κοστίζουν €20 με €25 είναι χαμηλής αξιοπιστίας, ψεύτικα και κινέζικα. Μια προσβλητική δήλωση, που αναγκάστηκε να τη μαζέψει μετά από τις επίσημες αντιδράσεις από το Υπουργείο Υγείας, από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, από την επιστημονική κοινότητα και από τον πολιτικό κόσμο.

Ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθεί με την ανάπτυξη της χώρας του, που με την σειρά της θα ανοίξει θέσεις εργασίας και θα προσφέρει μισθούς που δικαιολογούν τα €47 ευρώ για PCR. Η ουσία λοιπόν είναι ότι οι φτωχοί πολίτες στην Ελλάδα αποκλείονται από τα τεστ, γιατί καμία οικογένεια μέσης ή πιο χαμηλής οικονομικής κατάστασης δεν αντέχει αυτές τις τιμές. Πέρα από το κοινωνικά άδικο μέτρο των €47, αυτό είναι και υγειονομικά επικίνδυνο, γιατί πολλοί απλώς δεν θα κάνουν PCR τεστ. Θα προτιμήσουν να αγοράσουν τρόφιμα. Όταν οι νέοι στην Ελλάδα αμείβονται με μισθούς πείνας, ανθεί η «μαύρη εργασία» και αναγκάζονται οι πολίτες να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής εκτός Ελλάδας, θα ήταν προτιμότερο ο κ. Γεωργιάδης να ασχοληθεί με αυτά τα προβλήματα, αντί να κάνει μικροπολιτική, χτυπώντας την Κύπρο που προσφέρει χαμηλότερες τιμές για PCR.

Στην Κύπρο θα πρέπει να γνωρίζει ο Έλληνας υπουργός ότι στις τιμές των PCR και των rapid test λειτούργησε ο ανταγωνισμός στην αγορά και οι τιμές πιέστηκαν προς τα κάτω. Στην Κύπρο το πλαφόν του PCR είναι στα €50 αλλά λόγω του ανταγωνισμού οι χρεώσεις έχουν μειωθεί στο μισό. Καλύτερα να δει τι γίνεται στην χώρα του και πώς θα πετύχει υγιή ανταγωνισμό, παρά να θίγει με τις δηλώσεις τον Κύπριο υπουργό Υγείας, το κράτος και κατά προέκταση τους Κύπριους πολίτες.

Στο δια ταύτα. Η Ελλάδα έχει να πάρει πολλά παραδείγματα από τη μικρή Κύπρο ακόμη και στη διαχείριση της πανδημίας. Τουλάχιστον στην Κύπρο δεν έχουμε πολιτικούς που να μιλάνε με σκληρή και απαξιωτική γλώσσα για τους ανεμβολίαστους και μάλιστα να χαίρονται όταν λαμβάνονται «τιμωρητικά» μέτρα. Ακόμη υπάρχει πολιτικό ήθος και μέτρο στον λόγο. Σε αντίθεση με τον κ. Γεωργιάδη, που ο λόγος του ενίοτε είναι προσβλητικός και εριστικός. Καλύτερα να ασχοληθεί πώς θα γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, πώς θα αυξηθούν οι μισθοί, θα μειωθεί η ακρίβεια, η γραφειοκρατία, οι φόροι, η μετανάστευση και το κράτος θα έχει πιο ανθρώπινο πρόσωπο για τον πολίτη.

Αν λύσει τα βασικά προβλήματα του χαρτοφυλακίου του που έχει να διαχειριστεί ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης, ας ασχοληθεί και με τις τιμές των  PCR στην Κύπρο. Και αν θέλει ας έρθει να πάρει μαθήματα πώς λειτουργούν οι δυνάμεις ανταγωνισμού στην Κύπρο για να τις μεταφέρει στην Ελλάδα. Γιατί το καλοκαίρι δεν υπήρχε μικροβιολογικό εργαστήριο στην Ελλάδα με τιμές κάτω από €60, όταν στην Κύπρο η ακριβότερη τιμή ήταν €25 με €30.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)