to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:52 | 29.05.2015

πηγή: gazzetta.gr

Αθλητισμός

FIFA: Ποδόσφαιρο βουτηγμένο στα σκάνδαλα και τη διαφθορά...

Το gazzetta.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω στο 2010 και παρουσιάζει τις απίστευτες καταγγελίες αλλά και τα σκάνδαλα της FIFA που ως τώρα έμειναν ατιμώρητα.


Οταν λέμε FIFA εννοούμε το συνώνυμο της διαφθοράς, κάτι που αποδεικνύεται αβίαστα παρατηρώντας τα πεπραγμένα και τα κακώς κείμενα της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας τα πέντε τελευταία χρόνια. Εξώφθαλμα περιστατικά χρηματισμού, επώνυμες καταγγελίες, αλλά και συγκαλύψεις χαρακτηρίζουν την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, με τις υποψηφιότητες για τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και του 2022 να είναι στο επίκεντρο.

 
 

Δείτε τι έγινε από το 2010 και θα καταλάβετε ότι δικαιώνονται οι εφημερίδες που είχαν πρωτοσέλιδα, μετά τις συλλήψεις των επτά μελών, για μαφία και για Σικάγο!

Οι Sunday Times τα έβγαλαν όλα στη φόρα

Τον Oκτώβριο του 2010 ο Ρεϊνάλντ Τεμαρί, Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας της Ωκεανίας καταγράφηκε από τους Sunday Times να λέει ότι ότι δύο υποψηφιότητες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 του πρόσφεραν από 10 ως 12 εκατομμύρια δολλάρια για να ψηφίσει υπέρ τους, ενώ στο ίδιο ρεπορτάζ των δημοσιογράφων της βρετανικής εφημερίδας, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA,Αμος Αντάμου από τη Νιγηρία, έχει καταγραφεί να λέει ότι θέλει 800.000 δολλάρια για να χτίσει τέσσερα τεχνητά ποδοσφαιρικά γήπεδα, παρότι είναι αντίθετα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Και οι δύο πρόσθεσαν ότι μπορούν να φέρουν τους καμουφλαρισμένους δημοσιογράφους σε επαφή με τους συναδέρφους τους, που αποφασίζουν που θα γίνει η κάθε διοργάνωση. Αφού το ρεπορτάζ βγήκε στον αέρα, οι δύο άνδρες αποπέμφθηκαν από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

O Mπλάτερ έστειλε επιστολή και στα 24 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής υποσχόμενος πλήρη έρευνα για το θέμα, ενώ απείλησε και τις υποψηφιότητες της Ισπανίας – Πορτογαλίας και του Κατάρ (τις οποίες κατονόμασε ο Τεμαρί), ότι θα αποκλείονταν από την διεκδίκηση εάν υπήρχε έστω κι ένα στοιχείο εις βάρος τους.

Τελικά το Νοέμβριο του 2010, το τότε μέλος της Εκτελεστικής Τσακ Μπλέιζερ – που τώρα φέρεται να είναι ο άνθρωπος που έκανε τις αποκαλύψεις στο FBI – ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχε κάποιο αδιάσειστο στοιχείο εις βάρος των δύο υποψηφιοτήτων, ενώ ο Αντάμου αποκλείστηκε για τρία χρόνια από το ποδόσφαιρο και ο Τεμαρί για ένα.

Καταγγελίες και υπόνοιες για Ρωσία και Κατάρ

Τον Δεκέμβριο του 2010 ο Μπλάτερ ανακοίνωνε ότι τα επόμενα δύο Μουντιάλ θα γίνουν το 2018 στη Ρωσία και το 2022 στο Κατάρ, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ρότζερ Μπέρντεν – που επίσης ήταν υποψήφια για Μουντιάλ – με τον ίδιο να μιλά για αδιαφανείς διαδικασίες εκλογής.

Τον Ιανουάριο του 2011 η Telegraph αποκάλυψε ένα έγγραφο του Κατάρ που πρόσφερε έδρα στην Ασιατική Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία, στη Ντόχα, ενώ τον επόμενο μήνα, ο ίδιος ο Πρόεδρος της FIFA είπε ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι οι υποψηφιότητες της Ισπανίας – Πορτογαλίας και του Κατάρ αντάλλαξαν ψήφους στην διαδικασία για την επιλογή των χωρών για τα Μουντιάλ του 2018 και του 2022.

Αγγλία εναντίον FIFA

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας δεν μπορεί να χωνέψει πως η υποψηφιότητα της για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 απορρίφθηκε και προσλαμβάνει ιδιωτικούς ερευνητές να βρουν στοιχεία. Τελικά αποκαλύφθηκε ότι έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής είχαν ανήθικη συμπεριφορά στη διάρκεια των υποψηφιοτήτων, αλλά η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, δεν δέχεται τα αποτελέσματα των ερευνών και μιλά για... στοιχεία χωρίς στοιχεία. Τελικά η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας αποφασίζει να μην ψηφίσει στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της FIFA γιατί αμφισβητεί την τιμότητα του Σεπ Μπλάτερ, αλλά και του έτερου υποψήφιου Μοχάμεντ Μπιν Χαμάν και ζητά παράλληλα να μην γίνουν εκλογές και να ξεκινήσει άμεσα έρευνα σε όλα την οργανωτική δομή της FIFA.

Πως οι αντίπαλοι του Μπλάτερ φεύγουν από τη μέση

Τον Μάιο του 2011 ο Αμαντού Ντιαλό από την Γκάνα κατηγορείται ότι δωροδοκούσε για λογαριασμό της υποψηφιότητας του Κατάρ για το 2022. Το θέμα ήταν ότι ο συγκεκριμένος παράγοντας εργαζόταν για έξι χρόνια στην FIFA σύμβουλος στον υποψήφιο για την προεδρία Μοχάμεντ Μπιν Χαμάν. Η επιτροπή ηθικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, αποφασίζει στις 29 του μηνός την αναστολή κάθε ποδοσφαιρικής δραστηριότητας στον Μπιν Χαμάν αλλά και στον Αντιπρόεδρο της FIFA Τζακ Γουόρνερ, επειδή φέρονται να δωροδόκησαν την Ποδοσφαιρική Ενωση της Καραϊβικής για να ψηφίσει υπέρ του Κατάρ.

Ο Μπιν Χαμάν είχε βέβαια φροντίσει να αποσύρει την υποψηφιότητα του στις 28 του Μαϊου, με τον Ελβετό παράγοντα να είναι τελικά ο μοναδικός υποψήφιος και να εκλέγεται πανηγυρικά στις εκλογές της 1ης Ιουνίου.

Πληθαίνουν οι φωνές για το Κατάρ

Μπορεί αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές στη FIFA τον Ιούνιο του 2011, το Κατάρ να δήλωνε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν δωροδόκησε για να πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά συνέχεια νέες αποκαλύψεις βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.

Τον Ιούλιο του 2012 η FIFA αναγκάζεται να προσλάβει ένα Αμερικανό δικηγόρο για να ερευνήσει την διαφθορά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και ο ίδιος ο Μάικλ Γκαρσία όπως είναι το όνομα του, δηλώνει μετά από ένα μήνα ότι θα ψάξει να βρει πως κέρδισαν τα Μουντιάλ, η Ρωσία και το Κατάρ. Και μπορεί ο Μπλάτερ να επιμένει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 θα γίνει Ιούνιο και Ιούλιο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά ο πόλεμος αρχίζει από μέσα. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Τεό Ζβάνζιγκερ δηλώνει ότι η ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ ήταν ένα κραυγαλέο λάθος.

Τον Αύγουστο του 2013, υπό το βάρος των αντιδράσεων, ο Μπλάτερ λέει ότι θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή για να αποφασίσει πότε ακριβώς θα γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του Κατάρ και λίγο αργότερα παραδέχεται ότι ήταν λάθος να δοθεί στη χώρα αυτή η διοργάνωση.

Νέες κατηγορίες για το 2022

Το χορό των αποκαλύψεων για το Κατάρ παίρνουν οι Sunday Times που παρουσιάζουν δεκάδες έγγραφα που αποδεικνύουν τα... δώρα που έκανε το Κατάρ για να κερδίσει το Μουντιάλ. Η FIFA ανακοινώνει ότι θα ερευνήσει εις βάθος τις καταγγελίες.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Αμερικανός δικηγόρος Γκαρσία ολοκληρώνει την έρευνα του και είναι έτοιμος να παρουσιάσει το πόρισμα των 350 σελίδων. Ωστόσο ο Χανς – Γιόακιμ Εκερτ από την Επιτροπή Ηθικής της FIFA μπλοκάρει την δημόσια παρουσίαση του πορίσματος και μόνο μία περίληψη θα βγει προς τα έξω, μετά από δύο μήνες.

Τελικά το Νοέμβριο του 2014, ο Εκερτ παρουσιάζει μια περίληψη 42 σελίδων του πορίσματος Γκαρσία που ουσιαστικά αθωώνει το Κατάρ και την Ρωσία. Οι επικριτές λένε ότι επιχειρείται συγκάλυψη των γεγονότων ενώ ο ίδιος ο άνθρωπος που έκανε την έρευνα, ο Γκαρσία, χαρακτηρίζει «ελλιπή» τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα και ότι αποτελούν «εσφαλμένες αναπαραστάσεις των στοιχείων και των συμπερασμάτων». Την επομένη παραιτείται...

Χρήματα μετά τη νίκη του Κατάρ

Ο κλοιός γύρω από τον Μπλάτερ σφίγγει και υπό το βάρος των καταγγελιών, μετά τις Sony και Emirates, άλλοι χορηγοί όπως η Castrol, η Continental και η Johnson & Johnson σταματούν τη συνεργασία με τη FIFA.

To πιο βαρύ χτύπημα, όμως, ήρθε τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Telegraph αποκάλυψε έγγραφα ότι ο πρώην Αντιπρόεδρος Τζακ Γουόρνερ – που είναι τώρα μεταξύ των 14 κατηγορουμένων - και η οικογένεια του πήραν εκατομμύρια από εταιρεία που ελέγχεται από πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα του Κατάρ, αμέσως μετά τη νίκη της υποψηφιότητας της χώρας για το 2022. Ο Γουόρνερ πήρε 1,2 εκατομμύρια δολλάρια, ενώ άλλα 750.000 πήγαν στα παιδιά του. Αλλά 400.000 πήγαν σε ένα συνεργάτη του.

Ολα αυτά έβλεπε ο Λουϊς Φίγκο και αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα του για την προεδρία λέγοντας ότι είδε πράγματα που «πρέπει να ντροπιάζουν όσους επιθυμούν ένα ποδόσφαιρο ελεύθερο, καθαρό και δημοκρατικό.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)